Wki

Hur får man en envis familjemedlem att ta hand om sig själva

Det är svårt att se en älskad välja sitt eget lidande. Här är vad man ska göra när din älskade vägrar att ta väl hand om sig själva.

Steg

Hur får man en envis familjemedlem att ta hand om sig själva. Sluta försöka tvinga, tjata, översittare, eller prata din familjemedlem till att ta hand om sig själva.
Hur får man en envis familjemedlem att ta hand om sig själva. Sluta försöka tvinga, tjata, översittare, eller prata din familjemedlem till att ta hand om sig själva.
 1. 1
  Sluta försöka tvinga, tjata, översittare, eller prata din familjemedlem till att ta hand om sig själva. Om du gör det fungerar aldrig, det bara får dem att göra uppror mer, och dränerar dig av din energi.
 2. 2
  Berätta sanningen. Berätta för din familjemedlem hur du känner när du ser dem väljer att leva ett ohälsosamt liv. Man kan säga, "Jag känner mig rasande när jag ser dig röka." Eller "Jag känner dig rädd att du kommer att dö när jag ser att du äter som munk så snart efter din trippel hjärta bypass." Gör ditt bästa för att tala på ett sätt som uttrycker hur du mår, utan att skylla din familjemedlem.
 3. 3
  Modell hälsosamt beteende. Ta väl hand om dig själv är det enda du kan göra. Du kan inte göra någon annan ta hand om sig själva, men om du visar dem att du är villig att få vila, öva hälsosam kost, prata om dina känslor, flytta och andas i friska sätt, då du kommer att må bättre oavsett vad de väljer att göra, och du kan bara inspirera dem att prova det.
 4. 4
  Ge dem lite utrymme. Ibland vet bara hur man får uppmärksamhet när de gör något som i slutändan skadar dem. Folk rusar in för att rädda dem, och i hemlighet, de gillar det, trots att de får "negativ" uppmärksamhet. Istället boka din uppmärksamhet när de gör saker som är bra för dem. Berömma dem för bra val.
 5. 5
  Reflektera tillbaka sina val. När någon i ditt liv är att välja något som kan döda eller skada dem, påminna dem om att de gör ett val, och i att göra så, väljer döden. Ibland lite tuff kärlek kan hjälpa dem att se vad de gör.
 6. 6
  Förstå deras smärta. Det enda skälet till att folk inte skulle ta väl hand om sig själva, är att de är i någon form av smärta. De kan vara rädda för att dö, och det är därför de inte vill gå till doktorn. (Det behöver inte vettigt). Eller kanske de använder dessa cigaretter för att hejda flödet av deras sorg. Vad det än är, att förstå att de är i smärta, kommer att hjälpa dig att se sin oskuld undertill.

Tips

 • Det är svårt, men när vi talar till dem försök att låta icke dömande. Tala till dem som om de är lite lägre livsform ger ilska, förbittring och värst av allt motstånd.
 • Ytterst är detta deras liv, och de får välja hur de vill leva det, oavsett hur ohälsosamt. (Och du behöver inte vara glad över det - se steg 2). Låta dem göra sina egna val är svårt, men nödvändigt.

Varningar

 • Självklart, om någon du känner eller älskar hotar självmord, kontakta polisen omedelbart.