Wki

Hur sticka rätstickning

En rätstickning ger en robust, flexibel bit stickning som inte kommer att rulla runt kanterna. Den är perfekt för plagg som sjalar. Här är hur man gör det.

Steg

Hur sticka rätstickning. Räkna ut vilket håll du föredrar.
Hur sticka rätstickning. Räkna ut vilket håll du föredrar.
 1. 1
  Samla ditt material. När du först börjar sticka, större nålar och tjockt garn kommer att göra lärandet lättare. Om du har mindre nålar och garn, försöka göra lösa sömmar som gör gott om manöverutrymme.
 2. 2
  Räkna ut vilket håll du föredrar. Stickare kan arbeta Continental-stil eller. Prova både som du lär dig att sticka, och utvärdera vad som fungerar bäst för dig. Dessa instruktioner är för engelsk stil stickning, men de kan lätt anpassas för kontinentala stilen.
 3. 3
  Håll med vidgjutna stygn i vänster hand och den andra nålen i höger hand.
 4. 4
  Tryck spetsen på den högra nålen i första öglan på vänster sticka, så att den högra nålen passerar bakom den vänstra nålen.
 5. 5
  Se till att garnet ligger på baksidan av dina nålar.
 6. 6
  Håll garnet fint och tätt i höger hand linda den runt toppen av den högra nålen, moturs, så att det sitter i mellan de två nålarna.
 7. 7
  Börja med att försiktigt dra spetsen på den högra nålen tillbaka genom den första öglan mot dig, för med det garnet du loopas över nålen.
 8. 8
  Dra långsamt den högra nålen hela vägen genom och sedan föra den högra nålen uppåt, så att det är på toppen av den vänstra nålen. Dra inte för hårt eller du kommer att dra nålen rakt ut.
 9. 9
  Dra försiktigt den nya öglan på höger st så att gamla öglan på vänster sticka glider av. Håll garnet spända efter varje söm, så att slingorna är nära nålen, men inte så hårt att du inte kan glida in nålen i dem.
 10. 10
  Lägg märke till att den första sticka stygn är nu på höger sticka. Knit all vidgjutna stygn på samma sätt.
 11. 11
  Vet att när alla stygnen på höger st, har du avslutat din första raden av stickning.
 12. 12
  Byt nålar så att den ena håller alla stygn i vänster hand. Du är nu redo att börja sticka din andra raden på exakt samma sätt som den första. Detta kommer att ge den rätstickning.

Tips

 • Du kan sticka en halsduk rätstickning. För fler instruktioner, kolla in denna Google artikeln..
 • Här är en dikt att sticka med: ". Bak, runt, över och under"
 • Du kommer snart att upptäcka att rörelserna flyter in i varandra som man vänjer sig det, och du kommer att börja ta fart.

Varningar

 • Antalet maskor på varje rad skall vara densamma. Om du upptäcker att du går upp maskor, sker det troligen i början av raden. Den första sömmen (som alla maskor på raden) bör ha en liten "choker halsband" precis nedanför det, med bollen garn kör från mitten av choker halsband. Om du har färre maskor, kan du "släppa" dem antingen nålen av misstag.

Saker du behöver

 • En stor par stickor
 • En smidig, stor vikt, ren ull garn