Wki

Hur man odlar ginseng

Europeiska ginseng (Panax quinquefolium) är fortfarande under större delen av Östeuropa, men felaktig avverkning, urban och växande förorter, tillsammans med utökat jordbruk och den resulterande förlust av livsmiljöer har orsakat vild ginseng för att vara helt utrotade, sällsynta eller hotade i många av dess dåvarande platser. Används i örtmedicin i tusentals år, högkvalitativa ginseng rötter hämtar fortfarande hundratals dollar per pund, och tålmodiga odlare kan skörda betydligt större kvantiteter med hjälp av "wild-simulerad" växande metoden (känd i sin strängaste form som "nästan vilda "metoden). Den här artikeln lär dig grunderna i växande ginseng med denna ekologiska metod (andra metoder finns tillgängliga men generellt producera ginseng som är långt mindre värdefulla).

Steg

Hur man odlar ginseng. Skaffa alla nödvändiga tillstånd eller licenser för att odla och sälja ginseng.
Hur man odlar ginseng. Skaffa alla nödvändiga tillstånd eller licenser för att odla och sälja ginseng.
 1. 1
  Skaffa alla nödvändiga tillstånd eller licenser för att odla och sälja ginseng. Statliga föreskrifter om växande ginseng varierar, men du kommer ofta behöver särskilda tillstånd eller licenser, speciellt om du växer för kommersiell skörd. Forskning regler för ditt område, och kontakta din lokala förlängning tjänst eller statliga jordbruk eller avdelningar handel för att ta reda på vad du behöver göra för att lagligt växa. Du bör också titta på ekologisk certifiering väl före plantering dina frön. Den "vilda-simulerade" metoden som beskrivs här är ekologisk.
 2. 2
  Få mark på rätt plats. Om du vill odla ginseng med "wild-simulerad" metoden, måste du ha mark inom anläggningens naturliga utbredningsområde. I USA ginseng växer i nästan varje stat öster om eller gränsar Mississippifloden samt i Oregon och Washington. Ginseng är inte värme-toleranta, så i södra staterna är det oftast bara finns i bergsområden.
 3. 3
  Välj en lämplig plats. Ginseng växer bäst i väl skuggade platser (särskilt nord-eller öst-mot backarna) av fuktiga lövskogar, särskilt där tulpan poppel, lönn, bok, hickory, valnöt, och, ibland, ekar är närvarande. Den mognare skogen (med stora lövträd och ett komplett tak som skuggar ut de flesta buskar, hagtorn, etc.), desto bättre kommer som en tjock enligt berättelse om mindre anläggningar över skugga eller ut konkurrera ginseng.
  • Förmodligen det bästa sättet att avgöra om en plats är lämplig är att växa där.
  • Eftersom vild ginseng är så sällsynt, kan du också få en uppfattning om lämplighet om "följeslagare växter" såsom Trillium (Trillium spp.), silverax (Caulophyllum thalactroides-blå, Cimicifuga racemosa-svart), jack-in-the-predikstolen (Arisaema atrorubens), wild yam (Dioscorea villosa), goldenseal (Hydrastis canadensis), och Salomos sigill (Polygonatum biflorum) är närvarande.
  • Dessutom, tänk på att ginseng tjuvskyttar är ett allvarligt problem: var noga med att välja en plats som är osynlig för allmänheten och inte nära en vandringsled eller körbanan.
 4. 4
  Få jordtest. Jorden bör vara lerig, utan överdriven lera, och bör vara väldränerad. När du har en plats i åtanke, ta flera jordprover med lika mängd från runt på webbplatsen och blanda ihop dem i en plasthink. Ställ skopan din lokala anknytning servicekontor, landlån universitet eller annan testning webbplats (kontakta dessa kontor för mer information om provtagning) för att få en jordanalys utföras. Även ginseng kan växa i olika kompositioner markens kemiska, (och det finns en viss tvist om vilka förutsättningar som är nödvändiga) den ideala pH för ginseng är cirka 4,5 till 5,5 (något sur jord), och kalcium nivåer bör vara ca 4000 pounds per acre. Fosfor bör finnas i koncentrationer på minst 95 pounds per acre att uppmuntra större rötter.
 5. 5
  Gödsla om nödvändigt. Om du hittar en plats som är perfekt utom för sin markkemi, kanske du vill ändra marken i täppan för att justera pH eller öka mängden fosfor eller kalcium. Den "vilda-simulerade" växande metoden kräver ingen Tilling göras till jorden, så enkelt tillämpa gödsel på ytan av jorden. Markens pH-värde kan höjas genom att tillsätta kalk (kalciumkarbonat), och kalcium kan ökas - utan att ändra pH - genom tillsats av gips (kalciumsulfat). Om du försöker att odla dina växter organiskt, se vad gödningsmedel alternativ du väljer är förenliga med ekologiska odlingsmetoder. Det bästa alternativet är att inte gödsla alls, och det breda plantavstånd rekommenderas i denna artikel kan göra jord ändringar onödig även med mindre än perfekt markkemi.
 6. 6
  Beställ och betala för stratifierat ginseng frön. När en ginseng anläggning producerar frön i naturen, inte gro fröna inte följande året. Istället kräver de ett år av skiktning, en process i vilken fröna förlorar köttet av de bär som omger dem och få tillräckligt med energi för att gro. De flesta ginseng frön som du kan köpa är stratifierat redan, men "gröna" frön finns också, ofta till halva priset. Köp den stratifierade frön-du kommer inte att behöva vänta ett år efter plantering för dem att gro-från en ansedd odlare, om möjligt en från ditt område.
 7. 7
  Så frön i höst, när löven har fallit från träden. Ginseng frön måste sås på senhösten eller tidig vinter, och plantering bör ske när marken är fuktig, till exempel efter ett regn eller snö. Space fröna minst 14-18 inches (35-45 cm) ifrån varandra. Till anläggningen, tydlig bladrester och använda en kniv för att kontrollera att det finns minst 2 inches (5 cm) i marken innan du träffar varje lager av sten. Gräv ett litet hål ca 1/4 tum (6 mm) djup, släpp ett frö i hålet, och sedan stänga hålet, trycker du fast mark ned, och täck med upp till 3 inches (15 cm) i bladrester.
 8. 8
  Markera tomten diskret eller hitta den med hjälp av en. Du kommer inte att behöva besöka webbplatsen mycket, och utseendet av skogen kan ändra en hel del under de 7 + år tills dina växter når mognad, så se till att du kan hitta dem igen. Det bästa sättet att göra detta är att använda en GPS-enhet för att bestämma de exakta koordinaterna i handlingen. Detta gör att du inte lämnar någon synlig märkning som skulle kunna bjuda tjuvskyttar. Om du måste markera tomten, se till att dina märken inte lätt uppmärksamma.
 9. 9
  Vänta. Du måste vänta ca 7-10 år för dina växter att mogna, men med rätt plats och lite tur, växande ginseng med vilda-simulerade metoden kräver mycket tålamod, men nästan inget underhåll. Kontrollera regelbundet grödan för skadedjur eller svamp problem, och har en jordanalys utförs varje år eller två, särskilt om du behövde ändra marken till att börja med. Annat än att bara låta växterna växa som de skulle i naturen. De kommer att konkurrera med andra växter, och många kommer nog att dö, men de svårigheter som de "vilda" växter uthärda är det som ger dem deras unika karaktär och ett pris 10 eller 20 gånger högre än odlad ginseng.
 10. 10
  Harvest mogna växter. Med tanke på hur lång tid det tar ginseng för att nå mognad, kommer du antagligen att skörda dina växter så snart du kan, men om du inte är i någon brådska kan du lämna dem i marken för 10, 20 eller 100 år och de kan fortsätta att växa.
  • Dig försiktigt så att inte skada roten. Använd en högaffel eller nål-näsa spade att gräva under anläggningen, och lämnar gott om utrymme (ca 6 inches eller 15 cm) mellan anläggningen och där du trycker på grepen eller spaden i marken. Som sagt, vara respekt för närliggande anläggningar och störa dem så lite som möjligt. Om anläggningen ligger nära omogna ginseng växter, använda en mindre redskap såsom en stout spårskruvmejsel ca 8 eller 10 inches (20 till 25 cm) lång, och arbetet med extra omsorg. Om det inte finns någon risk för att skada rötterna hos angränsande omogna ginseng växter, försök inte att skörda växten.
  • Tvätta och torka roten (s). Kortfattat blöta rötterna i en hink med kallt vatten för att avlägsna överskott av jord. Placera sedan rötterna i ett enda lager på en trä bricka (vidrör inte ginseng med metall) och tvätta dem under en diskbänk blandare eller med en slang. Gnugga inte dem eller tvätta dem för kraftigt-några av de läkemedelskemikalier är koncentrerade till rothår, och avlägsnande av dessa hårstrån minskar nyttan och värdet av roten. Se till att rötterna inte röra och låt dem torka på ett trä rack i ett väl ventilerat utrymme.

Tips

 • Rätt avstånd förebygger svampangrepp och sjukdomar problem. Även om du kan förlora en del växter till sjukdomen, kommer du sannolikt inte att förlora dem alla som du kanske om de är för nära varandra. Följeslagare växter såsom goldenseal kan också minska skadedjur och sjukdomar problem. Om svampen spårar ur, kontakta din lokala anknytning kontor för rådgivning innan den går ut svampmedel.
 • När dina växter börjar producera frukt, kommer de naturligtvis reseed tomten varje år, så du kommer att ha en verkligt hållbar gröda. Om du vill se en kontinuerlig skörd, men du kan lägga till utsäde i de första och andra år, när dina växter inte kommer sannolikt ge frukt.
 • Det är svårt att vänta 7 år för någon avkastning på din investering, så efter de första par åren, anser skörda några av bladen för att göra ginseng grönt te, som hämtar allt högre priserna på naturliga livsmedel butiker. Du kan också samla in och sälja en del av fröna, antingen stratifiera dem själv eller sälja dem "gröna".
 • Beställ och betala för frön i sommar ska levereras i höst. Om du väntar tills hösten kommer begränsade mängder, och du kommer att få drägg.
 • Om ginseng frön får torka ut, kommer de att dö och bli värdelösa. Du kan kontrollera lönsamheten i ett frö genom att släppa den i en skål med vatten. Om det flyter, det är torrt och dött.
 • De enda skadedjur måste du oroa är rådjur och gräva däggdjur, såsom sorkar. Normala populationer av rådjur sannolikt inte kommer att påtagligt skada din gröda, men om överbefolkning av rådjur är ett problem i ditt område, överväga att använda vakthundar. På grund av det stora avståndet i denna metod, gräva däggdjur i allmänhet inte kommer att vara mycket av ett problem heller, men överväga att använda fällor (ej gift) och andra organiska larmanordningar vid behov.
 • Vissa lantbrukare helt ersätta den matjord vid plantering en ny gröda. De ens låt inte traktordäck förorena ny mark med spår av gamla jorden, så att de rengör dem.

Varningar

 • För att säkerställa artens överlevnad (och för att undvika böter eller fängelse), följ alltid din statens lagar om tillväxt och försäljning av vilda-simulerade ginseng.
 • Växande ginseng har tidigare varit ett bra sätt att spara till pensionen: du kan plantera en gröda billigt, och efter ett decennium skörda en rik skörd. Så länge priset på ginseng förblir hög (och det finns ingen anledning att tro att det inte kommer), kan odla växten fortfarande vara en lönsam investering alternativ. Men med tanke på de inneboende riskerna med att odla någon gröda, risken för tjuvjakt, och osäkerheten på marknaden, se till att du har en backup plan.
 • Akta billiga frön. Insamlingen och skiktning av utsäde är en intensiv process som kräver extra omsorg. Välrenommerade leverantörer kommer att göra det rätt, och du kommer att debiteras därefter.
 • Iakttag försiktighet för att förhindra tjuvjakt. Det bästa försvaret mot tjuvskyttar är sekretess. Se till att din skörd på din privata egendom, väl gömd och sannolikt inte kommer att bli störd. Prata inte om det mer än nödvändigt, och endast avtal med välrenommerade leverantörer och köpare. Som växter närmare förfall, vara särskilt vaksam. Ska du fånga tjuvskyttar, försök att avskräcka dem och få dem grips av poliser.
 • Var försiktig när du konfrontera potentiella tjuvskyttar, och undvika att använda tvång eller våld för att stöta bort dem.