Wki

Hur man överlever ett vulkanutbrott

Vulkanisk aktivitet kommer i många olika former, från sipprar av lava till våldsamma explosioner som skjuter stenar, aska, och hundratals gas meter upp i luften. Den senare typen, som ofta kallas "Plinian" utbrott, kan vara så kraftfull och destruktiv som alla kärnvapen, men alla typer av vulkanutbrott är farliga. Lyckligtvis är de flesta vulkaner övervakas noggrant, och forskarna kan oftast ge en viss förvarning innan en allvarlig händelse. Som sagt, om du bor nära en vulkan eller få en möjlighet att besöka en, du är alltid i riskzonen. Som fallet är med de flesta naturkatastrofer, däremot, kan lite kunskap och förberedelse hjälper dig att fly ett utbrott vid liv.

Steg

Hur man överlever ett vulkanutbrott. Förbered för det värsta.
Hur man överlever ett vulkanutbrott. Förbered för det värsta.
 1. 1
  Förbered för det värsta.
  • Om du bor i närheten av en vulkan, göra förberedelser i god tid. Om du bor i skuggan av en vulkan, bör du alltid vara redo för ett utbrott.
   • Lär dig vilken typ av utbrott är sannolikt. Du behöver olika strategier för att hantera olika typer av vulkanutbrott.
   • Fylla på förnödenheter. Lagra minst en tre-dagars leverans av mat och drickbart vatten i ditt hem. I händelse av ett utbrott, kan vattenförsörjningen bli förorenat, så du kan inte räkna med din brunn eller kommunalt vatten. Håll en första hjälpen-kit, filtar och varma kläder händig och har en batteridriven radio och nya batterier till hands så att du ska kunna lyssna på bulletiner om strömmen går. Håll nödvändiga mediciner tillsammans. Helst bör du hålla alla dessa saker på ett ställe-en stor behållare som du kan bära, till exempel-så att du snabbt kan ta dem med dig om du behöver evakueras.
   • Gör en plan och vet utrymningsvägar. Om du bor nära en väl underbyggd och väl övervakade vulkan, kan du få förmodligen en fara-zon karta från din lokala Krisberedskapsmyndigheten eller, i USA, från US Geological Survey. Dessa kartor visar de troliga vägar lavaströmmar och lahars (skräp flöden) och ge uppskattningar för den minsta tid det skulle ta ett flöde för att nå en viss plats. De delar också området runt vulkanen i zoner, från hög risk till låg risk. Din lokala akuta byrå kan också ha utrymningsvägar utstakad. Med denna information kan du få en uppfattning om hur säkert ditt hus eller arbetsplats är, och du kan planera den bästa utrymningsväg. Eftersom vulkanutbrott är komplexa och, i viss mån, oförutsägbar, bör du ha flera alternativa vägar för att nå ett eller flera "säkra zoner".
  • Om du ska besöka en vulkan, är kunskap din viktigaste skyddet. Innan du går till vulkanen, samråda med de lokala myndigheterna, och lyssna deras rekommendationer eller varningar. Läs om de risker som kan uppstå i området kring vulkanen, och få en ansedd guide att följa med dig, om det är möjligt. Ta gott om vatten i fall du blir oväntat fångad av en lava flöde, och inte överanstränger dig. Du kommer att kunna reagera snabbare-och köra för ditt liv, om det behövs, om du inte är trött.
 2. 2
  Lyssna på radio eller TV bulletiner när ett utbrott inträffar. När en vulkan får utbrott, omedelbart ställa in för att avgöra om du är i omedelbar fara var du är och även ta reda på vad som händer runt omkring dig. Dessa bulletiner kommer att vara dina "ögon" för att se större bild och hjälpa dig att bedöma situationen och fatta rätt beslut.
 3. 3
  Lämna området omedelbart om ombedd att göra det. Du kan beordras att evakuera var du råkar vara eller, i vissa fall, kan evakuering bara rekommenderas. Hursomhelst, komma ut. I senaste utbrott, har många människor dödats för att de inte lyssna en evakuering order. Om du har tur nog att få förvarning, använd den klokt. Omvänt, om du inte instrueras att evakuera området, stanna där du är om du inte kan se omedelbar fara. Att ta till vägarna kan vara mer riskfyllt än att stanna hemma.
 4. 4
  Lär höga marken. Lavaströmmar, lahars, lerskred och översvämningar är vanliga i ett stort utbrott. Alla dessa kan vara dödligt, och alla av dem tenderar att resa i dalar och låglänta områden. Klättra till högre mark, och stanna där tills du kan bekräfta att faran är över.
 5. 5
  Skydda dig från pyroclastics. Även om du vill komma till högre mark, bör du också prova att skydda dig från pyroclastics som stenar och skräp (ibland glödheta) som sänds flyger under ett utbrott. Det viktigaste att göra är att se upp för dem och få ut ur deras sortiment. Ibland regnar faktiskt ner, och i vissa typer av utbrott, som den som inträffade vid Mount St Helens 1980, kan dessa missiler landa miles från vulkanen kratern. Skydda dig själv genom att stanna under ridgelines av kullar och på sidan av kullen mittemot vulkanen. Om du är fångad i ett hagel av mindre pyroclastics, huka sig ner på marken, vänd bort från vulkanen, och skydda huvudet med armarna, en ryggsäck, eller något annat du kan hitta.
 6. 6
  Undvik inandning av giftiga gaser. Vulkaner släpper ett antal dödliga gaser, och om du är nära en när det bryter ut, kan dessa gaser döda dig på mindre än en minut. Andas genom en respirator, mask, eller fuktig trasa, detta kommer också att skydda dina lungor från moln av aska-och försöker komma bort från vulkanen så snabbt som möjligt. Inte stanna låg på marken, som några av de mest farliga gaser är tyngre än luft och samlas nära marken.
 7. 7
  Få och stanna inne. Om du inte behöver evakuera, är den säkraste platsen du kan vara inne i en stark struktur. Stäng alla fönster och dörrar för att skydda dig från aska och brinnande aska.
 8. 8
  Få vård omgående för brännskador, skador och gas / ljusgrå inandning. När du är säker, slösa ingen tid att få behandling eller undersökning. Kom dock ihåg att du kan behöva vänta en stund om det finns människor med mer allvarliga skador.

Varningar

 • Försök inte att korsa geotermiska områden. Hot spots, gejsrar och mudpots är vanliga på vulkaner. Marken kring dessa är normalt mycket tunn, och en nedgång med kan leda till allvarliga brännskador eller dödsfall. Aldrig försöka korsa dessa under ett utbrott, och annars korsa dem bara på säkra, markerade stigar.
 • Se upp för tecken på brand om du är inomhus. En glödhet pyroklastiska kan antända ett tak ganska snabbt.
 • Aldrig försöka korsa en lava flöde eller lahar. Även flöden som verkar kylas kan helt enkelt ha bildat en tunn skorpa över en kärna av extremt het lava. Om du gör över en lava flöde, riskerar du att fastna mellan flödena om en annan plötsligt utvecklas.
 • Ett pyroklastiskt flöde / våg kan färdas över 300 miles per timme.
 • Lerskred och översvämningar efter ett utbrott dödar allmänhet betydligt fler personer än pyroclastics eller lava. Du kan vara i fara även många miles från vulkanen.
 • Akta faran av taket kollapsar om tung aska ackumuleras. Rensa taket av aska regelbundet, eftersom flera meter av aska kan falla i ett par timmar.