Wki

Hur du kan hjälpa din hund dräktig eller leverera valpar

Oftast kommer en hunds naturliga instinkter tar över när arbetet börjar. Beroende på din relation med din hund, kan det dock vara mer tröstande om du har möjlighet att delta i födelseprocess. Domesticerade djur kan ha mindre förtroende för förlossningarna, och vissa fullblodshästar är väl kända för att ha särskilda problem med valpning (en hund-specifik term för förlossningarna). Prata med din veterinär om eventuella problem innan din hund valpar är alltid en bra idé!

Steg

Hur du kan hjälpa din hund dräktig eller leverera valpar. Förutsäga när och hur det kommer att hända.
Hur du kan hjälpa din hund dräktig eller leverera valpar. Förutsäga när och hur det kommer att hända.
 1. 1
  Förutsäga när och hur det kommer att hända. Dräktighetstiden (graviditetens längd) för de flesta hundar är ca 60 till 64 dagar från den sista dagen av sin värme. Som med alla graviditeter, är detta inte en exakt vetenskap, men du kan gissa förfallodagen ungefär vid denna skala.
 2. 2
  Börja hålla ett vakande öga på din hund runt förfallodagen. Hon kommer förmodligen börja dra kläder eller handdukar till en mörk plats gömd och borta från trafik och buller. Det blir svårare att hjälpa henne genom valpning processen eller att hålla ett öga på ungarna om hon är dold, så förbered en "valplådan" med tvättbara objekt som foder (handdukar och gamla baby filtar) och minst 6 - till 8 -tums-höga sidor. En garderob fritt från skräp eller ett skåp kan vara perfekt så att din hund kan komma in och ut lätt. Hundar i allmänhet föredrar mörkt och tyst på förlossningen, vilket är förmodligen därför de flesta förlossningar sker på natten. Respektera hennes behov av denna miljö när du flyttar henne till ett skyddat valplådan.
 3. 3
  Börja kontrollera hennes temperatur rektalt på en daglig basis när hon når sju till åtta veckorna av graviditeten. När hennes temperaturen sjunker till under 100 (oftast närmare 99), kommer arbetet startar inom de närmaste åtta till tolv timmar.
 4. 4
  Var beredd på mellan två och sex timmars arbete. Detta är inte en hård-och-snabb regel, men om det går på längre än åtta, du förmodligen vill prata med en veterinär omedelbart.
  • Labor börjar på allvar när din hund blir rastlös konsekvent. Hon kommer att bli rastlös och sedan ta korta tupplurar till att börja med, men den "stora show" kommer att präglas av en distinkt flytning från vulva (hon kommer sannolikt att arbeta hårt på att slicka här borta) och regelbundna sammandragningar. Du kommer inte nödvändigtvis att kunna se de sammandragningar som du kan med mänskliga kvinnor, men hennes nedre magen kommer att kännas som en solid klippa i handen.
  • Hundar brukar följa sina instinkter under förlossningen, så du borde bara behöva hjälpa henne om det verkar vara något som går fel eller om hon börjar drabbas av panik. Håll birthed valparna ifrån hennes fötter när hon kommer att flytta runt under processen. Ord av uppmuntran och mjuka ljud kommer att hjälpa henne ta sig igenom processen också.
  • Exempel på moment som kan behöva din hjälp har en in valp (försiktigt tag i valpen och dra försiktigt, möjligen behöva vrida sig något), en fördröjning i avlägsnande av fostersäcken (påsen med vatten valpen är ofta födda i - Ge mamma ungefär en minut att tugga bort det innan hjälper), eller att behöva klippa navelsträngen (ungefär två inches från valpens mage).
  • Processen av förlossningarna omfattar vanligtvis en valp fortfarande ofta inuti fostersäcken följt av en moderkaka. Ibland kommer moderkakan av en valp kommer ut med nästa. Det är naturligt och nödvändigt för hunden att konsumera fostervatten säckar och placenta efter (och under) födelse - det fyller en hel del av de näringsämnen och energi de förlorar under förlossningen.
 5. 5
  Håll en separat ren handduk händig med vilka man hanterar ungarna om du behöver. Neonatal dödlighet (dödfödda och livslängder på bara ett par timmar eller dagar) är relativt normalt för de flesta strö däggdjur, så var beredd för denna eventualitet, men i vissa fall kan du hjälpa dina ungar lever genom att ge dem mjuka massage om du ser dem som har problem andas eller röra runt. Det är också bra att ha en liten butik-köpte valpen mjölk i fall mamman inte producerar tillräckligt med mjölk.
 6. 6
  När valparna föds, se till att din hund har gott om tillgång till sin egen mat, och se till att det alltid finns mat i hennes skål. Ge massor av vatten och, vid behov, house-utbildning kuddar för potta raster.

Tips

 • Tvätta dina händer och fötter! Att hålla din omgivning så nära bakteriefri som möjligt kommer att ge dina ungar störst chans att överleva.
 • Håll ett öga på henne hela tiden och se till att hon är bekväm under förlossningen.
 • Tvätta och håll den klar någon handdukar och filtar du kanske vill använda.
 • Idealet är din hund din vän, och du är hennes. Att vara lugn och ge henne massor av känslomässigt stöd genom denna tid kan betyda skillnaden mellan glädje och katastrof.
 • Samla extra material du kanske vill använda och förvara dem i en påse eller annat skyddat område nära valplådan.
 • Kontrollera att du har en 24 timmars veterinärer numret till hands i händelse av en nödsituation. Kontrollera med olika veterinärer som kan göra hembesök.

Varningar

 • Även om det är vanligt att ge hundar bebis aspirin som ett smärtstillande medel under andra tider, inte ger något till din hund innan, under eller efter förlossningen. Aspirin är ett blodförtunnande medel och kan öka risken för blödningar (blödning möjligen till döden).
 • Det är vanligt för hundar att kräkas, huttra, inte vill äta eller dricka, tempo, byxa, eller panik under förlossningen. Håll dig lugn och det kommer att hjälpa henne att hålla sig lugna för.
 • Många människor är fascinerade och dras till mirakel av födelse, men det är bättre för mamma och valpar både om det finns så få människor vid valpning som möjligt.
 • Vissa fullblodshästar som mops, Boston terrier, och bulldoggar kan ha allvarliga förlossningarna problem. I dessa fall, kolla med din veterinär så fort du vet att din hund har tagit så att du kan diskutera möjligheten till ett kejsarsnitt.
 • Om din hund är äldre eller verkar ha problem under graviditeten (gläfsande vid plötslig smärta, vara slö, inte vill äta, etc.), kan du förbereda dig genom att uppnå valpen mjölk ifall mamma heller inte producera tillräckligt för att mata alla valparna eller hon inte gör det genom leverans.

Saker du behöver

 • latex undersökningshandskar (finns på de flesta droghandel)
 • rena handdukar och gamla filtar
 • sanerade sax (torkas av med tvättsprit)
 • en stadig låda (helst inte papp som valparna kommer att tugga på det någon gång)
 • steril gasbinda kuddar
 • en telefon med numret till din veterinär programmeras in kortnummer