Wki

Hur man håller tomater spricker

Split tomater är vardagsmat för hem trädgårdsmästare. Det är möjligt att undvika, men inte alltid möjligt om du inte kan kontrollera de odlingsförhållanden (såsom temperaturväxlingar, gödselmedel spikar, etc.), desto snabbare tomat växer, desto större möjlighet att det outgrowing sig och dela.

Steg

Hur man håller tomater spricker. Vatten tomaterna adekvat och regelbundet.
Hur man håller tomater spricker. Vatten tomaterna adekvat och regelbundet.
 1. 1
  Vatten tomaterna adekvat och regelbundet. Tomater på bästa sätt får rätt mängd vatten under hela växande fas, för mycket eller för lite vatten kommer att skada den växande takt. Det bästa sättet att uppnå detta är att sätta tomaterna på ett dropp bevattningssystem som mäter ut lika stora mängder vatten dagligen. Se Hur man bygger ett system dropp bevattning för externa anläggningar.
 2. 2
  Ger skugga. Tomater är mer benägna att dela på hög värme. Om du bor i ett växande område som omfattas av hög värme nivåer under växtsäsongen, är det viktigt att skydda de växande tomater. Sätt upp skugga trasa, eller plantera tomater i ett område som får skugga från andra växter eller en byggnad under den varmaste delen av dagen.
 3. 3
  Använd kompost snarare än förberedda gödningsmedel. För mycket av det goda kan orsaka tomaterna att växa för snabbt och split. Kompost ger en mer stabil och långsamt släppt form av gödsel.
 4. 4
  Kompostmaterial. Mulch hjälper till att hålla vattennivåerna tillräcklig och inte alltför igensatt, eller för torr. Detta kan vara ett utmärkt sätt att hålla fukt i och hindra tomatplanta från uttorkning. Fyll på den växande säsongen fortskrider.
 5. 5
  Leta efter en tomat sort mindre benägna att dela. Fråga din lokala garden center för vägledning. Äldre sorter tenderar att vara mer benägna att dela än nyare, men fråga om tomaterna tillgängliga.
 6. 6
  Harvest så snart spricker uppstår. Tomaterna är mycket mottagliga för bakterier och virus när split och köttet börjar förändras så snart det finns en splittring. Skär bort från den delade området, resten av tomaten ska vara bra att konsumera.

Tips

 • Över-vattning efter att låta dina tomater får torka under en värme spell kommer oftast resultera i delade tomater, hålla vattning nivåer regelbunden och tillräcklig så att anläggningen inte ges möjlighet att torka ut.
 • Små till medelstora tomater som växer snabbt tenderar att klara sig bättre än större sorter med längre växtsäsonger, och är mindre benägna att dela.
 • Viss sprickbildning uppstår på grund av för mycket regn, oftast finns det inte mycket du kan göra åt det. Bara skörda och användas så fort som möjligt.
 • Förvandla ditt automatiska bevattningssystem av under kraftigt störtregn dagar.

Varningar

 • Lämna inte dela tomater på vinstockar, en virus-eller bakterieinfektion plockas upp genom split kan röra sig genom resten av anläggningen och döda den.

Saker du behöver

 • Drip bevattningssystem
 • Mulch
 • Kompost