Wki

Hur förstå strömbrytare

Vid första anblicken verkar detta vara en alltför förenklad vardag uppgift kanske, men det finns mer att slå på en ljus än du kanske tror. Beroende på var du bor i världen, strömbrytare och omkopplare lampa varierar en hel del, och när du reser utomlands, slå på en ljus i hotellrummet eller ett släktingar hem kanske bara förbrylla dig helt! Inget behov av att bli generad av detta - här är några praktiska tips om att arbeta din väg runt några av de olika möjligheter och få mer ljus i ditt liv.

Steg

Hur förstå strömbrytare. Kolla in ljuset som du försöker att slå på.
Hur förstå strömbrytare. Kolla in ljuset som du försöker att slå på.
 1. 1
  Kolla in ljuset som du försöker att slå på. Detta är den viktigaste delen för att faktiskt lokalisera brytaren och undvika att potentiellt pinsamma ögonblicket när du inser att du inte vet hur man slår på den!
  • Är det en lampa som har en strömbrytare direkt på lampan stammen, eller är det en fixtur som har en brytare separeras från själva lampan, och antingen har en strömbrytare på väggen eller på en sladd som sträcker sig från lampan? Eller kan omkopplaren vara placerad på basen av lampan.
  • Är det ett humör ljus? Om så är fallet, kommer det att ha en dimmer, som antingen är rund eller en rak bild i ett spår.
  • Är det en overhead ljus med en strömbrytare? Det kommer att finnas en strömbrytare stativ på väggen (vanligen rektangulär form) med en strömbrytare som sitter i centrum av detta. Mer moderna inventarier kan emellertid ta formen av en omkopplare som fyller nästan hela den rektangulära utrymmet. Dessa är mycket lätt att skjuta på lätt.
  • Eller kanske brytaren är placerad på en fixtur eller ratt placerad på nattduksbordet (detta är ofta fallet i hotell som tillgodoser låter dig stänga av belysningen från sängen).
 2. 2
  Vrid omkopplaren på. Efter att ha hittat din switch, är nästa hindret hur man arbetar växeln. Här är några möjliga vägar:
  • En lampa:
   • Vissa lampor har en liten rund omkopplare (knopp) nära glödlampan (upp överst) som måste vändas. Ibland dessa växlar tar lite ansträngning att flytta - framhärda. Dessa lampor är en äldre, men fortfarande populär design och de är vanligare på norra halvklotet (se bild ovan).
   • Mer modern stil lampor eller lampor från olika länder är ofta lättare att byta eftersom de kräver mindre kraft (driver istället för att vända). Omkopplaren kan vara placerad på basen av lampan, nära lampan eller på en sladd som innehåller växeln som en fristående del. I alla dessa fall bör omkopplaren slås på helt enkelt genom att skjuta strömbrytaren nedåt eller uppåt. Ibland kopplar in i botten av en lampa måste vändas istället pressas upp och ned.
   • Banker: s lampor har ofta en liten kedja eller metallkord. Du ryck bara på detta för att sätta ljuset på och av.
  • En fixtur: Mycket enkelt flytta omkopplaren uppåt eller nedåt för att slå på eller av. Den svåra delen är detta: i norra Europa växeln "på" är oftast "upp" och "OFF" är oftast ner. På platser som Australien, är det raka motsatsen!
  • Mood ljus: Om switchen är en knopp, slå i en cirkelrörelse tills du uppnår önskad belysning, om det är en bild, helt enkelt glida uppåt eller nedåt tills du får rätt effekt.
 3. 3
  Stäng av strömbrytaren. I de flesta fall, helt enkelt göra det omvända av vad du gjorde. Om du har ett ljus med två växlar (till exempel en strömbrytare och ett sängbord switch), ibland "på" och "off" kommer att vara motsatsen till vad du kan förvänta dig eftersom du byta mellan switchar. Bara låta sunt förnuft råda.
 4. 4
  Gratulera dig själv. Även om detta verkar en enkel uppgift, kan variationerna i Belysningen beskrivs här vara frustrerande. Med din nya kunskap, är ditt liv lyser nu och du kan läsa hela kvällen utan att någon någonsin behöver veta att du var förvirrad!

Tips

 • Fråga vem som helst som har åtminstone en halv hjärna för att få hjälp.
 • När man slår på en lampa, om du känner för mycket motstånd, är chansen att du försöker vända det på fel sätt. Sluta och prova det på andra sätt.
 • Också vara medveten om att tända ett helt rum med lampor (antingen genom väggen switch eller direkt genom lampan switch) är vanligare i vissa delar av världen än i andra. För vissa länder är det brukligt att ha storbildsprojektor som standard belysning, med lampor som endast används för att läsa eller stämning skapas.
 • Lita alltid på de rekommenderade wattal för dina ljussystem, speciellt med dimmer / humör belysning. Handlingen att ljusreglering ställer ofta större påfrestning på lampan (du kan höra ett högfrekvent surrande) och du måste se till att du inte har satt in en lampa med för hög effekt för lampan eller ljuset i fråga. För hög och det kan helt enkelt gå sönder eller ännu värre, kan den överhettas och brinna, vilket skulle kunna leda till en brand.
 • Överväg att använda energieffektiva lampor för belysning. Även om de kostar mer i början, de sista för en mycket lång tid och du kommer att skörda tillbaka besparingarna samt bidra till att minska dina energikostnader.
 • Om allt annat misslyckas, ring hotellet concierge eller din släkting som är minst benägna att vara roade av din osäkerhet...
 • När du reda på hur du slår på den, grattis! Du är nu kvalificerad för Special Olympics

Varningar

 • Rör inte en glödlampa som har varit på ett tag kan det vara VARMT! Bara byta en glödlampa när den helt har svalnat.
 • Aldrig byta en glödlampa med våta händer, det kan finnas elektricitet närvarande och du kan drabbas av en dålig, om inte dödligt, chock.
 • Bli inte frustrerad med strömbrytaren - du kan bryta det om du trycker på eller trycker för hårt och du kommer att sluta med något ljus (eller ännu värre, en ljus fastnat på hela natten när du vill sova), ännu värre, det ser daft argumentera med en lampa om hotell concierge råkar promenera i...
 • Om du blir förvärras med ljuset eftersom du inte kan slå på den, inte krossa inte glödlampan. Detta kommer att resultera i smärtsamma nedskärningar och få dig något närmare att få ljus