Wki

Hur tjockna såsen

Att lära sig att tjockna såser är en av de mest grundläggande kunskaper om matlagning. Ingenting kommer att förstöra en maträtt som en knölig eller vattniga sås. Tricket är att kombinera förtjockning ingredienserna väl och häll dem sedan i såsen eller annan bas som behöver förtjockning. Här finns flera metoder som hjälper dig att hitta den perfekta konsistensen.

Steg

Hur tjockna såsen. Mät upp 1 msk majsstärkelse för varje kopp sås som du förtjockning.
Hur tjockna såsen. Mät upp 1 msk majsstärkelse för varje kopp sås som du förtjockning.

Majsstärkelse metod

Majsstärkelse kommer att släppa molekyler förtjockning stärkelse i såsen vid runt klarnat, men kornen måste lösas i förväg i en slurry att förhindra klumpar bildas.

 1. 1
  Mät upp 1 msk majsstärkelse för varje kopp sås som du förtjockning.
 2. 2
  Lägg tillräckligt med kallt vatten till majsstärkelse för att göra en slurry (tunn pasta). Detta skiljer stärkelsegranulerna så att de inte kommer att samla in klumpar i sås. Du kan använda en visp, eller sätta vatten och majsstärkelse i en burk eller en förslutningsbar behållare, täta med locket och skaka blandningen tills kombineras.
 3. 3
  Lägg slammet till såsen, vispa när du går längs.
 4. 4
  Ta såsen till en sjuda. Detta kommer att "aktivera" majsstärkelse. Om såsen inte är tillräckligt tjock, upprepa processen för att lägga lite mer majsstärkelse. Kom dock ihåg att såsen tjocknar lite när den serveras, så du behöver inte överdriva.
 5. 5
  Smaka av såsen och justera kryddningen om det behövs.

Mjöl metod

Du kan använda mjölet på samma sätt som du använder majsstärkelse, men det kommer att ha en stark "mjölig" smak. Det måste blandas med fett vid en temperatur som är mycket högre än kokpunkten för vatten för att bli av med den smak.

 1. 1
  Mät upp 2 msk mjöl per kopp sås.
 2. 2
  Mät ut motsvarande mängd smör eller olja.
 3. 3
  Lägg smöret eller oljan i en kastrull på medelvärme.
 4. 4
  Lägg i mjölet, lite i taget, vispa när du går längs.
 5. 5
  Fortsätt röra tills en tjock, krämig och gyllenbrun roux bildas. Låt det inte brinna. Om svarta prickar visas, betyder det att du har bränt roux och måste börja om.
 6. 6
  Vispa Roux in din sås.
 7. 7
  Smaka av såsen och justera kryddningen om det behövs.

Arrowroot metod

Arrowroot gör en fin förtjockningsmedel för såser och såser. Arrowroot gör en tydlig, förtjockad sås och föredras av brittiska kockar men används inte så mycket i Europa.

 1. 1
  Använd 2 tsk arrowrot för varje matsked mjöl eller majsstärkelse efterlyste i en sås eller sås recept.

Äggula metod

 1. 1
  Vispa tills allt är blandat.
 2. 2
  Tillsätt en liten mängd av den heta såsen, eller vaniljsås till de vispade äggulorna. Detta kallas.
 3. 3
  Vispa tills väl blandat.
 4. 4
  Tillsätt blandningen tillbaka till såsen. Vispa tills slät. Värm tills blandningen kokar bara och låt sjuda tills det tjocknar. Detta är vanligtvis en minut. Detta används normalt för framställning av krämer och puddingar.

Ägg & syrametoden

Följande metod används normalt för att göra en Hollandaisesås och tillhörande såser (Bearnaise, osv.) Denna sås är en utmaning att göra och mycket känsliga för värme, det är en bra idé att öva några gånger innan du gör detta för gäster.

 1. 1
  Separera 2 ägg.
 2. 2
  Tillsätt äggulorna endast till en tung kastrull. En dubbel-panna fungerar bra för detta. Vispa försiktigt, inte slå. Du vill inte göra blandningen löddrig.
 3. 3
  Hacka ungefär en pinne av kallt smör i små klappar. Smöret måste vara kall för detta, inte rumstemperatur.
 4. 4
  Placera äggulorna på mycket svag värme eller en låg sjuda i en dubbel panna. Låt inte vattnet i pannan att koka.
 5. 5
  Rör blandningen kontinuerligt med en visp eller träslev. Håll temperaturen låg eller du kommer att sluta med äggröra.
 6. 6
  Tillsätt kallt smör klappar till äggula blandning. Rör om hela tiden, hålla värmen låg. Lyft kastrullen från värmen om du märker att såsen börjar tjockna för mycket.
 7. 7
  Fortsätt tills alla av smöret är inkorporeras i blandningen. När du är klar att lägga ungefär en matsked citronsaft eller vitvinsvinäger. Lägg denna mycket långsamt under ständig omrörning. När allt är blandat, kan du lägga till andra kryddor om så önskas för att göra bearnaise eller andra såser ägg.
 8. 8
  Ta såsen från värmen när du är klar och servera genast.

Minska metod

 1. 1
  Ta såsen till en sjuda och hålla den där - Låt inte den nå en rullande koka. Rör om då och då för att hålla den från att brinna.
 2. 2
  Eye pannan och smaka av såsen regelbundet. Såsen kommer att tjockna successivt och smaker kommer att koncentreras. De flesta recepten kommer att säga något i stil med att minska med 1/2 eller 1/3.

Pulverformiga potatis (eller andra vegetabiliska puréer) metoden

 1. 1
  Använd pudrade potatis. Det är inte bra för tydliga såser eller såser där en känslig struktur existerar, men de lägger liten eller ingen smak och de fungerar direkt utan behov av extra värme eller prep tid.
 2. 2
  Använd en kokt grönsak puré att tjockna en sås eller gryta. Den vegetabiliska puré kokas, pureed, och sattes sedan till såsen. Välj en gratis smak för att förbättra smaken. Potatismos eller mosad squash är bra exempel på förtjockning med vegetabiliska puréer.

Saker du behöver

 • En burk med ett lock eller en förslutningsbar behållare
 • En visp
 • Kastrull (beroende på recept)
 • Dubbel panna (beroende på recept)