Wki

Hur tar man bort tjära från huden

Oavsett om du var på stranden eller gör vissa takarbeten, kan du behöva ta bort tjära från huden. Alla som någon gång haft tjära-täckt hud vet att det inte bara tvätta bort. Du kan behöva prova några olika lösningar innan du hittar en som fungerar för dig.

Steg

Hur tar man bort tjära från huden. Gnid is över den asfalterade området för att härda det.
Hur tar man bort tjära från huden. Gnid is över den asfalterade området för att härda det.

Ta bort tjära utan kemikalier

 1. 1
  Gnid is över den asfalterade området för att härda det. Om du är i ingen smärta, låt tjäran torka ordentligt på huden. Tjära är lättare att skala från huden när den har helt härdat och börjar sprickbildning.
 2. 2
  Dra av torkade tjära från huden. Håll peeling på bitar av tjära tills du tar bort det hela. Det kan kännas lite obehagligt eller ens smärtsamt om tjäran täcker håret, eftersom du kommer att ta bort hår med varje ryck.
 3. 3
  Tvätta området med tvål och vatten för att avlägsna eventuella kvarvarande tjära fragment eller rester. Fläckar från tjäran kan finnas kvar på huden. Du kanske kan tvätta fläckar bort med tvål och vatten, hud skrubber eller rengöringsmedel.

Ta bort tjära med hushållsprodukter

 1. 1
  Bred ett lager majonnäs över tjära och låt det sitta i minst 30 minuter innan du använder en trasa eller borste för att skrubba tjära från huden.
 2. 2
  Täck den asfalterade området med någon olja du hittar i huset såsom olivolja, babyolja, garvning olja, mineralolja eller vegetabilisk olja. Håll tjära fuktigt med olja i 30 minuter, sedan försöka skrapa bort det.
 3. 3
  Använd bacitracin salva eller blandning av hälften flytande paraffin och hälften vitt vaselin. Sprid antingen över tjära och återigen vänta 30 minuter innan du försöker ta bort den.
 4. 4
  Badda tjärade området med en trasa indränkt i nagellacksremover. Gnid området, tillämpa polish remover och upprepa så ofta som behövs. Om du är kvar med tjära-färgade hud efter borttagning tjära, du en även använda nagellack remover för att ta reda på fläcken.
 5. 5
  Tvätta dina händer eller fötter med ren bensin. Detta är ett mycket farligt att ta bort tjära att du bara ska använda på dina händer eller fötter. Om du tvättar tar bort med bensin, använda tvål och vatten för att tvätta någon hud som kommit i kontakt med bensin.
 6. 6
  Använd ett rakblad för att ta bort små fragment av tjära eller tjära-färgade fläckar på huden. Fukta området med raklödder och raka området att lyfta fläcken ut.

Varningar

 • Behandla huden som ett sår om tjäran var tillräckligt varmt för att bränna. När du har lyckats ta bort tjära från huden, kontrollera skador och behandla området genom att tvätta det rent och lämnar den öppen. Med ibuprofen kan hjälpa till att ta bort smärta och inflammation. Om skadan är blåsor eller mycket smärtsamt, sök läkarhjälp.
 • Använd aldrig en hård kemikalie som nagellack remover eller bensin i ansiktet eller andra känsliga hudområden.
 • Använd aldrig bensin runt en öppen eld och kasta eventuella trasor eller material som kom i kontakt med bensin i en behållare avsedd för brännbart avfall.