Wki

Hur man överlever en kärnvapenattack

Det kalla kriget avslutades över två decennier sedan, och många människor har aldrig levt i skuggan av nukleär förintelse. Ändå är en kärnvapenattack ett mycket verkligt hot. Global politik är långt ifrån stabil, och den mänskliga naturen har förändrats ingen i de senaste två decennierna. "Den mest ihållande ljud som reflekteras genom människans historia är misshandeln av kriget trummor". Så länge som kärnvapen existerar finns det alltid en risk att de kommer att användas.

Är kärnvapenkrig överleva? Endast förutsägelser existerar, som vissa säger ja, andra säger nej. För vissa, särskilt de i stora befolkningscentra, kan det verka som en helt meningslös strävan. Om det överlevde alls, kommer det att vara med dem som är mentalt och logistiskt förberedda för en sådan händelse. Vad ska du göra? Vart ska du ta skydd? Här är hur man får själv redo.

Steg

Hur man överlever en kärnvapenattack. Fylla på icke-hållbara livsmedel.
Hur man överlever en kärnvapenattack. Fylla på icke-hållbara livsmedel.

Förbereda i förväg

 1. 1
  Gör en plan. Om en kärnvapenattack händer, kommer det inte vara säkert att våga utanför för mat - du ska stanna skyddad i minst 48 timmar, gärna längre. Med mat och medicinska förnödenheter till hands kan sätta ditt sinne till mods, och tillåter dig att fokusera på andra aspekter av överlevnad.
 2. 2
  Fylla på icke-hållbara livsmedel. Icke-färskvaror kan pågå i flera år, oavsett om det är i förvaring eller för att upprätthålla er efter en attack. Välj objekt som innehåller en hel del kolhydrater, så att du får mer kalori valuta för pengarna, och förvara dem på en sval, torr plats:
  • Vitt ris
  • Vete
  • Bönor
  • Socker
  • Havre
  • Pasta
  • Mjölkpulver
  • Torkad frukt och grönsaker
  • Bygg din leverans långsamt. Varje gång du går till mataffären, plocka upp en eller två saker för förvaring av livsmedel. Så småningom bör du kunna bygga upp en multi-månaders leverans.
  • Kontrollera att du har en konservöppnare för konserverade produkter.
 3. 3
  Lagra vatten. Överväga att hålla en vattenförsörjning i mat-grade plastbehållare. Rengör behållare med blekmedel, sedan fylla dem med filtrerat och destillerat vatten.
  • Sikta på att ha en liter per person och dag.
  • För rening av vatten i händelse av en attack, hålla grundläggande blekmedel och kaliumjodid (Lugols lösning) till hands.
 4. 4
  Få kommunikation leveranser. Att kunna hålla dig informerad, samt varnar andra att din position, kan vara oerhört värdefullt. Här är vad du behöver:
  • En radio: Försök att hitta en som är vev-eller soldriven. Om du måste gå med en batteridriven modell, se till att hålla extra batterier till hands. Tänk att få en NOAA väder radio också - detta kommer att sända krisinformation 24 timmar om dygnet.
  • En visselpipa: Du kan använda detta för att signalera efter hjälp.
  • Din mobiltelefon: Cell tjänsten kan eller inte kan upprätthållas, men du vill vara redo om det är. Om du kan, hitta en sol laddare för din modell.
 5. 5
  Fylla på medicinska förnödenheter. Att ha några medicinska artiklar tillgängliga kan vara skillnaden mellan liv och död om du skadades i attacken. Du behöver:
  • En grundläggande första hjälpen kit: Du kan köpa dessa färdigförpackade, eller göra en själv. Du behöver steril gasbinda och bandage, antibiotika salva, latexhandskar, sax, pincett, en termometer och en filt.
  • En första hjälpen-anvisningar häfte: Köp en från en organisation som Röda Korset, eller sätta ihop din egen med material du skriva ut från internet. Du bör veta hur man bandage sår, administrera HLR, behandla chock, och behandla brännskador.
  • Receptbelagda mediciner eller tillbehör: Om du tar en viss medicin varje dag, försöka se till att du har en liten energireserv byggt upp.
 6. 6
  Få andra diverse artiklar. Spetsa din kit beredskap med följande:
  • En ficklampa och batterier
  • Dammskydd
  • Plastfolie och silvertejp
  • Soppåsar, plast band och våtservetter för personlig hygien
  • En skiftnyckel och tång, för att stänga av sådana tjänster som gas och vatten
 7. 7
  Håll ett öga på nyheterna. En kärnvapenattack kommer sannolikt att komma ut ur det blå från en fiende nation. En sådan attack skulle sannolikt föregås av en försämrad politisk situation. Ett krig med konventionella vapen mellan nationer som båda har kärnvapen, om de inte slutade snabbt kan eskalera till ett kärnvapenkrig, och även begränsade Kärnvapenangrepp i en region bär sannolikheten att eskalera till ett fullskaligt kärnvapenkrig håll.
  Många länder har ett klassificeringssystem för att beteckna den nära förestående attack. I Europa och Kanada, till exempel, kan det vara värdefullt att känna till DEFCON (DEF Ense CON défense> sättning) nivå.
 8. 8
  Bedöm din risk och överväga evakuering om ett kärnvapenkrig ser troligt. Om utrymning är inte ett alternativ, så borde det åtminstone påverka vilken typ av skydd du kommer att bygga själv. Lär din närhet till följande mål och planera lämpligt:
  • Flygfält och flottbaser, speciellt de kända för att hysa nukleära bombplan, ballistiska ubåtar missil, eller ICBM silor. Dessa är säker på att bli attackerad även i ett begränsat kärnvapenkrig.
  • Kommersiella hamnar och landningsbanor över 10.000 meter lång. Dessa kommer sannolikt att bli attackerad även i ett begränsat kärnvapenkrig, och vissa sannolika> att angripas i ett fullskaligt kärnvapenkrig.
  • Centres of regeringen. Dessa kommer sannolikt att bli attackerad även i ett begränsat kärnvapenkrig och vissa sannolika> att angripas i ett fullskaligt kärnvapenkrig.
  • Stora industriella städer och större tätorter. Dessa kommer sannolikt att bli attackerade i händelse av ett fullskaligt kärnvapenkrig.
 9. 9
  Läs om de olika typer av kärnvapen.:
  • Fission (A-bomber) är den mest grundläggande kärnvapen och införlivas i de övriga vapenklasser. Denna bomb makt kommer från dela tunga atomkärnor (plutonium och uran) med neutroner, som uran eller plutonium split varje atom frigör stora mängder energi - och fler neutroner. De dotter neutroner orsakar en extremt snabb nukleär kedjereaktion. Fission bomber är den enda typ av atombomb används i krig hittills.
  • Fusion (H-bomber), med den otroliga värmen av en fission bomb "tändstift", komprimera och värme deuterium och tritium (isotoper av väte) vilken säkring, frigör enorma mängder energi. Fusion vapen är också känd som termonukleära vapen eftersom höga temperaturer krävs att säkringen deuterium och tritium, sådana vapen är oftast många gånger mer kraftfull än de bomber som förstörde Nagasaki och Hiroshima.

Att överleva en förestående attack

 1. 1
  Söka skydd omedelbart. Bortsett från de geopolitiska varningssignaler, kommer din första varningarna om en förestående kärnvapenattack sannolikt vara ett alarm eller varningssignal, om inte, kommer det att bli skitkul själv. Det starka ljuset från en detonation av kärnvapen kan ses tiotals miles away från ground zero. Om inom närheten av tryckvågen (eller ground zero), dina chanser att överleva är praktiskt taget obefintlig såvida du inte är i ett härbärge som ger en mycket (mycket) bra blast skydd. Om du är ett par miles ut, kommer du att ha ca 10-15 sekunder tills värmeböljan slår dig, och kanske 20-30 sekunder tills chockvågen gör. Under inga omständigheter bör du titta direkt på eldklot. På en klar dag, kan detta orsaka tillfällig blindhet på mycket stora avstånd. Men den verkliga skadan radien mycket varierande beroende på storleken av bomben, höjden av explosionen, och även väderförhållanden vid tiden för explosionen
  • Om du inte kan finna skydd, söker en deprimerad område i närheten och lägga nedåtvända, exponera så lite hud som möjligt. Om det inte finns något skydd av detta slag, gräva så fort som möjligt. Även cirka 8 kilometer (5 miles) du kommer att drabbas tredje graden termiskt brännskador, fortfarande på 32 kilometer (20 miles) värmen kan bränna huden utanför din kropp. Vinden i sig kommer att toppa på cirka 960 kilometer i timmen (600mph) och planar något eller någon som fångats i det fria.
  • Misslyckas de ovanstående alternativen, få inomhus, om, och endast om, kan du vara säker på att byggnaden inte kommer att lida väsentlig blast och värmeskador. Detta kommer, åtminstone, ger ett visst skydd mot strålning. Huruvida detta kommer att vara ett hållbart alternativ beror på konstruktionen av byggnaden och hur nära du kommer till den sannolika ground zero för en kärnvapenattack. Håll dig långt borta från alla fönster, helst i ett rum utan en, även om byggnaden inte lider väsentlig skada, kommer en nukleär explosion blåser ut fönster på enorma avstånd.
  • Om bosatt i Schweiz eller Finland, kontrollera om ditt hem har en atomär härbärge. Om inte, avgöra var din by / stad / distrikt atomära kvinnojour är och vet hur man kommer dit. Kom ihåg: någonstans i Schweiz, kommer du att kunna hitta en atomär härbärge. När sirenerna ljudet i Schweiz, bör du informera dem som kanske inte kan höra det (t.ex. döva ) och sedan lyssna på National Radio Services (RSR, DRS och / eller RTSI).
  • Bli inte omges av något brandfarliga eller brännbara. Ämnen som nylon eller oljebaserade material antänds av värmen.
 2. 2
  Tänk på att strålning kan orsaka ett stort antal dödsfall.
  • Initial (prompt) strålning. Detta är strålningen släpptes vid tidpunkten för detonation, och det är kortlivat och färdas korta sträckor. Med de stora utbyten av moderna kärnvapen, är det tänkt att det här kommer att döda några som inte skulle dödas av explosionen eller värme på samma avstånd.
  • Residual strålning. Känd som strålning nedfallet. Om detonationen var en yta blast eller eldklotet träffar jorden, stora mängder nedfall inträffar. Den damm och skräp sparkas in i atmosfären regnar ner, för med sig farliga mängder strålning. Nedfallet kan regna ner så förorenad svart sot som kallas "Black Rain", som är mycket dödlig och kan vara av extrem temperatur. Fallout kommer att förorena allt den berör.
   När du har överlevt explosionen och den ursprungliga strålningen (för nu åtminstone, strålning symtom har en inkubationstid), måste du hitta skydd mot den brännande svart sot.
 3. 3
  Vet vilka typer av strålning partiklar. Innan vi fortsätter, bör vi nämna de tre olika typer:
  • Alfapartiklar. Dessa är de svagaste och, under en attack, är praktiskt taget obefintlig som ett hot. Alfapartiklar kommer att överleva för bara ett par inches i luften innan de absorberas av atmosfären. De har en mycket liten hot från utsidan, men kommer de att vara dödligt vid förtäring eller inandning. Standard kläder kommer att skydda dig från Alfapartiklar.
  • Betapartiklar: Dessa är snabbare än Alfapartiklar och kan tränga vidare. De kommer att resa upp till 10 meter (10 yards) innan de absorberas i atmosfären. Exponering för beta-partiklar är inte dödlig om inte exponeras under långa perioder, vilket kan orsaka "Beta brännskador," nästan som smärtsam solbränna. De utgör ett allvarligt hot, men till ögonen, bör de utsättas för en längre period. Återigen detta är skadligt vid förtäring eller inandning, och kläder kommer att bidra till att förhindra Beta brännskador.
  • Gammastrålar: Gammastrålar är den dödligaste. De kan resa för nästan en mil i luften och tränger bara om någon form av avskärmning. Därför gammastrålning orsakar allvarliga skador på de inre organen även som en extern källa. Tillräckligt avskärmning kommer att krävas.
   • Ett härbärge för PF mot strålning kommer att berätta hur många gånger mindre en person inom skyddsrummet får strålning jämfört med öppna rymden. Till exempel innebär RPF 300 som du kommer att få 300 gånger mindre strålning i skyddsrummet än i det öppna.
   • Undvik exponering för gammastrålning. Försök att inte spendera mer än 5 exponerade minuter. Om du är i ett landsbygdsområde, försök hitta en grotta, eller ett stupat loggar in där du kan krypa. Annars bara gräva ett dike för att ligga i, med staplade jord omkring dig.
 4. 4
  Börja förstärka ditt skydd från insidan genom att stapla smuts runt väggarna eller något annat du kan hitta. Om i ett dike, sedan skapa ett tak, men bara om materialet är i närheten, inte utsätter dig själv när den inte behövs. Canvas från en fallskärm eller kommer att hjälpa till att stoppa nedfallet skräp från pålning på dig, men det kommer inte att sluta Gammastrålar. Det är omöjligt, på en mycket grundläggande fysisk nivå, att helt skydda från all strålning. Det kan bara reduceras till en acceptabel nivå. Använd följande för att hjälpa dig att avgöra hur mycket material du behöver för att minska strålningen penetration till 1/1000:
  • Stål: 21 cm (0.7 fot)
  • Rock: 70-100 cm (2-3 ft)
  • Betong: 66 cm (2,2 ft)
  • Trä: 2,6 m (8,8 ft)
  • Jord: 1 m (3,3 ft)
  • Ice: 2 m (6,6 ft)
  • Snow: 6 m (20-22 ft)
 5. 5
  Planerar att vistas i din bostad under minst 200 timmar (8-9 dagar). Under inga omständigheter lämnar skydd i de första fyrtioåtta timmar.
 6. 6
  Ration dina leveranser. Du kommer att behöva ransonera för att överleva, naturligtvis, därför att du så småningom kommer att utsätta sig för strålning (såvida du inte är i ett visst skydd med mat och vatten).
  • Bearbetade livsmedel är okej att äta, så länge behållaren har inga punkteringar och är relativt intakt.
  • Djur kan ätas, men de måste flås noga med hjärtat, levern och kasserade njurar. Försök att inte äta kött som är nära benet, för benmärg behåller strålning.
  • Växter i en "hot zone" är ätliga, de med rotfrukter eller undervegetation (t.ex. morötter och potatis) rekommenderas starkt. Använd en ätlighet test på växterna. Se Hur man testar om en anläggning är ätliga.
  • Öppet vatten kan ha fått nedfall partiklar och är skadlig. Vatten från en underjordisk källa, såsom en fjäder eller täcks väl, är din bästa insats. (Tänk på att göra en grundläggande pit-style sol stilla, som beskrivs i Hur man gör vatten i öknen.) Använd vatten från bäckar och sjöar endast som en sista utväg. Skapa ett filter genom att gräva ett hål ca 1 fot från banken och dra vattnet som sipprar i. Det kan vara grumlig eller lerig så att sedimenten att sitta, sedan koka vattnet för att säkerställa skydd mot bakterier. Om det i en byggnad, är vattnet vanligtvis säkra. Om det inte finns något vatten (det sannolikt inte kommer att vara), använd vattnet redan i rören genom att öppna kranen på den högsta punkten i huset för att släppa in luft, sedan öppna en kran vid den lägsta punkten av huset till dränera vattnet.
 7. 7
  Bär alla kläder (mössor, handskar, glasögon, slutna muffskjorta osv.), Speciellt när utsidan för att förhindra Beta brännskador. Sanera genom att skaka dina kläder hela tiden och tvättning med vatten, helst exponerad hud, fast återstod så småningom kommer att orsaka brännskador.
 8. 8
  Behandla strålning och brännskador.
  • Mindre brännskada: Också känd som en Beta brännskada (även om det kan vara från andra partiklar). Sänk Beta brännskador i kallt vatten tills smärtan avtar (vanligen 5 minuter).
   • Om huden börjar blister, röding eller bryta,. Tvätta den med kallt vatten för att avlägsna föroreningar, täck sedan med en steril kompress för att förhindra infektion Bryt inte blåsor!
   • Om huden inte blister, röding eller break; inte täcker det, även om det omfattar en stor del av kroppen (nästan som solbränna). Istället, tvätta området och täck den med vaselin eller en lösning av bakpulver och vatten om det är tillgängligt. Men, kommer fuktig (orörd) jord gör.
  • Svår brännskada: Känd som en termisk brännskada, eftersom det kommer mestadels från hög intensitet skitkul värme, snarare än joniserande partiklar, även om det kan vara från den senare. Detta kan vara livshotande, allt blir en faktor: vatten förlust,, lungskada, infektion, etc. Följ dessa steg för att behandla en svår brännskada.
   • Skydda brännskador från ytterligare föroreningar.
   • Om kläderna täcker det brännskadade området, försiktigt klippa och ta bort duken från bränningen. Försök INTE att ta bort duken som har fastnat eller smält på bränna. INTE försöka dra kläderna över brännskadan. INTE sätta någon salva på burn.
   • Försiktigt tvätta det brända området med vatten. Applicera inte krämer eller salvor.
   • Använd INTE en vanlig steril medicinsk förband inte är särskilt avsedda för brännskador. Som icke-vidhäftande brännskadeförband (och alla andra medicinska förnödenheter) kommer sannolikt att vara en bristvara, är ett lämpligt alternativ för att använda plastfolie (även känd som saran wrap, mat wrap, och plastfolie), som är steril, inte hålla sig till brännskador, och är lätt tillgänglig.
   • Chock är otillräcklig blodflödet till vitala vävnader och organ. Om den inte behandlas, kan den vara dödlig. Shock resultat från överdriven blodförlust, djupa brännskador, eller reaktioner på synen av ett sår eller blod. Tecknen är rastlöshet, törst, blek hud och hjärtklappning. Svettning kan förekomma även om huden känns sval och fuktig. Som det förvärras, andas de korta snabba flämtar, med en ledig stare. Att behandla: bibehålla rätt hjärtslag och andning genom att massera bröstet och positionering personen för adekvat andning. Lossa något sammandragande kläder och lugna personen. Vara fast men varsam med självförtroende.
 9. 9
  Känn dig fri att hjälpa människor med strålsjuka, även kallad strålning syndrom. Det är inte smittsam, och allt beror på hur mycket strålning man fått. Här är en komprimerad version av tabellen:
 10. 10
  Bekanta dig med strålning enheter. (Gy (grå) = SI-enheten som används för att mäta den absorberade dosen av joniserande strålning. 1 Gy = 100 rad. Sv (Sievert) = SI-enheten för dosekvivalent, 1 Sv = 100 REM. För enkelhetens skull 1 Gy är oftast motsvarar 1 Sv.)
  • Mindre än 0.05 Gy: Inga synliga symptom.
  • 0,05-0,5 Gy: Tillfälligt minskat antal röda blodkroppar.
  • 0,5-1 Gy: minskad produktion av immunitet celler; mottagliga för infektioner, illamående, huvudvärk och kräkningar kan vara gemensamma. Denna mängd strålning är oftast överleva utan någon medicinsk behandling-
  • 1,5-3 Gy: 35% procent av exponerat dör inom 30 dagar. (LD 35/30) Illamående, kräkningar, och förlust av hår över hela kroppen.
  • 3-4 Gy: Svår strålning förgiftning, 50% dödsfall efter 30 dagar (LD 50/30). Andra symptom liknar den 2-3 Sv dosen, med okontrollerbar blödning i munnen, under huden och i njurarna (50% sannolikhet vid 4 Sv) efter den latenta fasen.
  • 4-6 Gy: Akut strålning förgiftning, 60% dödsfall efter 30 dagar (LD 60/30). Dödsfall ökar från 60% till 4,5 Sv till 90% vid 6 Sv (såvida det inte är intensiv medicinsk vård). Symtomen börjar en halvtimme till två timmar efter bestrålning och varar upp till 2 dagar. Efter detta finns det en 7 till 14 dagars latent fas, varefter allmänhet samma symptom visas som med 3-4 Sv bestrålning, med ökad intensitet. Kvinnlig sterilitet är vanligt vid denna punkt. Konvalescens tar flera månader till ett år. De främsta dödsorsakerna (i allmänhet 2 till 12 veckor efter bestrålning) är infektioner och inre blödningar.
  • 6-10 Gy: Akut strålning förgiftning, nära 100% dödlighet efter 14 dagar (LD 100/14). Överlevnad beror på intensiv medicinsk vård. Benmärg är nästan eller helt förstörd, så en benmärgstransplantation krävs. Gastric och tarmvävnaden är svårt skadade. Symtomen börjar 15 till 30 minuter efter bestrålning och varar upp till 2 dagar. Därefter finns det en 5 till 10 dagars latent fas, varefter personen dör av infektion eller inre blödning. Återhämtning skulle ta flera år och förmodligen aldrig komplett. Devair Alves Ferreira fick en dos på ca 7,0 Sv under Goiânia olyckan och överlevde, delvis på grund av hans fraktionerad exponering.
  • 12-20 REM: Döden är 100% i detta skede, symptom omedelbart. Magtarmkanalen är helt förstörd. Okontrollerbar blödning från munnen, under huden och njurarna sker. Trötthet och allmän sjukdom tar ut sin rätt. Symptomen är desamma som tidigare med ökad intensitet. Återvinning inte möjligt.
  • Mer än 20 REM. Samma symptom som i direkt, med ökad intensitet, sedan upphöra under flera dagar i "walking ghost" fas. Plötsligt är gastrointestinala celler förstörs, med en förlust av vatten och kraftig blödning. Döden börjar med delirium och galenskap. När hjärnan inte kan kontrollera kroppsfunktioner som andning eller blod-cirkulationen, dör man. Ingen medicinsk behandling kan vända detta, medicinsk hjälp är för komfort bara.
  • Tyvärr måste du acceptera att en person som snart kan dö. Även hårda, slösa inte ransoner eller leveranser på dem som dör av strålsjuka. Håll ransoner för friska och sunda, skall leveranser i efterfrågan. Strålning sjukdom är vanligare bland de mycket unga, gamla eller sjuka.
 11. 11
  Guard kritiska elektrisk utrustning mot EMP. Ett kärnvapen detonerade på mycket hög höjd kommer att generera en elektromagnetisk puls så kraftfull att den kan förstöra elektroniska och elektriska apparater. Åtminstone, koppla ur alla enheter från eluttag och antenner. Placering radioapparater, ficklampor kan i en sluten metallbehållare (en "Faradays bur") skyddar från EMP, ger de objekt som skyddas inte är i kontakt med höljet. Metallskyddet måste omge det skyddade objektet helt - och det hjälper om det är jordat.
  • De poster som skall skyddas skall vara isolerad från den ledande höljet, eftersom EMP fältet tvätt över skärmen kan fortfarande framkalla spänningar i fasta styrelser state krets. En metalliserad "space filt" (kostar ca 5€ 0,00 USD) lindas säkert runt en anordning insvept i tidningspapper eller bomull kan fungera som en Faraday sköld, användbart om man är långt från explosionen.
  • En annan metod är att linda en kartong i koppar eller aluminiumfolie. Placera objektet i det och ansluta enheten till marken.
 12. 12
  Var beredd på efterföljande attacker. Troligtvis kommer en kärnvapenattack inte vara en enstaka händelse. Vara beredd för en annan strejk eller strejker av fientliga nationer, eller en invasion av anfallande parten.
  • Håll ditt skydd intakt, såvida de material som används är absolut nödvändigt för överlevnad. Samla överflödigt rent vatten och mat som finns tillgänglig.
  • Men om den anfallande nationen gör attack igen, kommer det sannolikt i en annan del av landet. Om allt annat misslyckas, bor i en grotta.

Tips

 • Var noga med att tvätta nästan allt, särskilt livsmedel, även om det är i din bostad.
 • Bygg en kvinnojour hem nedfall förväg. Hem nedfall skyddsrum kan skapas med hjälp av en källare eller källare. Men många nya utvecklingar inte längre har källare, om det är så, överväga att konstruera en gemenskap härbärge eller en privat i din bakgård.
 • Se till att uppdatera dig om de senaste regeringens anvisningar och meddelanden.

Varningar

 • , Speciellt om du är ansvarig. Det är viktigt att upprätthålla en hög moral bland annat, vilket är viktigt i sådana svåra situationer.
 • Även efter det är säkert att lämna skyddsrummet, lokal lagstiftning och den federala regeringen kommer att vara i krisläge. Dåliga saker kan hända, så förblir dold tills det är säkert. Generellt sett, om du ser tankar (såvida de inte är fientliga stridsvagnar), har någon typ av ordning återställts.
 • Veta om det finns en repressalier attack eller en andra detonation i ditt område. Om så är fallet, måste du vänta ytterligare 200 timmar (8-9 dagar) från förra detonationen.
 • Utsätt inte dig själv. Det är osäkert hur många röntgen en person kan få utan att ha strålsjuka. Normalt tar det 100-150 röntgen för att få en mild sjukdom som är stryktåligt. Även om du inte dör av strålning sjukdom, kan du fortfarande få cancer senare.
 • Drick inte, äta, eller låta objekt-till-kroppskontakt med någon växt, strömma vatten eller metallföremål hittades i ett okänt område.
 • Ta dig tid att lära dig allt du kan om denna nödsituation. Varje minut åt att lära "vad de ska göra, och vad som är säkert" kommer att spara värdefull tid när behovet av den uppstår. Att vara beroende av hopp & lycka i en situation som denna är dumdristigt.