Wki

Hur att bestämma din hunds ålder med sina tänder

Hur kan du säga hur gammal din nya hund är? En metod är genom att undersöka hundens tänder. Medan tänderna kommer bara att ge dig en mycket grov uppskattning av hundens ålder, det är en bra utgångspunkt. Här är en guide om hur man gör det.

Steg

Hur att bestämma din hunds ålder med sina tänder. Undersök hundens tänder.
Hur att bestämma din hunds ålder med sina tänder. Undersök hundens tänder.

Att känna din hunds tänder

 1. 1
  Undersök hundens tänder. Det finns fyra grundläggande typer av hund tänder: incisiver, hörntänder, premolarer och molarer. Både övre och nedre tänder benämns densamma.
  • Framtänder är de små tänder som löper längs framsidan av munnen. Hundar har åtta framtänder, fyra på toppen och fyra på undersidan.
  • Hörntänderna är placerade bakom framtänderna, en på varje sida för totalt fyra.
  • Premolarer komma in bakom hörntänderna, följt av kindtänderna.
 2. 2
  Räkna tänderna. Valpar har generellt omkring 28 tänder. Vuxna hundar kommer att ha cirka 42 tänder.
 3. 3
  Förstå hur sjukdomen yttrar. Vid ålder tre, kommer nästan 80% av hundarna uppvisa tecken på sjukdomar i tandköttet. Detta kan ses i uppbyggnaden av gult och brunt tandsten, inflammerat tandkött, och dålig andedräkt. Gum sjukdom är vanligare hos små hundraser.
 4. 4
  Minska slitage. Tandslitage är en naturlig företeelse, men det kan påskyndas genom vissa dåliga vanor. Tennisbollar, trots att mycket populär som en hund leksak, är otroligt nötande och kommer att avsevärt ha hundens tänder över tiden. Hårda leksaker kan också öka slitage och leder till trasiga tänder.
  • Slitna tänder kan se bruten, men regelbundna slitage innebär liten hälsorisk. Kraftigt slitage kan skada roten av tanden, vilket kan kräva en rotfyllning.

Att döma din hunds ålder

 1. 1
  En valp ålder präglas av tand tillväxt. Tänder växer snabbt i början valpen skede. Eftersom förändringen är så snabb, är detta den mest exakta tiden för att kunna berätta en hunds ålder.
  • För de första två till fyra veckor, det finns inga märkbara tänder. Bebis hörntänderna börjar komma in efter tre till fyra veckor. Bebis incisiver och premolarer börjar efter fyra till sex veckor.
  • Vid åtta veckor är alla mjölktänder odlas i. För de kommande tre månaderna, kommer det inte finnas några märkbara förändringar.
  • Efter fem månader, kommer permanenta tänder börjar komma in, oftast hörntänder och molarer först. Av sju månader, kommer alla permanenta tänder har vuxit i.
 2. 2
  Efter valpen skede, ålder präglas av tandslitage. Efter ett år, tänder är vita och rena. Vid utgången av det andra året kommer den vita också dämpat och tandsten börjar bygga upp. Detta kommer att orsaka gulfärgning på de bakre tänderna.
  • Efter tre till fem år med gulnande kommer att öka och att vara synlig på alla tänderna. Det kommer att märkas tandslitage.
 3. 3
  För de kommande fem till tio åren, kommer tänderna fortsätter att visa ökad förslitning. Tecken på sjukdomen kommer troligen att visas. Av 10 till 15 år, kanske några tänder saknas och förfall kommer att vara utbredd.

Tips

 • Olika raser växer tänder i olika takt, och varje hund är unik.
 • Att döma en hunds ålder med sina tänder kommer bara att ge en mycket grov uppskattning. Karies och villkor påverkas kraftigt av vanor, kost, och även tuggleksaker. Regelbunden tandvård kommer att hålla en hunds tänder friskare längre, vilket kan leda till en felaktig uppskattning.

Varningar

 • Hundar inte alltid gillar att ha sina tänder undersöks. Alltid vara försiktig att sätta handen i närheten av en hunds mun, särskilt om du är en främling.