Wki

Hur bli av tusenfotingar

Det finns mer än 2000 arter av tusenfoting i världen, varav de flesta lever nästan uteslutande utomhus. Arterna i detta hur-till är huset tusenfoting (Scutigera coleoptrata), den enda art som kan leva hela sitt liv och ras inne i en byggnad.

Steg

Hur bli av tusenfotingar. Bli av med alla andra skadedjur.
Hur bli av tusenfotingar. Bli av med alla andra skadedjur.
 1. 1
  Döda dem på synen! Deras freakishly långa ben gör dem väldigt snabbt så du måste vara snabb. Centipedes brukar inte invadera hem i stora antal, så du kanske kan bli av med ditt problem bara genom att stampa på, eller bugg-sprutning, varenda en du ser. Om du inte vill döda tusenfoting, kan du försöka att fånga den i en burk och släpp den utanför, men detta oftast leder till ett högfrekvent skrik, en trasig burk, och en fri centipede.
 2. 2
  Bli av med alla andra skadedjur i hemmet. De tusenfotingar kommer att ha något att äta, och kommer förhoppningsvis att dö eller flytta ihop med grannarna.
 3. 3
  Håll ditt hem torr! Centipedes torka ut och dö om de inte bo i en fuktig miljö. Städa upp källare, garderober eller andra fuktiga områden, och använda en avfuktare.
 4. 4
  Prova att installera klibbiga fällor. Bara placera dem i hörn och springor där tusenfotingar tenderar att jaga. Du kan också fånga andra insekter som sneakily är krypa runt ditt hem.
 5. 5
  Stäng av alla ingången punkter. Detta kommer att hålla buggar från att komma in ditt hem i första hand. Täta sprickor i betongfundament och mellanslag fogmassor runt dörrar och fönster.
 6. 6
  Prova ett insektsmedel om ingen av dessa naturläkemedel fungerar. Tänk på att insektsmedel är bara tillfälliga lösningar. Varje trädgård leverans butik (eller Wal-Mart), kommer att bära dessa produkter. Se bara till att följa paketet riktningar. Om du vill döda tusenfotingar, men du inte vill förgifta jorden, själv eller ditt husdjur, kan du använda naturliga bekämpningsmedel som borsyra eller livsmedelskvalitet kiselgur för kontinuerlig centipede kontroll. Produkter som innehåller växt-härledd pyretrin utrotar tusenfotingar vid kontakt, och kan användas som en dimma eller spray. Även om dessa produkter inte ska döda djur eller människor, är det bäst att inte ha långvarig kontakt med dem.

Tips

 • Centipedes sällan biter människor, och ibland deras käkar är inte ens stark nog att tränga igenom mänsklig hud i självförsvar. Om de klarar det, kommer en tusenfoting bett brukar likna en mindre bee sting.
 • De enda varelser som har att oroa hus tusenfotingar är andra buggar, eftersom tusenfotingar döda och äta en mängd olika saker som du förmodligen skulle vilja bli av med, liksom bedbugs, termiter, silverfiskar, spindlar, och även kackerlackor.

Varningar

 • Var försiktig att använda några bekämpningsmedel. Läs instruktionerna noggrant.

Saker du behöver

 • En burk (för catch and release)
 • Skor (för squashing)
 • Avfuktare
 • Klibbiga Fällor
 • Bekämpningsmedel