Wki

Så damma hela huset

Tycker inte damma ditt hus? Det är värt din tid att göra ett bra jobb. Dammkvalster är mikroskopiska små insekter som är osynliga för blotta ögat. Varje hem har miljoner dammkvalster. De livnär sig på mänsklig hud flingor och kan hittas i madrasser, kuddar, mattor, stoppade möbler, sängöverkast, kläder, stoppade leksaker och tyg och tygklädda objekt. Kroppsdelar och avföring från dammkvalster kan utlösa astma med människor som är allergiska mot dammkvalster. Exponering för damm kvalster kan orsaka astma hos barn som inte tidigare ställt astma symptoms.Dust kvalster absorberar vatten från fukt i atmosfären. De trivs i temperaturer runt 70 F (21 C) och en relativ fuktighet omkring 70 procent. Låter denna information läskigt? Med denna information i ditt huvud du vet nu varför det är viktigt att damma hela huset regelbundet. Nu när du vet varför det är viktigt, läs vidare för att lära sig hur man gör det i dessa enkla steg.

Steg

Så damma hela huset. Samla alla de verktyg du behöver för att damma ditt hus.
Så damma hela huset. Samla alla de verktyg du behöver för att damma ditt hus.
 1. 1
  Samla alla de verktyg du behöver för att damma ditt hus.
 2. 2
  Damm systematiskt. Inte bara gå och damma slumpmässiga saker, istället följa en viss väg genom ditt hus för att se till att du damm allting. Se till att ditt sinne inte vandra på när du damm. Låt dig inte distraheras under damning, eftersom du kanske missar en fläck.
  • Lyssna på musik medan du damm. Du kommer att gå snabbare och det kommer att hjälpa dig att stanna på uppgiften.
 3. 3
  Flytta medurs eller moturs tråg rummet. Damm möbler nära väggen och förfar medurs eller moturs. Bara ta din fuktig trasa och börja torka bort dammet. Flytta objekt som du går och rengör ytan undertill grundligt. När du byter ut objekt, rengör dessa poster också.
 4. 4
  Skaka eller skölja trasan regelbundet. När du märker att din duk har blivit smutsig och full av damm, skölj eller skaka ut utanför huset.
 5. 5
  Damma av svåråtkomliga ställen. Medan du damning glöm inte att damma av svåråtkomliga ställen, som bakom möbler och sprickor i möblerna. Använd en liten pensel för att komma i skrymslen. För att nå bakom tunga möbler kan du använda en syntetisk duster med en lång pinne eller du kan även använda en dammsugare. För att ta bort damm och spindelväv längs väggen kan du använda en fuktig mopp, en pensel, eller en Swiffer. Glöm inte att damma av ljuskronorna också. Ge det en yta damma en gång i veckan. En gång om året kan du ta ljuskrona ner och rengör den noggrant.
 6. 6
  Vakuum tyg möbler. Använd skreva och bilagor klädsel på din dammsugare att suga saker som soffor.
 7. 7
  Rengör golv som ett sista steg. Uppföljning damning genom att rengöra golvet. Annars lägger allt damm där från möbler och prydnadsföremål du dammas.
  • Dammsug golvet och några mattor eller mattor, och missa inte hörnen eller under möblerna.
  • Mop hårda golv.

Leta efter mer specifika instruktioner per rum här:

Sovrum

 1. 1
  Plocka upp allt på golvet och andra ytor. Lägg allt där det hör hemma och sätta kläder i tvättkorgen eller i garderoben.
 2. 2
  Damm ena sidan av rummet. Försiktigt damma alla möbler som står mot väggen. Glöm inte att damma av radiatorn om du har en. Ta en radiator duster och damm på insidan av kylaren mellan vägg och radiator.
 3. 3
  Ta bort blad och filtar från sängen. Ta av din madrass och dammsuga båda sidor av det. Rengör båda sidor med en fuktig trasa.
  • Detta är ett bra tillfälle att rotera din madrass.
 4. 4
  Damm din säng. Detta är en av de viktigaste uppgifterna, eftersom sängar är en utmärkt livsmiljö för dammkvalster. En typisk använt madrass kan ha allt från 100.000 till 10 miljoner kvalster inuti. (Tio procent av vikten av en två år gammal kudde kan bestå av döda kvalster och deras spillning.) Kvalster föredrar varma, fuktiga miljöer såsom insidan av en madrass när någon är på det. En favoritmat är ilska (både människor och djur hudflagor). Människor skjul 1/5 uns av ilska (död hud) varje vecka. Omkring 80 procent av materialet sett flytande i en solstråle är faktiskt hudflagor. Också, sovrum mattor och hushållens klädsel support höga populationer kvalster. Om du har en täckning för din madrass här är det perfekt tid att sätta upp det på. Sätt madrassen tillbaka på sängen och remake din säng med rena lakan och filtar.
 5. 5
  Vakuum och torka golvet om det behövs.

Badrum / WC

 1. 1
  Rengör alla badrumsskåp, inifrån och ut. Glöm inte att rengöra toppen av skåpen.
 2. 2
  Rengör kakel från golv till tak med en svamp för att ta bort fläckar och smuts. Torka bort överflödigt vatten med en duk eller en pappershandduk.
 3. 3
  Rengör badkar / dusch området noggrant. En hel del damm ackumuleras där. Också glöm inte att skrubba de små skrymslen och vrår, för att rengöra dessa kan du använda en gammal tandborste för att nå dessa svåra att nå platser.
 4. 4
  Rengör utsidan av toaletten först. Glöm inte att rengöra några rör som leder till golvet eftersom det är där som det mesta av dammet är. Senare kan du skrubba insidan av toaletten med blekmedel eller någon annan produkt som du väljer.
 5. 5
  Dammsug och torka golvet.

Hall

 1. 1
  Ta bort damm från några tavlor och prydnadsföremål som hänger i hallen.
 2. 2
  Ta bort alla spindelnät från taket och väggarna.
 3. 3
  Dammsug mattor eller mattor. Mop hårda golv.

Trappa

 1. 1
  Damm sidorna av trappan.
 2. 2
  Vakuum varje hörn och hörn av varje enskilt steg.
 3. 3
  Använd en fuktig trasa eller mopp för att rengöra de enskilda stegen igen tills du nått botten.

Kitchen

 1. 1
  Ta bort alla objekt ur dig köksluckor. Rengör insidan och utsidan av skåpen med en fuktig trasa. Glöm inte att rengöra toppen av skåpen också.
  • Undvik att använda rengöringsmedel med en stark lukt.
 2. 2
  Rengör eventuella väggplattor. Använd en svamp för att ta bort eventuella fläckar eller smuts. Ta bort överflödigt vatten med en duk eller en pappershandduk.
 3. 3
  Rengör bänkskivor och handfat med lämpliga produkter.
 4. 4
  Damma stolar och bord (s) med en fuktig trasa, och glöm inte att rengöra benen.
 5. 5
  Dammsug golvet och tvätta eller skura golvet med en fast borste om du verkligen vill ta bort all smuts.

Vardagsrum

 1. 1
  Damm alla möbler, tavlor, och glöm inte att städa upp på möblerna också.
 2. 2
  Dammsug golvet och några mattor eller mattor. Avsluta med moppning, om det är ett hårt golv.

Tips

 • Att ha färre objekt för damm gör det lättare att damm. Om du har många små föremål, förvara dem i sluten förvaring, såsom en låda eller en låda.
 • Glöm inte att damma av glödlampor om du rengör lyktorna. Om dammet är verkligen byggt upp på toppen av glödlampan, kommer lampan ger inte så mycket ljus och det kommer att brinna upp snabbare då en ren glödlampa.
 • För att undvika damm på toppen av möbler kan du täcka den med en gammal tidning. Nästa gång, helt enkelt ersätta den med en ny. Om du föredrar denna metod, kan du också använda ett tvättbart tyg som täcker för vissa möbler. Du kommer att behöva tvätta den ibland, men du behöver inte titta på tidningen eller kassera det varje gång.
 • Använd allergen-bevis överkast. Täck din madrass och kuddar i damm-bevis eller allergen-blockerande covers. Dessa skal, tillverkat av antingen vinyl eller tätt vävt tyg, förhindra dammkvalster från att kolonisera madrass eller kuddar. Encase låda fjädrar i vinyl eller plastlock.
 • En torktumlare ark gör en underbar damm trasa. Använda en inte bara plocka upp damm, kommer det att eliminera statisk, vilket gör det svårare för dammpartiklar att ansluta sig till ytan.
 • Håll luftfuktigheten låg. Upprätthålla en relativ luftfuktighet mellan 30 och 50 procent i hemmet. En avfuktare eller luftkonditioneringen kan hjälpa till att hålla luftfuktigheten låg, och en hygrometer (finns i järnaffärer) kan mäta luftfuktighet.

Saker du behöver

 • En microfiber damm duk (er)
 • En syntetisk eller dammvippa
 • En dammsugare
 • Mopp
 • En fast borste
 • En hink
 • Rengöringsprodukter för ditt val
 • Torktumlare ark (tillval)
 • En stege eller steg avföring (valfritt)