Wki

Hur man sparar pengar på el

För de flesta människor, svarar den månatliga elräkning för en betydande del av den månatliga budgeten. I själva verket är elräkningen ofta bara överträffas av inteckning eller hyra betalning.

Steg

Hur man sparar pengar på el. Kontrollera för att se om du kan få ett bättre avtal, eller gör betalningar baserade på genomsnittliga månadskostnaden.
Hur man sparar pengar på el. Kontrollera för att se om du kan få ett bättre avtal, eller gör betalningar baserade på genomsnittliga månadskostnaden.

Allmänt

 1. 1
  Kontrollera för att se om du kan få ett bättre avtal, eller gör betalningar baserade på genomsnittliga månadskostnaden. Besök och läs allt om och om igen.
  • Bestäm hur mycket el du använder. Använd de månatliga elektriska räkningar från förra året för att beräkna ett ungefärligt värde.
  • (Om möjligt) Jämför olika erbjudanden från elektriska företag, välja det som är billigast (lägsta kostnad per kilowattimme).
  • Ta reda på om det finns en lågtrafik tid på dagen då priset är lägre och använda denna tid för de flesta elbehov (t.ex. köra tvättmaskin, diskmaskin, eller matlagning). Detta kommer sannolikt att kräva ytterligare kostnader för särskild mätning hårdvara för att spåra användning under dessa tider.
 2. 2
  Köp energieffektiva apparater. Köp inte apparater som är större än nödvändigt (köpa och använda små tryckkokare så är möjligt). Be för energieffektiva apparater. Glöm inte att kolla på stand-by-förbrukning. Kontrollera om det finns en etikett som Energy Star.
 3. 3
  Stäng av eller koppla ur enheter när de inte används.
  • Om en enhet inte har en on / off knapp, använd ett kontaktdon med en on / off knapp. Anslut, exempelvis din TV och högtalare med en stickkontakt. Du kan stänga av båda enheterna med bara en åtgärd. Anslut din DVD-inspelare med en separat sockel, eftersom det är troligt att du skulle behöva justera den om du stänger av den.
  • Glöm inte att nätadaptrar (transformatorer för uppladdningsbara apparater) också förbrukar energi. Koppla dem när de inte används.

Energi i hushållet

 1. 1
  Kyl, frys och kylskåp:
  1. Lägg varje kylanordning på en plats som är så kall som möjligt, bort från värmekällor som radiatorer, direkt solljus och andra stora energiförbrukande apparater.
  2. Kontrollera att kylanordningen är minst 5 cm (2 inches) bort från väggen, och att luften kan cirkulera väl.
  3. Öka den inre temperaturen i kyl-enheter. 7 ° C (45 ° F) är tillräckligt för kylskåpet och -18 ° C (0 ° F) är tillräckligt för frysen.
  4. Håll kylutrustning snyggt; label objekten i frysen, så att du kan komma till maten så snabbt som möjligt.
  5. Fyll oanvänt utrymme med stoppning såsom polystyren eller bara en filt.
  6. Håll dörren till dessa enheter stängda.
  7. Kontrollera packningen av kylning enheter: Sätt en påslagen fackla (lampa) i kylskåpet och stäng dörren. Kontrollera om tätningspackningen är skadad, och köpa en ny vid behov.
  8. Act energieffektiva. Låt maten svalna innan du sätter den i en kylanordning och värma upp fryst mat i kylskåpet.
  9. Frosta av frysen om det finns ett lager av is.
 2. 2
  Belysning:
  1. Hitta de mest effektiva platserna för lampor och strömbrytare.
  2. Måla dina rum i en ljus färg. Mer ljus reflekteras av ljusare väggar och så du behöver mindre ljus för att göra ditt rum ljust.
  3. Byt ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor. Det är ekonomiskt att byta en glödlampa om det brinner i mer än en halvtimme om dagen. Använd högkvalitativa LED - Light Emitting Diode (bäst typ) eller CFL - lågenergilampor.
  4. Använd inte taket strålkastare, såvida de inte är LED-typer.
 3. 3
  Spis:
  1. Använd rätt krukor. Använd krukor med en diameter som är så liten som möjligt. Sätt dessa krukor endast på hällar som passar till dem eller är mindre. Försök att använda en tryckkokare om du lagar mat till en avsevärd tid. Kontrollera att botten av krukan är jämn. Håll krukorna stängd så länge som möjligt. Utan ett lock du förlorar ca 2/3 av energin.
  2. Minska mängden vatten du använder när du lagar mat.
  3. Stäng av kaminen 5 minuter innan du når tillagningstiden.
  4. Välj en gasspis eller en induktionshäll om du köper en ny spis.
  5. Koka vatten med vattenkokare i stället för spisen.
 4. 4
  Ugn:
  1. Förvärm inte ugnen.
  2. Baka med cirkulerande luft.
  3. Använd ugnen flera gånger om det redan är varmt.
  4. Håll ugnens dörren stängd så länge som möjligt.
  5. Om ugnen har redan nått den slutliga temperaturen stänga 10 minuter innan maten är klar.
  6. Använd en brödrost eller mikrovågsugnen om möjligt i stället för ugnen.
 5. 5
  Diskmaskin och tvättmaskin:
  1. Kontrollera om dessa enheter är anslutna med varmvattenröret.
  2. Gör enheterna så fullständig som möjligt.
  3. Minska vattentemperaturen och använda energi och / eller vatten att spara ström.
 6. 6
  Undvik luftkonditioneringen. Du behöver 3 gånger mer energi per grad för att kyla ett rum än att värma upp ett rum.
  1. Ventilera under natten eller tidigt på morgonen för att lagra svalka för dagen.
  2. Håll svalka i huset under dagen. Stäng luckorna och hålla dina fönster och dörrar stängda.
  3. Använd en fläkt i stället för en luftkonditionering.
 7. 7
  Undvik uppvärmning med elektrisk energi. Medan elektrisk värme är den mest effektiva, är det ofta den mest kostsamma. Om du använder en annan energikälla (naturgas, propan eller eldningsolja) kan du spara pengar på el.
 8. 8
  Undvik torktumlare. Torka dina våta kläder på en tvätt linje. Om du inte kan följa det här steget eftersom du inte har tillgång till ett klädstreck, fyll torktumlaren någorlunda fullständig, men inte så full att luften inte kan cirkulera, och använda läget "järn-torr".
 9. 9
  Optimera energiförbrukningen i din dator. Moderna datorer kan ställas in för att skriva energibesparande lägen från både BIOS-inställningar och få direkt från operativsystemet Windows. Aktivera "Sleep" och "Hybrid Sleep" för stationära och "viloläge" för bärbara datorer som kör Windows.
 10. 10
  Samla upp så många månatliga elektriska räkningar som du kan. Du kommer att vilja ha dessa till hands så att du kan se hur mycket du sparar.
 11. 11
  Ändra dina vanliga glödlampor till lågenergilampor. Dessa lampor använder mycket mindre el och länge. De kostar mer än vanliga glödlampor så du förmodligen inte vill ändra dem alla på en gång. Din lokala energibolaget kan erbjuda reducerat pris eller gratis CFL: s från tid till annan. Kontrollera med dem innan de köper. Se varningar för viktig information om lysrörslampor och säkert bortskaffande.
 12. 12
  Om du inte kan eller väljer att inte byta till lysrörslampor, överväga att använda en lägre driven lampa. En 100 watts glödlampa används 6 timmar per dag kommer att kosta över 20€ per år (0,12 / kWh ränta). Om du kan klara dig med en 40 watts glödlampa, kommer denna kostnad att vara ca 10€. Tänk om du gjorde det till varje glödlampa i huset.
 13. 13
  Släck lamporna när du lämnar rummet. Använd ovanstående kostnader för att avgöra hur mycket du kan spara. Kom ihåg att räkna det totala antalet lampor så många armaturer kommer att ha 2 eller fler glödlampor.
 14. 14
  Stäng av alla hushållsapparater som tv: s och datorer när de inte används. Du kan lätt slösa bort hundratals dollar per år lämnar dessa på när den inte används.
 15. 15
  Ställ din termostat klokt. De flesta hem har programmerbara termostater och om du inte har en, skulle det vara väl värt att köpa en. Det finns ingen anledning att värma eller kyla ditt hus när alla är på jobbet eller i skolan. Många hem är tomma för 8 eller fler timmar per dag och det finns ingen anledning att ha huset vid samma temperatur som du vill ha det när du är hemma.
 16. 16
  Täta fönster och dörrar. Du kan få en tub med fogmassa för ett par dollar. Om du försegla upp alla dessa sprickor runt fönster som släpper in luft utifrån in, kan du göra rejäla besparingar.
 17. 17
  Om du bor i ett land där du får välja din elleverantör, kan du enkelt spara 20% bara genom att byta energibolag. Kontrollera avsnittet Resurser för mer information.
 18. 18
  Varje månad när räkningen kommer, gräva ut dina gamla räkningar och se hur mycket du har sparat. Ibland kommer du vill jämföra din faktura med föregående månad för att få en bra jämförelse. Ibland kommer du vill jämföra med samma månad föregående år.

Tips

 • När du sparar genom att minska din energi comsumption, gör du också bidrag för att bidra till att minska den globala uppvärmningen också!

Varningar

 • Om du använder lysrörslampor, vara medveten om att de innehåller kvicksilver som är farligt. Om man råkar bryta, är speciell sanering som krävs.

Saker du behöver

 • kontaktdon med en on / off knapp