Wki

Att bibehålla en japansk futon

I Japan, vadderade täcken skiljer sig från de versioner som finns i många andra länder. De används inte på ramar, men är placerade direkt på golvet och sov på, lagras sedan under dagen för att skapa utrymme. De är skrymmande än sängar och är ofta att föredra framför luftmadrasser, som tenderar att tömma. Eftersom japanska futon har en annan sammansättning och är placerade på eller i ett vanligt, de kräver mer underhåll. Om du sover på en japansk stil futon för första gången, kan du lära dig om att ta hand om det så att det förblir bekväma och rena under en lång tid framöver.

Steg

Att bibehålla en japansk futon. Lay futon ut ordentligt.
Att bibehålla en japansk futon. Lay futon ut ordentligt.
 1. 1
  Lay futon ut ordentligt. Japanska futon brukar komma i set som kan inkludera en skum pad (Matto), en futon (shikibuton), lakan (shiitsu), filtar (Mofu), ett täcke (kakebuton) och en kudde (makura). Skummet pad bör läggas ut först. Sätt det nedre arket på futon och lägga detta på plattan, följt av arket och någon filtar du kanske vill. Om du använder ett täcke, använd locket som kommer med det. En sida kommer att göras i mesh, detta går upp.
 2. 2
  Vik din futon när den inte används. Lämna din futon ut under dagen kan ge mögel eller kvalster växa under. Den futon och dynan ska vikas i tredjedelar (vara noga med att se till att endast undersidan av futon nuddar golvet när du viker) och staplas prydligt i ett skåp eller i hörnet av rummet. De filtar viks i fyra och placeras ovanpå den vikta futon och pad, och sedan kudden går ovanpå allt.
 3. 3
  Luft din futon när det är möjligt. Häng den i solljus utomhus under en tid på dagen då luften är relativt torr. Detta sägs för att döda allt som kan tänkas växa inuti, såsom svamp eller mögel, speciellt under fuktiga årstider. Den friska luften håller också det från luktade inaktuella. Många använder också en visp (liknar vad du skulle använda på en matta) för att slå ut damm och annat material medan vädring.
 4. 4
  Håll golvet rent. Futons används vanligen på tatami golv, vilket är lätt fjädrande och ganska lite mjukare än hårda golv. Om möjligt, sova i ett rum med tatami matta golv eller matta. Men se till att inte gå i det här rummet med skorna på, och dammsug ofta. Rengör tatami mats regelbundet.
 5. 5
  Tvätta filtar och lakan som behövs. Även om praxis är ovanligt, kan futon själv tvättas om du har tillgång till en dubbel-size tvättmaskin och torkas i en mycket stor torrare vid behov (t.ex. spill) eller genom att hänga på tork. Du kan också ta med den till en torr städare butik (men ring först för att se till att de städar futon). Tvätta en futon i en tvättmaskin kan vara ett effektivt sätt att avlägsna kattallergener.

Tips

 • Om du väljer att tvätta din futon och vill torka den genom hängning, vara medveten om att det kan ta flera dagar att torka. Du kanske vill förbereda något annat att sova på under tiden.
 • Fälla din futon under dagen har den extra fördelen av att ge dig extra utrymme under dagen.
 • Om du bor i ett särskilt fuktigt område eller under fuktiga årstider, kan du dra nytta av paket av torkmedelskärl kristaller speciellt konstruerade för placering under futon. De är ungefär som de små paketen som ofta kommer med skor och andra nya produkter, men är mycket större. Placera den under skum mat eller mellan matta och futon. Var noga med att byta när kristallerna har vänt sig till gel.
 • Du kan imma din futon med en doftande spray, men se till att den är lämplig för tyger och stoppning. Det är inte brukligt, om du följer stegen ovan, bör futon inte behöver någon imma.
 • Japanska futon kommer i uppsättningar, och det finns olika uppsättningar tillgängliga för olika årstider.
 • Om du är en gäst sover på en futon, vik din egen futon vid uppstigandet. Men om du bor på ett värdshus, en piga kommer förmodligen att sätta din futon bort i morgon och lägga ut det igen på kvällen.

Varningar

 • Håll ett öga på vädret medan vädring din futon. Om det regnar på din futon, kan du vara ute på strö i flera dagar medan det torkar helt. Om det blir mörkt innan du tar dina sängkläder inuti, kan det vara fuktigt och obehagligt att sova på.