Wki

Hur man använder ett graviditetstest

Graviditetstest görs genom att leta efter närvaron av hormon, humant koriongonadotropin, eller hCG, i blodet eller urinen. Känd som graviditetshormonet hCG endast finns hos gravida kvinnor. Endast en läkare kan administrera ett hCG blodtest, men graviditetstest (HPTs), som testar din urin, finns på de flesta läkemedel och varuhus.

Steg

Hur man använder ett graviditetstest. Vänta minst en dag efter din missat perioden innan ett graviditetstest.
Hur man använder ett graviditetstest. Vänta minst en dag efter din missat perioden innan ett graviditetstest.
 1. 1
  Vänta minst en dag efter din missat perioden innan ett graviditetstest.
  • HCG utvecklas i en kvinnas kropp endast efter ett befruktat ägg implantat i hennes livmoder. Implantation av befruktade ägget sker vanligtvis på eller runt den 6: e dagen efter det att spermier och ägg har fusionerats. Men studier har funnit att i ett litet antal kvinnor, inte ägget inte implantat tills en dag eller två efter henne missade första perioden.
  • Nivåerna av hCG ökar över tiden. Även om de flesta graviditetstest anspråk på att vara 99 procent exakt en dag efter en missad tid, väntar en vecka efter din missat perioden kommer att ge mer korrekta resultat. I vissa fall kan det ta några veckor efter en missad tid innan graviditeten provning av något slag är korrekt.
 2. 2
  Läs instruktionerna som följde med din HPT grundligt. Även om de flesta hem urintest är ganska mycket samma, är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner. Specifikt kan variera för varje graviditetstest.
 3. 3
  Sitta på toaletten och samla en liten mängd urin i en engångsbehållare om testet du köpt kräver att du doppa teststickan i urinen. Alternativt kan testet kräver att du hålla eller klara provet stick i din ström eller urin.
  • Vissa HPTs som kräver att du samla urin komma med en samling cup. Om en inte tillhandahålls, en disponibel kopp eller en liten plastbehållare, såsom en ren margarin eller yoghurt badkar, fungerar bra.
 4. 4
  Doppa pinnen i den uppsamlade urinen i flera sekunder, följa instruktionerna på testet om du använder metoden urinuppsamling.
 5. 5
  Vänta den angivna tid, vilket är typiskt 3 till 5 minuter.
 6. 6
  Kontrollera teststickan för förändringar och läsa resultaten.
  • Indikatorn varierar beroende på det test som du använder, vilket förklaras i instruktionerna
  • De flesta graviditetstest använda något som ett plus eller minustecken, ett kodat färgförändring, eller orden "gravid" eller "inte gravid" i en digital display.
 7. 7
  Ta en annan graviditetstest i ett par dagar eller en vecka om din mens är fortfarande sent eller andra symtom på graviditet fortsätter trots de negativa resultat vid första försöket.
 8. 8
  Se din läkare om hemmet graviditetstest säger att du är gravid eller om det trots upprepade negativa resultat, symtom på graviditet kvarstår.

Varningar

 • Missade perioder, viktökning, illamående och andra symptom som vanligen förknippas med graviditet kan vara symtom på andra allvarliga medicinska tillstånd som kräver behandling. Att inte ignorera symtom baserat på resultat från hemtestning.