Wki

Hur att rengöra kylskåp spolar

Kylskåp har förmodligen gjort mer för att positivt påverka den moderna köket än någon annan apparat. Stor del ihågkommet tills de misslyckas, de behöver bara en minimal mängd av underhåll för att köra effektivt. Detta underhåll består mestadels av en enkel rengöring av kondensorslingan vid 12 månader (eller mindre) mellanrum. Detta är mycket viktigt, men är snabbt och enkelt utföras i en timme eller mindre.

Steg

Hur att rengöra kylskåp spolar. Leta kondensorslingan.
Hur att rengöra kylskåp spolar. Leta kondensorslingan.
 1. 1
  Koppla. Stäng av strömbrytaren, ta ur säkringen eller skjut kylskåpet från väggen som behövs för att ta bort kylskåpet kontakt ur eluttaget. Stäng av linjer vattenförsörjning om utrustad med ismaskin eller vatten dispenser.
 2. 2
  Leta kondensorslingan. Det finns två uppsättningar av spolar för kylning apparater som kylskåp, de kallas förångaren 3 och kondensor 1 spolar. Alltför förenklat, är de två spolarna fyllda med gas och vätska respektive, och är delar av en komplex "krets" som har en kompressor 4 och expansionsventil 2 att utföra arbetet. Den gasfyllda förångarslingan är placerad i utrymmet som skall kylas, och utför uppgiften genom att absorbera värme från det utrymmet. Det är oftast skyddas från skador och utom synhåll inuti frysdelen. Den "heta" gasen komprimeras av kompressorn, där det är ytterligare upphettas (varm vid beröring) under komprimeringen. Den uppvärmda komprimerade gasen och vätskan ledes genom kondensorslingan som står på avstånd från den kylda utrymmet. Denna kondensorslinga är där en del av värmen i vätskan frigörs till den omgivande luften. Den kylda vätskan dras sedan genom expansionsventilen av suget av kompressorn, där vätskan omedelbart kokar bort till en gas. Detta gör att temperaturen hos gasen att sjunka avsevärt (långt under frysning) i förångaren spolen. Processen upprepas tills termostaten i utrymmet är uppfyllt. Eftersom kondensorslingan är exponerad för den omgivande luften på kylskåpet, det kräver regelbunden rengöring. Det finns några platser som kondensorslingan kan hittas:
  • Äldre kylskåp har spolen (en gallerliknande struktur ofta målade svarta) monterad på baksidan av kylskåpet.
  • Nyare kylskåp lokalisera ofta kondensorslingan längst ner. Det är troligt att en fläkt (som kanske eller kanske inte är väl synlig) kommer att riktas mot spolen för att hjälpa till med värmeavledningen. Använd en ficklampa för att hjälpa lokalisera spolen och fläkt om det behövs. Spolen kan kommas åt från en av två platser:
   1. Toe space panel. Ta bort panelen längst ned på framsidan av kylskåpet och skjut försiktigt kondenstråget ut (om närvarande, kan kondensatet facket innehålla vatten). En visuell inspektion uppåt in i detta utrymme kan avslöja en flat kondensorslinga när den ligger här.
   2. Bakre lucka. Om den inte hittas bakom tå utrymme kommer kylskåpet måste skjutas bort från väggen vidare att arbeta bakifrån. Koppla linjer vattenförsörjning om alltför kort för att ge tillräckligt utrymme att arbeta. Ta bort de fästen som håller en lucka i position. Kondensorslingan kan vara platt, men kommer sannolikt att vara cylindrisk form när den ligger här.
  • 3
   Koppla ifrån strömmen. Allvarligt. Se till att strömmen till kylskåpet är bortkopplad.
  • 4
   Vakuum spolen. Med en plast skreva eller borste, försiktigt vakuum smuts och damm överallt där den syns. Använd inte skada fenorna eller spole. En sätesbjudning skapas i spolen kommer att tillåta kylmediet att fly och kommer sannolikt att resultera i en dyr reparation.
  • 5
   Vakuum fläkten. Om fläkten är synlig och tillgänglig, kommer rengöring det hjälper den att flytta luft över kondensorbatteri som avsett. Smuts och damm, om de tillåts ansamlas på fläktbladen, minskar luftflödet, påverkar balans och kan bidra till tidiga fel på kompressorn.
  • 6
   Borsta bort envis smuts och damm. Använd en smal pensel för att försiktigt ta bort envis smuts och damm från spolen och fläkt om möjlighet att få tillräcklig tillgång.
  • 7
   Skjut kylskåp tillbaka i position. Anslut kylskåpet tillbaka till vägguttaget. Ordna alla linjer vattenförsörjning och nätsladdar så att de inte kommer att vara snodd eller krossas av kylskåpet.

Tips

 • Avstängning linjer vattenförsörjning är vanligtvis inte nödvändigt (såvida kopplas ur), men detta kan spara tid på att rensa spillt vatten om linjen skulle trassla, fångas och slet ur kylskåpet när du flyttar bort från väggen.
 • Öka frekvensen av rengöringar om de sitter i dammiga eller smutsiga områden (garage, källare, etc.) eller om husdjur ägs. Pet hår kan samla på spolen och skada kompressorkretsen snabbare än smuts och damm ensam.
 • Överväg att placera kartong på golvet för att undvika skador på ytan när man glider kylskåpet in eller ut.
 • Om kylskåpet är innesluten i ett skåp ram, kontrollera att ett gap på 2 "är upptill och 0,5" på sidorna.
 • För att säkerställa att luften blir till baksidan av kylskåpet platsen en träbit (2x4 eller 2x6) platt på golvet där baksidan av kylskåpet kommer att glida in på plats.

Varningar

 • Dra ut kontakten ur vägguttaget innan du rengör spolen och fläkt.
 • Om utrustad med en ismaskin eller vatten dispenser, tar sig tid att se till att vattenledningen inte är rippade från eller krossas under kylskåpet när du flyttar ut eller in
 • Var noga med att ha det där kylskåpet är väl ventilerat eftersom damm kommer att flyga.
 • Om du är känslig för damm användas ordentligt skydd eller be någon som inte har allergier att göra detta.

Saker du behöver

 • Dammsugare med slang och fästen.
 • Enkla handverktyg
 • Ficklampa
 • Smal pensel