Wki

Hur klara när din tonårsdotter är gravid

Reda på att din tonårsdotter är gravid kan vara överväldigande. Kanske du känner dig lycklig, arg, chockad, orolig, nervös eller upprörd, eller att du kunde ha ingripit och förhindrat detta från att hända i första hand. Hur kan ni stödja henne genom denna livsförändrande upplevelse?

Steg

Hur klara när din tonårsdotter är gravid. Tänk på hur hon antagligen känner just nu.
Hur klara när din tonårsdotter är gravid. Tänk på hur hon antagligen känner just nu.
 1. 1
  Vara stödjande. What ever känslor du upplever, kommer detta att bli en mycket svår tid för dig och din familj. De flesta tonåringar har inte för avsikt att bli gravid, om de gör, det är en fruktansvärd chock för alla, speciellt hennes. Vad du måste inse är att din dotter behöver din kärlek och stöd nu mer än någonsin tidigare.
 2. 2
  Tänk på hur hon antagligen känner just nu. En kort tid sedan hennes prioriteringar förmodligen passa in i skolan och studera för tentor, men nu har hennes liv vänts upp och ned. Hon är mest sannolikt känsla långt värre än vad du är.
 3. 3
  Se till att din dotter känner hennes alternativ. Efter en abort, sätta barnet för adoption eller hålla det alla har sina för-och nackdelar. Hjälp din dotter forskning her alternativ så hon kan avgöra vad som är bäst för henne, men hon måste ha i åtanke att detta är inte att ta lätt på.
 4. 4
  Förbered henne för verkligheten. Om din dotter kommer att hålla sitt barn, innebär det en hel del saker kommer att förändras för henne och alla i hennes liv - inklusive dig. Hon måste förstå att ha ett barn är ett livslångt åtagande, och höjer det är inte alla spel och nöje.
 5. 5
  Vet hur situationen är med barnets far. Om han är den typ av människa som kan ta med din dotter och barnbarn i ett missbruk eller annat olyckligt liv, hon borde verkligen dike honom. Om hon är ovilliga eller mår dåligt över det, påminna henne om att det finns mycket bättre män i världen.
 6. 6
  Se till att hon håller sig frisk. Din dotter måste ta hand om sig själv för att säkerställa en hälsosam graviditet, speciellt om hon är en ung tonåring. Se till att hon får rätt kost och hälsovård, och att hon inte deltar i skadligt beteende (dvs. dricka, röka, droger, utöver koffein, riskfyllt sexuellt beteende, etc).
 7. 7
  Hjälp din dotter förbereda sig för sitt barn så mycket som möjligt. Det finns gott om ställen där du kan hitta anständiga möbler kvalitet baby och kläder till ett mycket lågt pris, och billiga baby leveranser kan köpas från alla apotek.
 8. 8
  Kom ihåg att vara en morförälder är inte så illa. I själva verket är det givande, roligt och kanske roligt. Vad som är viktigt är att sätta gränser på din roll tidigt, för att se till att din dotter tar sin barnuppfostran på allvar och med engagemang. Se till att hon tar tid och ansträngning för att ta hand om sitt barn eller avkomma.

Tips

 • Försök att ge din dotter en villkorslös kärlek och känslomässigt stöd, före och efter hennes barn är fött. Du har rätt att känna sig arg eller besviken med henne, men överdrift kan inte göra saker bättre för någon.
 • Om din dotter vistas i hennes relation med fadern, se till att hon gör det för att deras relation är sund och de faktiskt bryr sig om varandra. Hon ska inte känna sig tvungen att stanna med honom bara för att hon bär hans barn.
 • Inte pressa inte din dotter att göra sitt beslut. Det är hennes kropp, hennes barn. Hon måste bestämma själv vad man ska göra, även om ert stöd och råd kan hjälpa henne att undvika beklagar det.
 • De första dagarna efter tillkännagivandet är oerhört svårt: Tillåt dig själv lite utrymme om möjligt, och undvika att prata med din dotter medan du fortfarande i chock om nödvändigt. Din partner, förälder eller bästa vän kommer att förlåta de kommentarer som du gör när ilska, besvikelse och sårad styra dina känslor, din dotter eller far till barnet kan inte.
 • Även om du förmodligen önskar att hon hade gjort klokare val att börja med, det bästa du kan både göra är att acceptera det som har hänt, lära av det förflutna och framhärda. Bära på med tillförsikt och optimism i slutändan kommer att leda till en ljusare framtid för alla.
 • 70% av flickorna som blir gravida som tonåringar avslutar aldrig gymnasiet, och ännu färre går på att få högre utbildning. Även om oddsen är inte bra, uppmuntra din dotter att avsluta sin utbildning så att hon kan skapa ett bättre liv för sig själv och sitt barn.
 • Din dotter kanske vill ta föräldraskap klasser, eftersom de verkligen är en stor hjälp. På så sätt kommer hon känner till grunderna för att uppfostra ett barn och vad som väntar längs vägen.
 • Det finns en uppsjö av stödgrupper där ute som är dedikerade till att hjälpa tonåringar i situationer som denna, och din dotter skulle kunna dra nytta av en.
 • Försök att vara positiv och optimistisk. Negativitet kommer inte att förbättra situationen.
 • Tonårsgraviditeter är inte ovanligt. Varje år miljontals ogifta tonårsflickor föder i utvecklade länder runt om i världen.