Wki

Hur man odlar sojabönor

Växande sojabönor har blivit alltmer populärt med hem trädgårdsmästare. Dessa varma vädret växter odlas i Afrika, Asien och Australien. De har vunnit popularitet i västvärlden på grund av deras hälsofördelar. De är höga i fiber och protein, och området bra källa till kalcium. De smakar bra, too.hi

Hem trädgårdsmästare tycker att det är lätt att odla sojabönor. De odlas precis som alla andra bush bönor och producera hög avkastning.

Steg

Hur man odlar sojabönor. Förvänta sig att ta tre månader från plantering till skörd.
Hur man odlar sojabönor. Förvänta sig att ta tre månader från plantering till skörd.
 1. 1
  Förvänta sig att ta tre månader från plantering till skörd. Försök succession plantering för kontinuerlig skörd under flera veckor. I Europa, Syd-och Mellanvästern ge bästa växande regionerna.
 2. 2
  Beså sojabönfrön. Det finns svart-seedade och grön-sorter med kärnor. De svart-seedade sorter odlas för torkning, medan de gröna-seedade sorter odlas för att äta som de är. Plantera utomhus efter sista frost datum för ditt område. Jorden bör vara varm innan plantering.
 3. 3
  Beså sojabönfrön 2 inches (2 0,5 cm) ifrån varandra, ca 1/2 tum (1,27 cm) djup, i rader 20 "till 24" (50cm - 60cm) från varandra. Om din trädgård utrymmet är begränsat, växt i dubbla rader.
 4. 4
  Vatten väl efter plantering, och en andra gång två till fyra dagar senare, endast om det har skett något regn.
 5. 5
  Side klä raderna med allmänt ändamål gödningsmedel under plantering.
 6. 6
  Säkerställa en kväverik mark. Sojabönor är lätta att odla. De växer bäst i full sol och varmt väder. De föredrar en rik jord, högt i kväve. Jorden bör hållas fuktig för optimal tillväxt.
  • Sojabönor växer bäst i bördig jord. Lägg gödsel och kompost före plantering. Applicera gödselmedel regelbundet under tillväxtperioden.
 7. 7
  Harvest sojabönor när baljorna är fulla. Skölj skida, sedan koka dem i tjugo minuter. Låt svalna, sedan pressa skida att ta bort bönorna. Bönor kan frysta eller burk.
 8. 8
  Handskas med insekter och skadedjur. Liksom andra bönor, sojabönor är mottaglig för en mängd olika insekter, notably skalbaggar. De kan behandlas effektivt med Sevin, Diazinon eller en mängd andra insekticider.
  • Kaniner äter anbudet nya blad. Om det finns kaniner i ditt område, är en kanin staket inte en nogrannhet, är det en nödvändighet. De kommer att ödelägga en rad med bönor i en hast, äta anbudet nya blad. Som nya utvecklas, kommer de att komma tillbaka för mer.
 9. 9
  Harvest. Skörden sker på sommaren, när fröna når full storlek och skida är fortfarande gröna.
  • Häll kokande vatten över baljorna innan beskjutningen. Detta kommer att mjuka upp dem.

Tips

 • Visste du att? Sojabönväxter är rika på näringsämnen. Efter skörden, sätta växter i komposthögen, förvandla dem till din jord.
 • Populära sorter är "Early Hakucho" och "Envyy".
 • Den japanska samtalet skalade gröna sojabönor edamame, dessa är mycket protein och mycket smakrik.
 • Sojabönor är inte en härdig växt. De är känsliga för kyla och frost. Återta plantering förrän några dagar innan all risk för frost är förbi. På hösten, täcka grödan på nätterna när temperaturen väntas gå under 40 grader.
 • Sojabönor är baljväxter. Bra att äta.

Varningar

 • Bakterie och vissnar sjukdomar är vanligare bland Bean familjen. Detta växtsjukdom anländer med sommar värme och fuktighet. Detta sker ofta strax före, eller under, mognad av grödan. Fungicider rekommenderas i områden med hög värme och luftfuktighet.