Wki

Hur man ställer in en liten sol (solceller) elgenerator

Målet med denna artikel är att visa hur man ställer in en liten solenergi generator. Medan det finns en hel del beslut som du kan göra, detta hur man fokuserar på småskalig solenergi (<1kWh/day), och förenklar det så att vem som helst kan ställa upp ett fungerande system. Men se upp så att kompromisser i effektivitet, säkerhet och kod följsamhet kan göras för enkelhetens skull.

Steg

Hur man ställer in en liten sol (solceller) elgenerator. Bestäm hur mycket kraft du behöver.
Hur man ställer in en liten sol (solceller) elgenerator. Bestäm hur mycket kraft du behöver.
 1. 1
  Bestäm hur mycket kraft du behöver. För att göra detta, bestämmer vilka elektroniska apparater som du vill använda, sedan ta reda på hur mycket makt de använder. De flesta enheter har effektklasser, som sedan kan multipliceras med antalet drifttimmar att producera "Watt-timmar" (Wh), vilket är en enhet för energiförbrukning. Till exempel, om du tänker använda en 15W anordning för 2 timmar per dag, det är 15W x 2h = 30Wh. Observera dock att betyg är oftast högre än den faktiska strömförbrukningen. För att avgöra hur mycket en enhet som faktiskt drar, kan du använda en mätare som Kill-a-watt. När du har alla wattimmar, lägga upp dem. Om summan överstiger 1000Wh (eller 1 kilowatt-timme), detta Hur kanske inte passar för dig.
 2. 2
  Bestäm hur mycket fri solljus du får på den plats du tänker ställa upp solpaneler. Vidsträckt betyder bokstavligen att det inte finns några skuggor. Om ett träd, intilliggande byggnad, eller något annat kastar en skugga i den aktuella platsen, räknas inte den tid under vilken en skugga finns. Så, om du får 12 timmar av solljus, men solen är bortom stängslet för 2 timmar på morgonen, sedan bakom ett träd i en timme vid lunchtid, sedan skuggas av din grannes lada i 2 timmar före solnedgången, får du bara till räkna 7 timmar. Notera också att dagarna är kortare på vintern. Om du avsikt att använda ditt upplägg i vinter, använd dina Winter timmar.
 3. 3
  Dela upp din totala strömförbrukningen från steg 1 med antalet timmar du kom med i steg 2. Om du bestämmer dig för att du behöver 600Wh och att du får 6h av solljus, är det 600Wh / 6h = 100W. Detta är den mängd kraft du behöver för att generera per timme av solljus för att möta dina behov. För att vara säker, multiplicera det med minst 2 eller fler. Detta är att ta hänsyn till det faktum att solpaneler endast genererar sin märkeffekt när den riktas direkt mot solen, och om dina solpaneler är fasta, kommer de inte vara vänd mot solen för det mesta. Efter diverse ineffektivitet, kan du förlora ytterligare 20% eller mer av den genererade kraften. Om du förväntar dig regelbunden och ihållande molntäcke, kan du behöva multiplicera med 5 eller mer (eller helt enkelt minska förbrukningen att leva i ditt sätt).
 4. 4
  Köp solpaneler. I stort sett finns det tre typer av solfångare (strängt taget solceller): amorft kisel, polykristallina och mono. Amorft kisel paneler är relativt billiga, relativt opåverkad av små skuggor, men är väldigt ineffektiva i rymden (för samma effekt, kommer amorft kisel paneler vara större och tyngre). Polykristallina paneler är effektivare, billigare än mono, men också mindre effektiv. Monokristallina paneler är det mest effektiva, men också den dyraste. Utgång från mono-och polykristallina paneler kan halveras eller mindre med ens en liten skugga på grund av hur enskilda celler är kopplade. Mono-och polykristallina paneler kan köpas i dessa dagar för så lite som 5€ -5/Watt. Tänk "B-grade" paneler som är betydligt billigare, men kommer med rimliga garantier. Medan vissa människor vill att deras paneler till senaste 25 åren, är verkligheten den att kostnaden för solceller kommer ner så snabbt att byta ut eller utöka dina paneler i ytterligare 5-10 år faktiskt kan vara billigare än att betala mer nu för de som håller längre. Om solpanelerna är dyrare än din budget tillåter, överväga att sänka din energiförbrukning. Stänga eller avstå vissa enheter kommer inte döda dig (och om det kommer, det är så att inte för dig).
 5. 5
  Beräkna mängden av batteriets kapacitet du behöver. För att göra detta, ta strömförbrukningen beräknas i steg 1, och sedan dubbla det, eftersom bara omkring hälften av batteriernas kapacitet bör anses användbara för att undvika över-urladdning. Multiplicera sedan med antalet dagar reserven du vill. Till exempel, om du vill använda 600Wh, behöver du 1200Wh (eller 1.2kWh) av kapaciteten, så om du hade 3.6kWh, du ska vara bra för ett par dagar även om solen försvinner (om du kanske har andra problem vid denna punkt). Eftersom de flesta batterier har kapacitet i amperetimmar, kan det vara bäst att konvertera Wh till Ah. För att göra detta, dela upp den kapacitet du beräknas av batteriets spänning, så 3600Wh / 12V = 300Ah (dividera med 6 för 6V batterier).
 6. 6
  Köp batterier. Medan vanliga bilbatterier fungerar (för en stund), är det bäst att använda "deep-cycle"-batterier, som i allmänhet marknadsförs för användning i husvagnar och båtar. En del människor föredrar 6V batterier golfbil, som är utformade för att tåla upprepade djupa urladdningar. Om du använder 6V batterier, koppla två i serie (pluspol på ena ansluts till negativ på den andra), och anslut sedan parvis parallellt (positivt av ett par med positivt av det andra paret, negativt med negativ). Om din budget tillåter, kan du överväga att AGM-batterier, vilket kan ta mer "övergrepp", men också kostar 2-3x vad blybatterier kostnad. Se till att Ah betyg av alla batterier adderas är högre än den kapacitet du beräknade i föregående steg. Om du använder flera batterier, se till att få multiplar av samma batteri, och att få dem alla nya (eller upprustade) på samma gång. Blanda olika kapacitet, modell, eller batterier åldras kan förkorta alla deras livslängd.
 7. 7
  Köp en laddningsregulatorn. Laddningsregulatorer kan kosta så lite som 10€ eller över 75€. Det viktigaste är att faktiskt använda en laddningsregulatorn. Om du ansluter solpaneler direkt till vissa batterier, kommer batterierna laddas på ett tag, men de kan snabbt bli ruinerad. Oavsett vilken laddningsregulatorn du får behov att stödja den mängd ström dina solpaneler producerar. De flesta laddningsregulatorer är klassade i ampere, så dela Watt rating av dina solpaneler från 12V (t.ex. 200W / 12V ~ = 17A). Hitta en laddningsregulatorn med en högre nivå än din teoretiska beräkning. Detta kommer att ge dig en säkerhetsmarginal, liksom några utrymme för tillväxt i framtiden. Utöver detta, precis som laddningsregulatorn att köpa är i grunden en avvägning mellan kostnad vs effektivitet och batteriets livslängd. De dyrare laddningsregulatorer använder olika Laddningskurvor bäst lämpade för den typ av batteri du har. De kan också kompensera för temperaturen att bättre skydda dina batterier.
 8. 8
  Om du planerar att köra enheter bort av strömmen (I. E. Använd vanliga pluggarna), behöver du även en växelriktare. Det finns i stort sett två typer av växelriktare: Modifierad sinusvåg och ren sinusvåg. Ren sinusvåg växelriktare ger dig kraft som ligger närmare staden makt, men dessa omriktare tenderar att vara dyrare (115€ + för en 600W inverter). Modifierad sinusvåg växelriktare kan vara mycket billigare (25€ + för en 400W inverter), men vissa enheter kanske inte fungerar, eller fungerar bra med dem. Notera också att växelriktare har 80-90% verkningsgrad, vilket betyder att du förlorar en del makt i DC till AC konvertering. Men om du har följt alla tidigare åtgärder som rekommenderas, bör din set-up har överkapacitet för att absorbera denna ineffektivitet.

Tips

 • För att maximera produktionen från dina solpaneler, överväga att montera dem på en sol-tracker.
 • Nyckeln till små solar installationer är att minska konsumtionen.

Varningar

 • Blybatterier innehåller bly och syra. De kan också avge väte, som är explosiv.
 • Om du skruvar upp illa nog, kan du bryta enheter. Ibland även dyra apparater. Men då du lära av det, och i allmänhet kommer inte att göra samma misstag igen.
 • Med små solar installationer, är det lätt att använda för mycket makt, vilket kan resultera i tillfälliga strömavbrott. Om du har en allvarlig el missbruk, kan du behöva överväga en större dyrare och komplicerad installation med mer kapacitet och redundans.
 • Elektrisk ström kan generera värme, och överskottsvärme kan orsaka bränder.
 • Elektricitet kan döda dig, men att röra båda anslutningarna på en 12V batteri brukar inte vara mycket värre än en statisk urladdning, så bli inte alltför rädd (i själva verket kan statiska urladdningar ha mycket, mycket högre spänningar än 12V).