Wki

Hur bli av nattfjärilar

Malar är ett gemensamt hushåll problem i båda skafferier, där de kalasar på säd och spannmål, och garderober, där de är attraherad av ull, siden och andra tyger. Att bli av nattfjärilar för gott kräver en tvådelad strategi: först behandla den omedelbara mal frågan och skura området, sedan använda förebyggande åtgärder för att se till att de nattfjärilar inte kommer tillbaka.

Steg

Hur bli av nattfjärilar. Ställ ut mal fällor.
Hur bli av nattfjärilar. Ställ ut mal fällor.

Att bli av nattfjärilar i garderoben

 1. 1
  Know tecken. Om du har sett en fjäril eller två fladdra runt men är inte säker på om du har ett fullskaligt angrepp, leta efter dessa tecken:
  • Små hål i dina tröjor eller andra klädesplagg. Om du ser hål i en tröja, hittar du förmodligen mer. Kontrollera alla dina kläder gjorda av ull, fjädrar, päls och silke.
  • Kläder som ser dammiga eller missfärgad, eller har en unken lukt.
  • Sadelgjord i hörnen av garderoben eller på kläderna.
 2. 2
  Ställ ut mal fällor. Att ta hand om det omedelbara problemet med malar i din garderob, fånga dem med feromon moth fällor som lockar och döda dem med en klibbig substans att de inte kan fly när de vidrör.
  • Du kan göra dina egna moth fällor med flugpapper och fiskolja, som lockar nattfjärilar. Badda lite på vissa flyga papper och hänga den i garderoben.
  • Fällor för att fånga möss är också effektiva för att fånga nattfjärilar.
 3. 3
  Tvätta dina kläder. Det är viktigt att tvätta varje plagg för att bli av ägg nattfjärilar kan ha som.
  • Tvätta objekt enligt deras skötselråd. Om möjligt, lägg dem genom en varm torktumlare. Poster som inte kan torkas på hög värme kan placeras i frysen för ett par dagar för att döda eventuella ägg.
  • Tvätta sängkläder, handdukar och andra föremål tyg som lagras i din garderob.
  • Ta resväskor, väskor och andra behållare, och tvätta dessa också.
 4. 4
  Rengör garderoben. Nu när allt har tagits bort från din garderob, är det dags att skura det från topp till botten för att bli av mal ägg som fortfarande kan vara lurande där.
  • Använd tvål och vatten eller en ättika och vatten lösning för att rengöra garderoben golv och väggar. Doppa en svamp skrubber i lösningen och skura väggarna för att skrapa bort alla äggen. Rengör särskilt bra i sprickor och springor.
  • Vakuum väl. Använd en kraftfull dammsugare för att rengöra mattan i din garderob. Medan du ändå håller på, dammsuga sovrummet området, också, eftersom malar kan ha lagt ägg där.

Förhindra framtida angrepp i garderoben

 1. 1
  Borsta kläder av ull, päls eller fjädrar när du bär den. Moth ägg in brukar närmast i form av kläder som har slitna utanför.
 2. 2
  Håll dina kläder rena. Nattfjärilar dras till ull, men de är speciellt benägna att ange din garderob om dina kläder har fläckar från mat och andra saker som de gillar att äta. Se till att du tvättar dina kläder innan du hänger upp dem. Torka ren ull poster innan du förvarar dem.
 3. 3
  Butik ordentligt. Kläder du inte bär ofta, speciellt ull vinterkläder, bör förvaras i en lufttät plats.
  • Skydda ull rockar och tröjor med plastpåsar.
  • Affär vinterkläder i förvaringspåsar av plast, plast lådor, eller lufttäta metallbehållare.
 4. 4
  Håll din garderob sval och väl ventilerad. Nattfjärilar dras till fuktiga utrymmen, så det är viktigt att hålla luften cirkulerar och på den kalla sidan så att de inte väljer att bo där.
 5. 5
  Luft ut dina kläder ofta. Låt dina ull poster få lite sol, speciellt om du tar ut dem i början av hösten eller vintern efter att de har varit i förvaring.
 6. 6
  Använd cederträ i din garderob. Nattfjärilar stöts bort av ceder, så det är en bra idé att hänga ull objekt på ceder galgar.
  • Du kan också köpa boll-formade bitar av cederträ för att hänga i garderoben, eller fylla en påse påse med cederträ chips och hänga upp den.
  • Försök att placera ceder-doftande poster i fickorna på dina ull objekt för extra skydd.
 7. 7
  Prova malmedel eller ett naturligt alternativ. Placering malmedel i din garderob är ett effektivt sätt att döda malar, men de kemikalier malmedel görs med är giftiga för människor, och de lämnar en stark doft i garderoben och på kläderna. Pröva dessa alternativ:
  • Dospåsar gjorda med torkad rosmarin, timjan, kryddnejlika, lavendel, eller lagerblad. Fyll bara en liten tygpåse med dessa ingredienser, fast den med ett snöre, och hänga upp den.
  • Eteriska oljor framställda av dessa örter kan strös i din garderob eller på kläderna som en effektiv nattfjäril avskräckande.
 8. 8
  För extrema fall, ringa en skadedjursbekämpare. Moth problem kan oftast lösas med dessa enkla lösningar, men om du tycker att malar återvänder, kan de lägga ägg på en plats du inte kan nå med ett vakuum eller svamp. Ring en skadedjursbekämpning professionell att desinficera området och döda mal ägg.

Att bli av nattfjärilar i köket

 1. 1
  Know tecken. Malar lämnar efter sekret, sadelgjord och andra tecken på deras närvaro. Du har förmodligen ett angrepp om du märker dessa symtom:
  • Livsmedel som sitter ihop eller verkar lite klibbig. Detta kan orsakas av mal sekret.
  • Föda som luktar unket eller "off", även om de inte har nått sitt utgångsdatum eller utsatts för förhållanden som skulle göra dem inaktuella.
  • Ljus sadelgjord runt lådor eller påsar i ditt skafferi.
  • Förekomsten av larver eller fullvuxna malar i ditt skafferi är ett säkert tecken på att det är dags att agera.
 2. 2
  Kasta bort den angripna mat. Försök att inte spara det, det är inte hälsosamt att äta mat angripen av nattfjärilar. Kasta ut följande punkter:
  • Bulk livsmedel, såsom spannmål, nötter och ris, skall kastas bort, eftersom malar äter och lägger sina ägg i dessa livsmedel.
  • Malar kan äta igenom kartonger. Om du ser små hål i ditt skafferi objekt, kasta ut dem.
  • Malar kan också komma in i små utrymmen. Allt som har öppnats tidigare, bör även en plastpåse med choklad chips eller nötter, förmodligen kastas.
  • Släng mat i en försluten plastpåse och ta bort den från ditt hus omedelbart.
 3. 3
  Fånga nattfjärilar. Om det fortfarande finns malar kvar i köket efter att du har kastat bort deras mat källor, som anges feromon moth fällor för att locka och döda dem med en klibbig substans att de inte kan fly när de vidrör. Kasta bort de fällor i en sluten behållare när du har fångat alla nattfjärilar i ditt kök.
 4. 4
  Skura kök. Nu när du har riktat det omedelbara problemet, är det dags att städa köket från topp till botten, med fokus på skafferiet, för att bli av med alla ägg nattfjärilar kan ha kvar.
  • Använd tvål och vatten eller en ättika och vatten lösning som din rengöringsmedel. Du kan också använda en starkare kemiska rengöringsmedel.
  • Doppa en svamp skrubber eller stålull i lösningen och skura skåp, skafferi och andra hörn och sprickor i ditt kök. Se till att du verkligen skrubba ytorna för att se The Moth äggen tas bort.
 5. 5
  Överväga att kalla en skadedjursbekämpning professionell. Om nattfjärilar igen efter att du har tagit dessa åtgärder, kan de lägga ägg i väggar eller annan plats som du inte kan få med en svamp. Boka tid med en skadedjursbekämpare, som kommer att använda tunga produkter för att bli av med problemet.

Förhindra framtida angrepp i ditt kök

 1. 1
  Undersök dina livsmedel källor. Nattfjärilar in vanligt kök genom livsmedel som redan är infekterad. Stora objekt som havregryn, torkade korn eller nötter kan ha ägg på dem när du tar hem dem. Men även mat som har förpackats och förseglats ta in mal ägg.
 2. 2
  Placera objekt i frysen när du tar hem dem. Du behöver inte sluta köpa bulk livsmedel, prova att sätta dem i frysen för att döda eventuella ägg som de kan innehålla innan du placerar dem i ditt skafferi. Helt enkelt ta bort en plats i frysen och förvara maten där för 3-4 dagar innan du använder den som vanligt.
 3. 3
  Förvara mat i lufttäta behållare. Korrekt förvaring av livsmedel är förmodligen den bästa förebyggande åtgärd du kan vidta.
  • Välj glas-eller plastbehållare för bulk livsmedel. Se till att de har tättslutande lock.
  • Istället för att sätta hälften utbredda lådor och påsar av nonperishable objekt tillbaka in i skafferiet, häll resterande mat i förslutningsbara behållare. Malar kan äta rätt igenom kartong och lätt plast.
 4. 4
  Styr temperatur och fuktighet i köket. Malar trivs i varma, fuktiga temperaturer, så om ditt kök är ofta på kvav sidan, kan du skapa ett inbjudande hem för nattfjärilar.
  • Håll fönster och dörrar stängda när luftkonditioneringen är igång.
  • Se till skafferi och mat förvaringsutrymmen är väl ventilerat.
 5. 5
  Seal sprickor och skrevor. Det finns en massa bra gömställen för nattfjärilar i ett kök. Gör ditt bästa för att täta de platser du inte kan regelbundet ren, som sprickor i baksidan av skafferiet, utrymmen mellan hyllor och väggen, och sprickor där skåp fästa på väggen.

Varningar

 • Malmedel är giftiga för människor. Se till att barn och husdjur inte gå nära din garderob om du använder dem.