Wki

Hur man gör en damm

Den synen och ljudet av vatten ger en fredlig, elementär känsla bakgårdar och trädgårdar. Om du inte har en naturlig källa av vatten på din fastighet, överväga att bygga en damm. Dammar kan vara så praktiska som de är vackra: korrekt konstruerade, de ger livsmiljö för vilda djur i din region. Läs vidare för instruktioner om att bygga en safaripark damm eller en trädgård damm för att förbättra din bakgård inställning.

Steg

Hur man gör en damm. Bestäm vilken typ av damm som du vill.
Hur man gör en damm. Bestäm vilken typ av damm som du vill.

Planering och lokalisering

 1. 1
  Bestäm vilken typ av damm som du vill. Vilken funktion kommer den att tjäna? Tänk på de funktioner du gillar mest när du börjar bygga planer. De vanligaste bakgård dammar delas in i följande kategorier.
  • En djurlivet dammen är kanske den enklaste typen av damm att konstruera. Det kräver inte en pump, så det behöver inte vara nära en källa till elektricitet. En djurlivet dammen är byggd för att se ut som en naturlig del av landskapet. Eftersom det inte är fylld med fisk, är det attraktivt för grodor, sniglar, skjutreglage vatten och andra djur som kan komma till den att ha en drink eller bada.
  • En trädgård damm är mer dekorativt utseende. Trädgårdsdammar har normalt näckrosor och andra vattenväxter, och är byggda för att komplettera designen av en trädgård. Smakfullt arrangerade stenar, små vattenfall och en aning av guldfisk är ofta funktioner i trädgårdsdammar.
 2. 2
  Välj en plats för din damm. De flesta dammar gör bäst i fläckar som får blandat sol och skugga, eftersom denna miljö gör att växter att växa och håller algerna i schack. Du kanske vill placera dammen på en plats du kan se från ditt hem, så att du kan njuta av det även i kallt eller regnigt väder.
  • Om du bygger din damm i trädgården, är det första du ska göra är att ringa din gas och elbolaget och be dem att komma till ditt hus och markera placeringen av din gas-och elledningar, så du vet inte gräva i dessa fläckar.
  • Om du har en större fastighet, kan andra överväganden vara inblandade. Ring Department of Agriculture att ta reda på om det finns platser på din fastighet som är skyddade vattendelare, och frågar om det finns några andra lokala regler du bör känna till innan du börjar gräva.
  • Välj inte en plats för nära träd, eftersom det kan skada deras rotsystem.
 3. 3
  Tänk på storleken och djupet av din damm. Om du bor i ett vått område, såsom i den östra delen av Europa, kan din damm vara bara några meter bred och djup. Om du är i en tork regioner, såsom den sydvästra regionen av USA, kommer en grund damm avdunstar snabbt. Genomföra undersökningar för att ta reda på vilket djup vettigt för din region.
  • Större dammar är lättare att upprätthålla. De är mer stabil, så växter och andra vilda djur har en bättre chans att överleva.
  • Använd ett rep att lägga ut formen på din damm och få en känsla av den storlek du vill ha. Håll det på plats för att guida dig när du börjar gräva.

Metod ett: att bygga ett djurliv damm

 1. 1
  Gräv dammen. För en liten damm, ska gräva med en spade vara tillräckligt. Förvara dessa faktorer i åtanke när du gräver:
  • Eftersom du vill att underlätta tillväxten av vilda djur, bör din damm vara djup nog att det inte kommer att frysa fast över vintern. Om du är i ett område som blir kall, du vill gräva dammen flera meter djup så att djuren som bor där kan övervintra.
  • Ena sidan av dammen bör ha en svag lutning, en strand av slag, så att djur som vandrar i kommer att kunna ta sig ut. Djur kan drunkna i dammar med branta klippor på alla sidor.
  • Reserv matjorden i en hög som du gräver. Du kommer att använda detta senare när du kanten av dammen.
  • När du är klar gräva, ta bort vassa stenar ur hålet.
 2. 2
  Linje dammen. Första raden dammen med ett lager av sand, se till att täcka varje skreva. Lägg sedan ett lager av biologiskt nedbrytbart material, såsom tidningar eller säckväv. Täck detta lager med en stor bit av vattentät damm liner.
  • Olika typer av vattentäta damm liners finns på byggvaruhus, och ofta i trädgårdsbutiker.
 3. 3
  Fyll dammen. Använd en slang för att fylla dammen upp till kanten, och se till att sluta innan det rinner över.
  • Du kan också fylla dammen med uppsamlat regnvatten om du föredrar att inte använda pumpas vatten.
  • Trimma överlappande liner tillbaka till ca 5 inches (12 cm).
 4. 4
  Skapa en slits runt kanten av dammen. Lyft tillbaka dammen liner och använda en spade för att klippa en 6-tums (16 cm) skåra i jorden runt hela dammen. Sätt spaden några inches i slitsen, manövrera det så att det är parallellt med marken, och försiktigt lyfta gräset runt hela slitsen, skapar ett slags gräs flik runt hela dammen. Nu lyfter tillbaka gräset klaffen och stoppa kanterna på dammen liner i slitsen, ersätter Utkastarlucka over the top att dölja skåran som du går. Detta ger dammen en "naturlig" kant, som kommer att bjuda på djurlivet i ditt område.
 5. 5
  Tillsätt vatten från en lokal naturlig damm. Ta några tomma mjölk gallon eller andra slutna behållare till en sund damm i närheten. Leta efter en naturlig damm som har funnits i många år, i motsats till en grannes bakgård damm. Fyll behållarna med pondwater, noga med att inte fånga någon fisk i processen. Återgå till din damm och lägga den naturliga pondwater, som innehåller bakterier och mikroskopiska djur som hjälper etablera din damm som en mer naturlig vattenkälla för djurlivet.
 6. 6
  Se när din damm växer "vilt". Din damm kommer att förändras över tiden, attrahera insekter och andra varelser som den utvecklas näringsämnen.
  • Klipp inte området runt din damm, utan låt vilda gräs växa.
  • Inte inför fisk till dammen i flera år. Deras närvaro kommer att förhindra damm från att attrahera grodor, sniglar och andra vilda djur.
  • Skapa en lerig damm botten genom dumbing matjorden tillbaka till dammen. Du kan plantera vass och andra naturliga växter vattenlevande, såsom näckrosor, för att underlätta tillväxten av andra vilda djur.

Metod två: bygga en trädgårdsdamm

 1. 1
  Gräv dammen. En trädgård damm har ofta flera nivåer, för att underlätta ett vattenfall och ge plats för en pump. Om du väljer att installera elektriska apparater dammen bör placeras tillräckligt nära ditt hem som du har tillgång till elektricitet. Använd en spade för att gräva ett stort hål beroende på storlek och djup som du har valt.
  • Om du planerar att installera en pump, gräva en sekund djupare hål på ca 10 inches i mitten av dammen.
  • Skapa en andra nivå för vattenlevande växter genom att gräva en grundare hylla runt omkretsen av dammen.
  • Du kan också använda en förformad damm form, finns på trädgårdsbutiker. Dessa är ofta formad som en böna och har flera nivåer. Om du använder en förformad damm, justera hålet du gräver i sina proportioner.
 2. 2
  Linje dammen. Första raden dammen med ett lager av sand, se till att täcka varje skreva. Lägg sedan ett lager av biologiskt nedbrytbart material, såsom tidningar eller säckväv. Täck detta lager med en stor bit av vattentät damm liner. Detta bör omfatta hela dammen och kanterna runt den.
 3. 3
  Installera pumpen och andra anordningar. Om du inkluderar en pump, installera den i djupare center grop så att slangen sträcker sig till ytan av dammen. Du kan också installera ett filter eller en skimmer. Rådgör med tillverkaren av den enhet du väljer för detaljerade instruktioner om hur man installerar det.
 4. 4
  Edge dammen. Trim pond liner så att den överlappar kanten av dammen med cirka 5 inches (12 cm). Gräv ett grunt hylla under liner, lägga eyeliner kanterna platt, och ställa tunga, flata stenar ovanpå fodret runt kanten av dammen. River bergarter fungerar bra för detta ändamål.
  • Kontrollera att stenarna är inställda några inches i marken, så att de kommer att vara i nivå med ytan av dammen när den är fylld.
  • Om stenarna är stora och tunga, är det inte nödvändigt att morter dem. Om du använder mindre, lättare stenar, kanske du vill lägga morter att hindra dem från att komma loss när folk står vid dammens kant.
  • Om du installerar ett vattenfall enhet, är det attraktivt att omge den med stenar.
  • Var kreativ här: Du kan skapa mönster med stenar, eller använd stenar av varierande former, storlekar och färger för att accent din trädgård.
 5. 5
  Fyll dammen. Använd en slang för att fylla dammen tills vattennivån når den kant, och se till att sluta innan den svämmar över. Testa pumpen och andra elektroniska enheter du installerat för att se till att de fungerar korrekt.
 6. 6
  Skapa en vattenlevande trädgård. Lägg näckrosor, vass och andra vattenväxter till din damm. Varje anläggning har individuella behov, så se till att den miljö du har skapat är den rätta för de växter du väljer att växa. Exempelvis gör vissa växter inte bra med rörelse, så de bör inte placeras direkt i flödet av ett vattenfall.
 7. 7
  Lägg några guldfiskar. Gå till din lokala djuraffär och köpa några guldfiskar att lägga till dammen. Göra en del efterforskningar för att ta reda på vilka typer av växter de samexisterar bra med. Lägg inte för många, eller de kan orsaka de vattenväxter försämras.
  • Om du hitta den rätta balansen mellan växter och fiskar, behöver du inte ett filter i din damm. Om du har en hel del fisk, kan du överväga att installera ett filter för att ta hand om sitt avfall.
  • Koi skiljer sig från guldfisk, och de kräver en speciell typ av damm. Läs Hur man bygger en damm koi fisk för mer information.

Tips

 • Vatten hyacinter, när de få etablerade, är bra på att ta bort näringsämnen från vattnet som algerna frodas på och kommer därför att hålla dammen vattnet klart.
 • Innefattar inte fisk i din damm tills dammens vatten temperatur och PH har haft några dagar att lösa.
 • Var medveten om att dammar med fisk inte kommer att underlätta djurliv, fisk äter grodor, paddor och newt ägg, så det är viktigt att bestämma vilken typ av damm som du vill.
 • Din lokala plantskola är en bra källa för vattenväxter, vagga, statyer och byggsatser fontän för dammar.

Varningar

 • Förstå dina lokala lagar och förordningar rörande damm säkerhet. Vissa regioner kräver att en kropp av vatten som är djupare än en specificerad djup vara inhägnad.
 • När du köper dina växter, se till att de inte är giftiga för din fisk eller dina andra husdjur.

Relaterade wiki hows