Wki

Hur man gör upp en säng prydligt

Göra din säng prydligt kan börja dagen på rätt fot och kan få dig att känna dig mer klartänkt och organiseras. Om du vill veta hur man gör upp en säng, är allt du behöver göra är sätta bladen på sängen på rätt sätt och dekorera med alla utsmyckningar om du har vilja ge din säng en speciell touch. Om du vill veta hur man gör en säng prydligt på bara några minuter, följ dessa enkla steg.

Steg

Hur man gör upp en säng prydligt. Lägg en bädd rufsa över rutan våren (tillval).
Hur man gör upp en säng prydligt. Lägg en bädd rufsa över rutan våren (tillval).

Skydda din säng

 1. 1
  Lägg en bädd rufsa över rutan våren (tillval). En säng ruffle, även kallad en kappa, kommer att hjälpa till att hålla damm från att samlas under sängen samtidigt som en dekorativ detalj. Sängen rufsar går ovanpå rutan våren, som täcker rutan våren och sängram. Det kräver inte tvätta så ofta som blad, men det ska tvättas bort från tid till annan.
  • Inte alla sängar har eller behöver detta. Om din har en yttre ram som tjänar detta syfte, eller om det är en kaptenens säng eller vattensäng, hoppa över detta steg.
 2. 2
  Sätt på bäddmadrass (tillval). Din bäddmadrass är ett skyddande hölje som går ovanpå din madrass. Den lägger även till en liten kudde till sängen. Den bäddmadrass ska monteras för storleken på din madrass. Stoppa in de två översta hörnen på madrass pad, och därefter de två nedersta hörnen.
  • Släta ut, kör händerna utåt från mitten, för att avlägsna eventuella veck eller rynkor.

Gör sängen

 1. 1
  Sätt monterad nedre arket på plats. Ett påslakan har en elastisk kör runt kanten som hjälper till att hålla den platt på madrassen. Kontrollera att bladet överensstämmer med storleken på madrassen, om det är en fullständig, tvilling, drottning, eller king size-madrass, så att det kommer att passa perfekt på plats. Här är hur man sätter på den monterade blad:
  • Först drar lakanet över de två översta hörnen på sängen.
  • Nästa, dra och släta ut de andra två hörnen, dra lakanet över en nedre hörnet, och sedan den andra.
  • Fortsätt att jämna ner arket, och stoppa in den i botten av madrassen, precis ovanför rutan våren. Det bör passa väl om det är rätt storlek.
  • Ibland kan det vara svårt att sätta på en monterade blad ensam. Få hjälp av en vän eller familjemedlem så ni alla kan hantera två hörn samtidigt.
 2. 2
  Sprid toppskiktet över påslakan. Den övre arket är inte utrustade men bör helst matcha färgen på påslakan. Sprid arket jämnt över bädden, med den färdiga sidan nedåt. Låt den extra längden av arket falla jämnt över sidorna av sängen.
  • Den övre kanten ska slå i ovanpå madrassen, och den nedre kanten ska hänga över änden av bädden.
 3. 3
  Tuck slutet av det övre arket i madrassen. Tuck botten av det övre arket in i madrassen tills den ligger an mellan madrassen och rutan våren.
 4. 4
  Gör sjukhus hörn med de nedre hörnen på det övre arket. Plocka upp den nedre kanten i ena nedre hörnet och hålla ut. Tuck i vad som är kvar hänger ner i hörnet, så låt kanten falla och stoppa in den i också. Detta kommer att skapa ett vertikalt veck kallas ett sjukhus hörn. Upprepa denna process för andra nedre hörnet.
  • Bogserbåt stadigt på arket för att skapa en tät och slät yta.
 5. 5
  Tuck sidorna av det övre arket in i sidorna av madrassen. Håll hugg dem tills toppskiktet smidigt passar in under madrassen.
 6. 6
  Sprid en filt över det övre skiktet. Rikta dess långsidor med den långa sidan av madrassen. Den övre änden av duken bör vara omkring 8 till 10 inches från toppen av bädden. Det bör också hänga jämnt över sidorna av sängen.
 7. 7
  Skapa sjukhus hörn med de nedre kanterna på filten. Tuck de nedre hörnen på filten i madrassen, precis som du gjorde med de nedre hörnen på det övre arket. Se till att inte skrynkla kanterna.
 8. 8
  Tuck i filten helt längs båda sidor av madrassen. Stoppa den i båda sidor tills du har skapat en slät yta.
 9. 9
  Vik det översta arket över den övre kanten på filten. Vik om en fot toppskiktet över filten. Nu den goda sidan av detta blad visar. Släta ut det övre arket, och stoppa in båda sidor in i de på sidorna av madrassen.
  • Nu kan du bestämma om du vill stoppa i de övre hörnen av det övre arket eller bara de två nedersta. Om du ofta använder sängen, sedan bara hugg i de två nedre hörnen kommer att vara bäst eftersom hugg i alla fyra hörn kommer att göra det svårt att komma in i sängen. Men om sängen används sällan och är i gästrum, då detta kan vara ett bra val.
 10. 10
  Sätt överkastet över sängen. Se till att båda sidorna är draperad jämnt över sängen. Du behöver inte stoppa i överkastet.
 11. 11
  Lägg två kuddar på sängen. Sätt örngott på, då kuddöverdrag. Fluff kuddar och lägg dem på toppen av sängen. Kuddarna ska matcha i storlek. Om sängen är en king size-säng, kan du ens överväga att sätta in tre kuddar så att utrymmet fylls.
  • Kuddarna ska sitta på toppen av bädden.

Dekorera sängen

 1. 1
  Dekorera med en varm Hjälparen. Sprid Hjälparen ut jämnt över sängen. Kör händerna i mitten, ta bort rynkor eller ojämna veck. Du behöver inte stoppa in en tröstare - bara låta det hänga jämnt utanför sidorna av sängen.
 2. 2
  Dekorera med extra kuddar. Du kanske bara behöver två kuddar för att sova, men du kan lägga till några små dekorativa kuddar för att ge sängen en fin touch. Du kan lägga till så många som fem eller sex dekorativa kuddar, så länge de passar och sitter bekvämt på sängen.
  • Ordna dem över de ursprungliga kuddar, så de skapar en ny rad.
 3. 3
  Lägg några uppstoppade djur. Lägga några uppstoppade djur kan vara ett gulligt sätt att ge din säng lite personlighet, särskilt om du är yngre.

Tips

 • Använd skivor som är tillräckligt stora att de inte kommer untucked och dra ut medan du sover. Detta gör sängen skönare att sova i och lättare att göra upp igen nästa morgon.
 • Tuck i lakan och filtar åt och smidigt, ta bort alla veck eller rynkor. Veck är både obekväma och fula.
 • Om du använder nästan-kvadrat, king size-ark, och kan inte avgöra vilka kanter är sidor kontra topp / botten, ta några minuter en gång för att mäta varje kant, och gör kortare längd kanter på topp / botten. Gör en liten, diskret märke på den nyligen fastställda nedre kant med en märkpenna, eftersom det är den kanten som ska stickas in och kommer inte att synas. Alternativt, om bladet har fållade och ofållade kanter, gör de fållade kanter på topp / botten och ofållade kanterna sidorna.
 • Bäddmadrasser kommer att skydda din säng och kuddar så att de håller längre, samt att hålla ut allergener och astma-framkallande partiklar såsom damm som kan samlas där.
 • Se till att dina skivor är rätt storlek för din säng. Det är ingen större skillnad mellan en fullständig toppskikt eller en drottning toppskikt, men det är problematiskt för ett påslakan.
 • Placering av plana arket med den tryckta sidan (eller den släta sidan av fållen på en enfärgad ark) nedåt tillåter fållade övre kant ska vikas över filt eller täcke med den grova kanten bort från den sovandes ansikte. Det ger också en snyggare säng som gör att båda sidor av tryckta ark som visas när sängen slås tillbaka för inresa.
 • Om du har en liten filt du kan placera den på toppen av kuddar. Det kommer att göra dina kuddar hålla snyggt tills det är dags för dig att somna.
 • Tänk innan du ger upp på det andra arket. Bruket att använda endast en tröstare eller täcke utan ett toppskikt gör daglig bäddning lite enklare, men att arket tjänar andra syften: att skydda den sovandes huden från grov filtar och presenningar, hålla filtar och snuttefiltar renare, och lägga lite extra lager av värme. Det är mycket enklare att regelbundet tvätta en plåt än det är att tvätta filtar och täcken, och täcker håller längre när de hålls rena och tvättas mindre.
 • Städa ditt rum. Det kommer att förstärka det arbete ni lagt ino gör din säng. På baksidan, gör din säng varje morgon. Oavsett hur rent allt annat i rummet är, kommer det att se stökigt om du har en obäddad säng.

Saker du behöver

 • Säng med låda våren och madrass
 • Damm rufsa / Valance (valfritt)
 • Bäddmadrass och under-case örngott (valfritt)
 • Sängkläder - underlakan, övre blad, örngott
 • Covers - Filtar, täcken, eller Hjälparen / täcke
 • Dag lock / överkast
 • Kuddar