Wki

Hur ska förvaras tulpanlökar

Tulpaner är mycket härdiga perenna blommor som inte behöver grävas upp varje vinter. Inom de flesta områden, tulpaner blommar bäst när de lämnas i marken hela året. Men om du bor i ett område som har extrem kyla på vintern eller om du köper tulpanlökar på våren, lökarna måste förvaras i en sval, torr plats tills de kan planteras på hösten. Om du funderar på att bevara lökar, använd dessa tips för att lära sig hur man lagrar tulpanlökar tills den rekommenderade planteringssäsongen.

Steg

Hur ska förvaras tulpanlökar. Ta bort eventuellt damm och smuts.
Hur ska förvaras tulpanlökar. Ta bort eventuellt damm och smuts.
 1. 1
  Ta bort eventuellt damm och smuts. Torka lökarna försiktigt. Om du lagrar tulpanlökar som grävdes upp ur marken kontra paketerade lökar, försiktigt borsta bort eventuell smuts, men inte tvätta lökarna.
 2. 2
  Torka lökarna. Placera lökarna i ett soligt område tills de är helt torra. Kontrollera tulpanlökarna är helt torra innan du försöker att lagra dem. Fukt kan orsaka lökarna att ruttna.
 3. 3
  Inspektera tulpanlökar. Skadade tulpanlökar kan oftast sparas. Efter torkning lökarna helt, täcka det skadade området (s) lätt med en liten bit av svavel för att förhindra röta från att utvecklas.
 4. 4
  Packa lökarna. Placera ett skikt av glödlampor i en papperspåse eller kartong. Täck det första lagret av glödlampor med tidningen.
 5. 5
  Lägg varvade lökar och tidningen. Skikten av lökar bör inte vidröra varandra. Du kan lägga till torr sand, vermikulit eller torv istället för tidningen i papperspåse eller kartong för att hålla tulpanlökar torr.
 6. 6
  Förvara tulpanlökar. Placera påsen eller lådan av tulpanlökar i en sval, torr plats till början av hösten. Förvara inte lökarna i kylskåp eftersom frukt och grönsaker avger gaser som kan döda tulpanlökar. Garderober, garage och källare är sval och torr och är bättre val för glödlampan lagring.
 7. 7
  Kontrollera på lagrade tulpanlökar. Inspektera lökarna minst en gång varje månad. Kasta ut alla som har blivit mjuk.
 8. 8
  Plantera på hösten innan det fryser ute.

Tips

 • Trots kvarvarande jord under vintern inte kommer att skada tulpanlökar, ekorrar älskar att äta dem. Skydda dina tulpanlökar från hungriga ekorrar genom att täcka marken med metallnät och ett lager kompost. Tråden kommer att hålla ekorrar borta från lökarna och fortfarande tillåta tulpanerna att blomma på våren.
 • Affär skadad tulpanlökar i en annan väska eller låda så att de inte skadar friska tulpanlökar.
 • Ta inte bort stjälkarna efter tulpanerna dö om du lagrar tulpanerna i marken. Lökarna får underjordiska näringsämnen från växter ovan jord. Ofta kommer dessa extra näringsämnen låta tulpan blommor att blomma igen efter de ursprungliga blomningar dör.

Saker du behöver

 • Tulpanlökar
 • Papper påse eller kartong
 • Tidning
 • Torr sand
 • Vermikulit
 • Torv mossa