Wki

Hur att uppfostra ett barn som älskar att läsa

Du kan skapa en hemmiljö som lockar ditt barn i den underbara världen av litteratur. Böcker och karaktärerna i litteraturen spelar en stor roll i skolan, högskolan och livet, och kan även leda till att intresset av att fullfölja en yrkeskarriär, om räntan är hög. Läsning är en livslång hobby och kan hjälpa till att bygga fantasin, ordförråd och utbildning för ditt barn.

Steg

Hur att uppfostra ett barn som älskar att läsa. Lär ditt barn att läsa börjar i livmodern.
Hur att uppfostra ett barn som älskar att läsa. Lär ditt barn att läsa börjar i livmodern.
 1. 1
  Lär ditt barn att läsa börjar i livmodern. Låt fostret lyssna på västerländsk klassisk musik genom att placera hörlurarna mot magen - Classical Symphonies har en mycket gynnsam effekt på den formande sinnet. Läs för barnet före och efter födseln så mycket som möjligt. Undvik Babytalk. Prata med honom eller henne som du skulle något äldre barn eller en vuxen. Ge den växande lilla en ABC byggstenar, och anta barnens berättelser och simplifed Shakespeare berättelser för dem på ett sätt som väcker deras fantasi. Fyll ditt hem med böcker och illustrerade klassiker för barn. Lager upp alla traditionella sagor - Hans Christian Andersen, Aisopos fabler och Grimms sagor. Köp massor av böcker för dig själv att vara en förebild för läslust. Böckerna du väljer behöver inte vara nya och dyra, och faktiskt, som visar ditt barn läsglädje och utbyta eller dela böcker är en annan viktig livet lektion i att läsa snabbt, delning, och inte. Köp ett brett utbud av böcker både ålder-lämpliga för ditt barn och alla möjliga andra böcker för ditt hem. Om ditt barn blir vana att se böcker i alla rum och kantar bokhyllor, blir bilden mycket viktigt när de börjar tänka på vikten och underhållningsvärde för läsning. Visa spänning om att köpa och låna böcker och glöm inte att få många böcker för dig själv också.
  • Det finns många bokhandlar som tillgodoser för barn, men du kan lika gärna gå till begagnade bokhandlar eller bibliotek bokförsäljningen med ditt barn, med början vid en ung ålder. Ta ditt barn med dig, eftersom detta hjälper dem att vara djupt engagerad i resan att älska läsning. Låt dem välja några böcker liksom du välja några böcker som kan läsas ihop, så att de känner att de äger beslutet om några av böckerna.
  • Överväg även att köpa två av samma böcker så att du kan både läsa och använda dem som en utmaning. När du är klar, kan du ställa frågor till varandra om boken.
  • Begagnade böcker är billiga! För yngre barn, titta in bilderböcker och fristående läsa böcker samt sing-a-long eller lyssna och läsa böcker för att hjälpa dem att få kunskap för att läsa mer.
  • Konstböcker kan hittas på förmånliga tabeller i bokhandlar, placera dessa på soffbordet och uppmuntra läsning som helst.
  • Köpa eller bygga bokhyllor för att hysa din dyrbara material att läsa. Om ditt barn ser ett brett utbud av böcker och kan se varje titel på ett ögonblick, kommer de att vara mer benägna att plocka upp och läsa den. Placera böcker i olika rum i ditt hem, kanske i korgar eller på stativ.
 2. 2
  Köp eller låna andra medier. Läsa källor såsom tidskrifter, tidningar, etc, är ett annat sätt att intressera ditt barn i läsning. Investera i prenumerationer på tidskrifter som du tycker om och med innehåll som lämpar sig för ett barn. Om ditt barn ser dig läsa olika medier, kan de få ett intresse för så skilda ämnen som mode, aktuella händelser, sport, djur, filmer, etc. Tidningar är bra att lära både dig och ditt barn om den verkliga världen. Läs dessa vid frukostbordet eller efter jobbet i en bekväm miljö minus skrällande TV. Detta utgör ett exempel på ditt barn om vad människor gör för att lära sig och koppla av på en gång. Tidningar är något som ditt barn känner igen som en källa på vad som händer utanför din familjekrets.
  • Lär ditt barn hur man läser en tidning, bland annat att hitta relevant information i olika delar av papperet, exempelvis World News, offentliga kungörelser, tecknad film, etc.
  • Många familj orienterade tidskrifter inkluderar en barnavdelning. Rikta ditt barn till detta avsnitt så att de kan göra det, skriv in tävlingarna, och läsa medan du gör det.
  • Lyssna på ljudböcker på CD eller MP3.
  • Med tanke på den ökande populariteten för e-läsare, den iPad, etc., även överväga att inkludera dessa källor till elektroniskt material att läsa i ditt barns liv. Beroende på ålder, det finns elektroniska böcker såsom LeapPad ® Learning System som gör det möjligt för barnet att läsa böcker med en penna, dessa är i allmänhet riktar sig till barn i åldrarna från småbarn till ca 10, även om utländska språkversionerna kan användas längre om så önskas. Utöver detta, kan äldre barn vidare till de mer detaljerade (och kostsamma) e-böcker för läsplattor, iPads, datorer etc.
 3. 3
  Ge böcker som presenter. Böcker är perfekta presenter till födelsedagar, helgdagar, jul, resa, som belöning, kommer etc. Många böcker som ges för ett speciellt tillfälle eller anledning att bli ett speciellt minne och kommer att vara länge marknadsundersökningar. Skriv ett kärleksfullt budskap på framsidan så att memento är väl ihågkommen.
  • Påminn dina släktingar och vänner för att ge böcker de älskade som barn till ditt barn, för att bredda sina kunskaper om olika litteratur från olika epoker.
 4. 4
  Lär ditt barn att respektera och älska böcker. Om du kan lära barnen att se böckerna som sina vänner för livet, kommer de att ha medfödd respekt för dem. Den läslust kommer från att observera din läslust, från nöjet av att få ny information om sig själva från att läsa, och från det stora nyttan av att kunna läsa sådana saker som spelmanualer, skolinformation, och TV-program!
  • Informera ditt barn av reglerna för vård av böcker som inte rita eller skriva i biblioteksböcker, och inte kasta bort oönskade böcker men donera dem istället. Undvik föreläsa, helt enkelt förklara i termer av varför böcker är speciella objekt och förtjänar vår respekt.
 5. 5
  Tillbringa tid i biblioteket tillsammans som en vanlig utflykt. Låt ditt barn välja favoritböcker att läsa och låna, och uppmuntra ditt barn att utforska biblioteket och njuta av alla de aktiviteter som erbjuds. Ditt barn kommer att associera besöker biblioteket med att vara nära dig, spendera tid runt roliga saker att läsa och göra, och som en plats för lugn, tänkande tid.
  • Redan tidigt lära barn att vara ansvarig med bibliotekets böcker och få dem att ta ansvar för de avgifter i samband med återvändande böcker sent. Det är bra att lära sig om eget ansvar, väntan, hålla deadlines och att vara medveten om att dela ansvaret. Det är också en lektion i budgetering, om du insisterar förseningsavgifter kommer ut ur deras! Bara göra om barnet kan gå till biblioteket ensam till fots eller på cykel tillbaka böckerna. Vidta sanktionsåtgärder mot dem för din glömska lär motsatt lektionen.
 6. 6
  Lär ditt barn om kända författare, skådespelare och karaktärer som är i böckerna, eller som skriver klassiska böcker. Visa dem bilder av kända författare och berätta om sina liv. Du barn kan besluta att han eller hon vill skriva böcker också, gör allt du kan för att uppmuntra detta genom att tillhandahålla papper och pennor, och kommentera positivt på alla insatser.
 7. 7
  Läs ofta och ditt barn kommer att härma dig. Försök läsa vid vissa tider under dagen, exempelvis vid middagstid sitter i solen, eller med en varm eld, eller i sängen, eller före frukost. Lämna högar av material att läsa på sådana platser som din säng och på en stol så att ditt barn kan se böcker och läsning materia som en normal del av din. Denna läsning förebilder kommer att uppmuntra ditt barn och du kan vara säker på att om du är en läsare, då detta kommer att bli ditt barn.
 8. 8
  Läs till och med ditt barn. Barn gynnas av att lyssna till läsning och läsa tillsammans. Få ditt barn att och att läsa en mening som du fortsätter berättelsen. Detta gör dem att känna en del av inlärningsprocessen och hjälper till att göra historien mer interaktiv. Också stoppa dem i sängen, läsa högt, och låt dem somna till en bra story. Gör detta till en daglig vana. Håll läsintresset upp så länge som ditt barn tycker om det du läser för honom eller henne. Det kan även gå in i tonåren om du sväng högläsning i ett hushåll minst en gång i veckan, där hela familjen samlas tillsammans för att lyssna på en intressant bok medan du kopplar.
  • Hitta en kärlek intresse i en viss bok. Vissa barn blir förälskad i en bok, Peter Pan, Snövit, Askungen, Lassie etc. Läs det till dem om och om igen när de frågar. Läs boken särskilt vid läggdags när de somnar. Om ditt barn någonsin har mardrömmar, kan du använda denna favoritbok att lugna dem och hjälpa dem tillbaka för att sova.
 9. 9
  Upprätthålla ett system för läsning men vara spontan. Om ditt barn vill läsa på kvällen innan sängen, låt dem läsa för en tid och sedan lights out. Berätta för dem att de kan läsa med en ficklampa i mörkret om de vill. Gör det roligt och en speciell belöning för gott uppförande. Små barn älskar verkligen denna "big boy / girl" läsning belöning, och det blir en god vana för dem att läsa innan de sover.
  • "Komma till rätta" med Tekniken, som dagarna är förbi när nätterna användes bara för att läsa och studera. Dataspel och X-Box är här liksom TV och mobiltelefoner. Försök att uppmuntra ditt barn att passa in i en viss läsning varje dag.
 10. 10
  Var uppmärksam på ditt barns skiftande intressen. När ditt barn blir äldre, uppmärksamma ämnen som intresserar ditt lan eller tonåring. Fokusera på att få böcker in i huset som avspeglar deras växande intressen och att belöna dem med böcker och kuponger bok.
  • Uppmuntra ditt barn är att hitta svar på frågor som de kan ha. Detta kommer ofta att leda dem till böcker i ämnet och ytterligare uppmuntra läsning vana.
  • Inte försumma böcker på främmande språk. Om ditt barn är tvåspråkig eller visar intresse för andra kulturer, främja detta genom att läsa böcker på andra språk. Även om du inte vet ett andra språk, det finns många alternativ tillgängliga för att hjälpa ditt barn - och du - lär dig när du går.
 11. 11
  Gå till en bokklubb. Först, gå med i en bokklubb som är lämpliga för små barn och familjer. När de blir äldre, ta dem till en bokklubb för sin ålder, och när det är dags, låt dem gå ensam eller släppa dem och du kan ta en kaffe eller läsa en bok själv. De kommer att se till att andra människor deras ålder är intresserade av böcker och att denna lidelse är inte så töntig som några av de tonåringar kan föreslå.
 12. 12
  Undvik att pressa ditt barn. När ditt barn inte är intresserade av en viss bok, bara lägga undan den. Försök att läsa för dem vad de är mest intresserade av, men också introducera nya böcker hela tiden. Nonchalant lämnar intressanta böcker som ligger runt hela tiden är ofta det bästa sättet att få dem entusiastiska utan att pressa dem.

Tips

 • Loppisar kan vara en bra affär för begagnade böcker. Paperbacks är oftast 10-50 cent. Hardcovers-25 cent till en dollar.
 • Leta efter begagnade pocketböcker bokhandlar i ditt område. Många kommer att ge dig en kredit för pocketböcker som du handlar i. Du kan sedan använda din kredit för att köpa böcker som handlas av andra.
 • Spela skrivna ordet spel som Alfapet och Bananagrams, att ingjuta mer kärlek för ord.
 • Fråga ditt barns lärare eller bibliotek för bra boklistor för barn.

Varningar

 • Undvik läskiga böcker innan läggdags särskilt med de yngre barnen.
 • Vuxenböcker med sex och våld borde inte vara inom räckhåll för alla barn.
 • Tvinga inte ditt barn att läsa.
 • Håll inte ditt barn som ansvarar för bibliotekets böter om barnet har någon möjlighet att returnera böckerna i tid. Om de är beroende av dig för att köra dem och du är den som glömt förfallodagen även efter att de påminde dig, ta ansvar för sina böter. Visa dem vad ansvar är.

Saker du behöver

 • Massor av böcker för vuxna, tonåringar och barn, däribland bilderböcker-kan vara nya eller begagnade-spelar ingen roll. Ju fler desto bättre så länge innehållet är pedagogisk och eller underhållande. Barn bör göras medvetna om att massor av olika böcker på "home" är bra och normalt. De kommer att hålla denna vana när de blir vuxna.
 • Kraftiga bokhyllor-något slag-kan vara nya, begagnade bokhyllor eller gör din egen.
 • Ett lånekort för att uppmuntra ditt barn att använda sig av denna värdefulla resurs.