Wki

Hur skyddar en damm från alger

Dekorativa dammar utan fisk eller växter får använda en kommersiell produkt alger kontroll till vattnet. Fiskar och växter dammar kräver en annan strategi.

Steg

Hur skyddar en damm från alger. Ge algerna tävlingen.
Hur skyddar en damm från alger. Ge algerna tävlingen.
 1. 1
  Ge algerna tävlingen. För växt-bara dammar måste du upprätta en anläggning kvot som täcker 70% av vattenytan för att konkurrera om de näringsämnen som alger livnär sig på. Tillsatsen av nyttiga damm bakterier kan också användas för att konkurrera om näringsämnen mot alger. Andra näringsämnen kontrollåtgärder kan göras manuellt såsom håva dammen ytan eller dammsugning dammen väggar och botten för att ta bort muck.
 2. 2
  Håll en låg fisk-förhållande och inte mycket foder. Fiskdammar med eller utan växter gynnas av låga fisk nyckeltal. En guldfisk för 100 liter damm, och en Koi för 500 liter damm vatten.
 3. 3
  Skugga en fiskdamm som har liten planta täckning med en pergola, ett segel skugga, eller ens delar av frigolit under de soliga sommarmånaderna. Pond färgämnen kan också användas för att skugga vattnet. Det är oftast finns i svart och blått alternativ och är icke-färgning och icke giftig.
 4. 4
  Planera på 10% vattenbyten varje vecka under våren och sommaren, med hjälp av en dechlorinator innan du lägger färskvatten.
 5. 5
  Få en ultraviolett autoklav enhet. Det finns på de flesta damm hemsidor och kommer styra friflytande encelliga alger. Kombinera detta med ett externt filter för UV-enhet för bästa resultat.
 6. 6
  Skapa din egen externa filter (slå upp "Skippy filter" på Internet) eller köpa en för att hjälpa omvandla ammoniaken avfall som fiskar producerar för nitriter och nitrater. Styr de resulterande nitriter och nitrater med vattenbyten och tillsätt flytande växter såsom vatten hyacint, vatten sallad, eller andra för att hjälpa konsumera överskott nitrater.
 7. 7
  Låt din damm att bli etablerad. Dammen väggar kommer med tiden värd heterotrofa och kemotrof (välgörande) bakterier. Heterotrofa konsumerar organiskt, kolbaserade avfall som fisk mat, fiskavfall och död vegetation, medan chemotrophs hjälper avlägsna gifter som ammoniak från vattnet.
 8. 8
  Låt filtret blivit väl etablerad och ta bort alger. String alger eller filt ogräs alger uppstår när fritt flytande alger styrs, men det finns en överdriven mängd näringsämnen i dammen. Låt ditt filter för att etablera sig och ta bort denna typ av alger med en toalett borste. Vrid strängen alger runt borsten som du skulle sockervadd och kassera den. Strängade alger är vanligast inom nya dammar och kommer vanligtvis styras som dammen mognar.
 9. 9
  Lägg luftning till din damm. Luftning stimulerar mikrobiell aktivitet och tillför viktig syre och cirkulation till dammen som avskräcker algtillväxt och minskar rötning av avfall.

Varningar

 • Växter lägga syre till vatten under dagen men konsumerar det på natten. Se till att din fiskdamm väl syresatt med ett vattenfall, eller airstones så att fisken inte konkurrerar om syre med växterna på natten.