Wki

Hur smakar mörk choklad

Själva smaken föreningar som finns i mörk choklad överstiger de av rött vin, och upptäcka alla dessa anteckningar kan vara en mycket rolig och pedagogisk strävan. Följande kommer att fungera som en riktlinje, så att du kan extrahera fulla smak potential från mörk choklad.

Steg

Hur smakar mörk choklad. Hitta en plats fri från bakgrundsljud och lukt, såsom tv, musik, en gråtande baby, vägtrafikbuller, pratsamma vänner, osv.
Hur smakar mörk choklad. Hitta en plats fri från bakgrundsljud och lukt, såsom tv, musik, en gråtande baby, vägtrafikbuller, pratsamma vänner, osv.
 1. 1
  Hitta en plats fri från bakgrundsljud och lukt, såsom tv, musik, en gråtande baby, vägtrafikbuller, pratsamma vänner, osv. Att kunna koncentrera sig så intensivt som möjligt kommer att underlätta smak upptäckt.
 2. 2
  Rensa dina smaklökar. Detta innebär att munnen inte ska innehålla resterande smaker från en tidigare måltid. Ät en kil av äpple eller en bit bröd om det behövs. Detta är avgörande för att smaka nyanser i chokladens komplex smak.
 3. 3
  Se till att bit choklad är stor nog att rymma hela utvecklingen av smakprofil. En bit för liten kan inte tillåta dig att upptäcka varje subtil nyans som chokladen sakta smälter. Det viktiga att komma ihåg är att smaktoner gradvis utvecklas och utvecklas på tungan istället öppna upp i ett stort paket. Så kom ihåg, tror inte liten här. 10g bör vara minst utgångspunkt.
 4. 4
  Låt choklad att vila i rumstemperatur före provsmakning. Kalla temperaturer kommer att hindra din förmåga att upptäcka smakerna. Några råd ens att du gnuggar chokladen snabbt mellan fingrarna för att lirka smaken. Detta förfarande är valfritt.
 5. 5
  Titta på chokladen. Observera förpackningen. Kvalitet choklad kommer att paketeras med kvalitet material. Ytan av choklad i sig bör vara fri från fläckar som vita märken (kallas Bloom). Observera färgen och tillverkarens jobb på formning och härdning. Verkar chokladen att ha varit utformad noggrant eller slarvig? Baren ska ha en strålande lyster. Choklad kommer i en mångskiftande brun regnbåge med olika nyanser, såsom rosa, lila, röda, och apelsiner. Vad ser du?
 6. 6
  Bryt bit på mitten. Den bör genljuda med ett rungande och tillfredsställande "SNAP!" och uppvisar en fin gradienten utmed den brutna kanten. Detta är kvalitet grejer!
 7. 7
  Lukta på choklad, speciellt vid brytpunkten. Doften är en viktig del av smak. Inandning Statsminister tungan för inkommande chokladen. Det ger dig också en chans att plocka upp de olika nyanserna av aromen.
 8. 8
  Placera choklad på tungan, och låta den komma fram till kroppstemperatur. Låt det smälta. Tugga det bara att dela upp den i små bitar som det börjar smälta på egen hand. Efter allt, vi provsmakning och inte äta! Detta steg är viktigt, för det gör att kakaosmöret att fördela jämnt i munnen, vilket dämpar eventuella astringencies eller bitterhet i chokladen.
 9. 9
  Beakta smak och konsistens. När chokladen smälter, koncentrera sig på de smaker som omsluter tungan. Smält kommer att släppa mer flyktiga föreningar för dig att lukta. Blunda, ta anteckningar, njuta av denna stund av lycka, och sola sig i förnöjsamhet. Texture kan vara den mest uppenbara ledtråd om kvaliteten på en choklad. Låg kvalitet choklad kommer att ha en kornig nästan cement-liknande konsistens.
 10. 10
  Nu chokladen närmar sig sitt slut. Hur har smaken utvecklats? Är chokladen bitter? Tung? Ljus? Texturen var slät eller kornig? Gör eventuella ändringar i konsistens och smak förekommer? Ta del av hur chokladen lämnar gommen. Finns det en stark påminnelse kvardröjande i munnen, eller gör det snabbt försvinner? Notera eventuella metalliska eller obehagliga smaker i eftersmaken. Detta är ett tecken på inaktuella eller lägre kvalitet choklad.
 11. 11
  Upprepa processen med en annan choklad. Jämförelsen kommer att belysa de subtila smaktoner i varje choklad. Var noga med att rengöra din smak ordentligt innan provsmakning varje annan choklad.

Tips

 • Mörk choklad (i motsats till andra typer av choklad) som anses hälsosamt, och rekommenderas för dagligt intag i små mängder för att bibehålla ett friskt hjärta och lägre kolesterol.
 • Kom ihåg att de flesta av allt, bör du njuta av mörk choklad, och inte vara alltför pretentiös, eftersom du ska vända bort folk istället för att vända dem till mörk choklad.
 • Om du inte gillar mörk choklad, börja med en mycket mild mörk choklad såsom 45-55% kakao. Stor mörk choklad finns från 65% kakao och uppåt. Ett bra exempel på detta är Bournville, en lättillgänglig märke (i Storbritannien) med särskiljande förpackning. Förpackningen är en mörkröd. Mild mörk choklad smakar liknar mjölkchoklad och kommer inte att vara alltför bitter. Om du är mer äventyrlig, kan du få mörka choklader som går hela vägen upp till 100% kakao (dvs, osötad).
 • Mörk choklad är också en utmärkt energikälla, eftersom det släpper långsamt i blodet och inte höjer insulinnivån. (Faktum är mörk choklad ett GI på endast 22.) Som ett resultat, är den ihållande energi det ger idealisk för uthållighet aktiviteter och även styrketräning rutiner.
 • Bildningen av vitaktiga fläckar, eller blom, på choklad beror på en separation av en del av fettet i chokladen, orsakas när den utsätts för värme, och då är det låt svalna igen. Medan det påverkar estetik chokladen något, är det inte skadligt att äta eller använda choklad som har blommat. Bloom är relaterat till värme och fuktighet, så förvara chokladen i en sval, torr plats fri från lukter.
 • Här är några bra märken att prova: Lake Champlain, Ritter, Schogetten, Fazer, Omanhene, Michel Cluizel, Boehms, Perugina, Wedel, Domori, Amedei, Valrhona, Neuhaus, Marcolini, Lindt, Felchlin, Guittard, Scharffen Berger, Santander, Madagaskars, Weiss, El Rey, Theo, Bonnat, Pralus, Côte d'Or, Castelain, Slitti, Dagoba, grönt och svart s, Bournville, Ghirardelli, choklad Traveler och Xocai.

Varningar

 • Eftersom choklad är giftigt för hundar, fåglar och många andra djur, aldrig mata choklad till ett djur.
 • Mörk choklad kan innehålla fenyletylamin, som kan orsaka love-förhöjd syndrom.
 • Choklad innehåller stimulerande teobromin. (Denna stimulerande är närvarande i Xocai chokladprodukter.) Den fysiska Uppkomsten av denna stimulerande är mycket långsammare än koffein, men det är icke-beroendeframkallande. Så medan choklad inte kan hålla dig från att somna, kan din sömn störas mitt i natten på grund av de energiproducerande egenskaper som ett njutningsmedel.
 • Teobromin kan lätt orsaka epileptiska anfall och potentiella dödsfall hos hundar.
 • Medan en liten mörk choklad är bra för dig, är en mycket inte hälsosamt. Du behöver variation i din kost för att få alla de näringsämnen som din kropp behöver.
 • Mörk choklad är den farligaste typen av choklad till djur.
 • Om du är allergisk mot choklad, äter då naturligtvis inte det.
 • Mörk choklad är socker eller kolhydrater kan bidra till karies, se till att borsta tänderna efter att ha ätit.

Saker du behöver

 • En bra smaksinne
 • Bra Kvalitet Mörk choklad
 • Ett öppet sinne
 • En sund inställning
 • En lugn plats eller speciell händelse