Wki

Hur att transplantera ett ungt träd


Transplantation ett litet träd (planta) är lite mer engagerade än att bara köpa en container odlas träd och ställa ut - ett par extra överväganden spelar in. Ändå, de grundläggande principerna är desamma, så tycker inte att det är alltför svår uppgift.

Steg

Hur att transplantera ett ungt träd. Välj en planta att transplantera.
Hur att transplantera ett ungt träd. Välj en planta att transplantera.
 1. 1
  Välj en planta att transplantera. Den planta måste vara liten nog att du kan gräva upp sitt rotsystem med det - om inte mer än 2 eller 3 inches / 5 cm - 7,6 cm) tjock vid basen. Dessutom måste du se till att det är en sort som kan hantera stressen att transplantera - ibland kommer bara vara ett fall av försök och misstag om du inte vet. Några bra sorter är ek, björk, magnolia, dogwoods, eukalyptus och tea tree.
 2. 2
  Välj en lämplig plats för att ta emot den nya transplantationen. Jorden kommer att behöva vara en liknande typ, med liknande dränering och solexponering för det nya trädet att frodas.
 3. 3
  Gräv hålet för att ta emot transplantatet först. Uppskatta hur stort rotsystem blir när du gräva ut. Låt för rotsystemet att gå ner i marken till samma djup det var ursprungligen på. Om jorden är extremt hårt eller packad, kommer du vill gräva hålet mycket större att lossa jorden runt omkretsen för att göra det lättare för rötterna att spridas när de börjar växa utåt. Normalt på en transplanterad träd du vill hålla bort gödsling tills den börjar bli etablerad. Lägga för mycket gödsel eller lägga det för tidigt tenderar att stimulera trädet att lägga mer tillväxt ut än de stressade rötter kan stödja.
 4. 4
  Gräv upp transplantationen trädet. Du måste börja med att skära en cirkel runt rotsystemet av planta med en kraftig, rund spetsig spade. Gör din nedskärningar ca 12 inches / 30,5 cm från basen av trädet, så djupt du kan, så att du bevarar rötterna intakta. Om marken är tillräckligt fast och har fukt, ofta du kan klippa runt och nedanför den huvudsakliga roten massan och ta bort den intakta utan att störa rötterna. Om jorden är mycket torr, bör du vattna den ordentligt innan du börjar gräva. Om jorden är lös och sandig, behöver du ett skikt av plast eller någon trasa för att ställa in planta för att stödja den under flytten.
 5. 5
  Avlägsna planta genom att ta tag den nära marken och lyfta den rakt ut ur hålet. Om den har en stor kran rot eller stora rötter som sträcker sig ut från stammen som inte skärs igenom, kommer du antingen att gräva tills du når dessa eller hitta en annan lämplig träd. När du tvingar dessa rötter ur marken kommer du förmodligen att göra allvarlig skada på alla rötter, och chanserna att lyckas är mycket mindre. Om du har dragit trädet upp med de flesta av rötterna kvar i jorden, kan du bära den en kort sträcka för att återplantera den. Om det ska lastas och transporteras till en annan plats, ställ den i mitten av plast eller säckväv tyg, dragit detta material runt den för att stödja de rötter och jord, och slips bort runt stammen. Alla skakningar, skärande, eller andra åtgärder för att rotklumpen kommer att minska chanserna trädet kommer att överleva genom att lossa jorden runt rötterna och låta luft att nå dem, vilket får dem att torka ut.
 6. 6
  Placera planta i hålet du har grävt på den nya platsen. Kontrollera att planta är på samma djup som när du tog bort den. Ease lös jord i omkring den för att stödja det, vattna när du gör det, för att eliminera tomrum eller luftfickor, men inte så mycket att du tvättar jorden från rötterna.
 7. 7
  Fyll hålet nivå med den intilliggande marken. Använd jordiga som bör förbli, bygga ett litet dike eller jord dammen ca 3 inches / 7,6 cm högt runt det, vissa 2 meter / 61 cm eller så från stammen. Detta kommer att hålla vattnet från att rinna ut när du vattnar trädet.
 8. 8
  Rewater trädet efter den första vattning har dränkts in. Detta bör bidra till jorden för att bosätta sig och du kan hjälpa till att fylla hålet genom att lägga till mer smuts.
 9. 9
  Satsa på planta. Om det finns en risk för hög vind blåser ungt träd ner innan jorden packas och rötterna börjar växa ut för att etablera en ny foten håller. Detta kan göras genom att köra vissa re-stång, rör, eller träpålar fördelade runt trädet cirka 3 meter / 91 cm från stammen, och knyta tråd eller stark sträng lindas runt stammen löst på de nedre grenarna till dessa insatser. Du kanske vill att linda snören eller ståltråd med en delad avskurna bit trädgårdsslang där den kontaktar trädet för att hålla den från chaffing barken där.

Tips

 • Tagga den riktning unga plantor står inför när det tas bort, och försöka matcha det. Detta kallas "sol läggning", och det är viktigt att observera att det underlättar planta anpassning eftersom det anpassar sig till den nya platsen. Ett exempel skulle vara att markera eller knyta ett band till den norra sidan av trädet innan du tar bort den, och plantering med denna sida igen mot norr.
 • Transplantation är mycket mer framgångsrik om provet är vilande. Detta innebär att den bästa tiden för omplantering sker på senhösten (höst) eller vinter. Men om du lyckas ta bort rötterna fortfarande täckta med jord, bör trädet överlever även på sommaren.
 • Om löven faller av efter att flytta planta, vänta och se om det rebuds och sätter ut nya blad. Ofta stress kommer att orsaka bladen att falla även om trädet lever. Så länge grenarna verkar smidig och flexibel, är det förmodligen lever.
 • Om du söker efter ett nytt träd för ditt landskap, respektera markägarna. Gå inte på privat egendom eller i statliga eller nationalparker för att få ditt nya träd utan tillstånd.
 • Ta bort eventuella staglinor innan de börjar skära i trädet när det växer.
 • Håll vattna planta minst en gång i veckan genom sitt första växtsäsongen.
 • Omplantering en planta kan bli framgångsrik och en givande upplevelse, men det tar uppmärksamhet och villighet att följa upp efter jobbet är gjort.
 • Fyll hålet där du grävde upp din nya träd så att ingen faller i den.

Varningar

 • Att åka på privat egendom eller statliga / regionala, federal mark park för att ta bort träd är olagligt i många länder, såsom Europa, Australien och Kanada. Var medveten om de lokala reglerna och göra det rätta - dessa lagar är till för att skydda våra skogar för allas framtid.
 • Håll utkik efter de vanliga skadedjur om du är i skogen letar efter en transplantation kandidat. Detta kan innefatta ormar och vilda djur, utan även fästingar som kan bära sjukdomar, insekter som bålgetingar, bin och getingar och gift ek, murgröna och sumak etc.

Saker du behöver

 • En liten frisk planta
 • En spade
 • Ett skikt av plast eller säckväv
 • En vattenbehållare eller vattenkälla