Wki

Hur man gör te

En välgjord kopp varmt te kan värma hjärtat och själen i alla te älskare, men det kan vara obehagligt bitter eller beklagansvärt smaklös när felaktigt genomsyrad. En samvetsgrann inställning till te förberedelse kan maximera smak och hälsofördelar som tillhandahålls av tebusken, Camellia sinensis. Att göra te precis rätt, följ dessa steg.
Observera att dessa instruktioner inte gäller för att göra örtte.

Steg

Hur man gör te. Ta mer än tillräckligt med vatten till en koka i en icke-reaktiv tekanna.
Hur man gör te. Ta mer än tillräckligt med vatten till en koka i en icke-reaktiv tekanna.
 1. 1
  Ta mer än tillräckligt med vatten till en koka i en icke-reaktiv tekanna.
  • Den bättre provsmakning ditt vatten, desto bättre smakar ditt te. Det bästa vattnet filtreras och tappas (men ej destillerat), men buteljerat vatten är oftast inte det bästa valet för hållbarhet eller hälsa. Om du använder kranvatten, låt den gå kallt i 10 sekunder innan du använder den för te.
 2. 2
  Förvärm kärlet. Detta kommer att förhindra att stöpning vattnet från att falla i temperatur så snart det hälls i. Tillsätt lite kokande vatten till en keramik eller porslin tekanna eller de enskilda koppar - varhelst te kommer att genomsyrad (keramik och porslin behåller värmen väl). Täck tekanna med lock och en mysig, om du har en. Låt stå tills fartyget är varm, häll sedan ut vattnet och genast fortsätta till nästa steg.
 3. 3
  Sätt te i en infuser, sil, eller direkt i botten av tekanna. Stöpning utan infuser eller sil ger teet mer utrymme att utvecklas och frigöra ytterligare smak. Börja med en rågad tesked per kopp te som ska göras, om du inte har instruktioner som säger något annat. Mängden lös te du använder beror på vilken typ och styrka te, liksom din individuella smak, så lite experimenterande kan vara i ordning.
  • Om du använder tepåsar, har mätningen redan gjort för dig - i allmänhet är det en tepåse per kopp. Men se till att säckarna är färska, eftersom de flesta kommersiellt producerade påsar består av små bitar av blad som är mottagliga för att bli gammal snabbare än lösa blad sorten.
 4. 4
  Lägg varmvatten. Häll den över te. Använd ett belopp i proportion till den mängd te som du har lagt till (t.ex. 5 koppar vatten för fem teskedar te). Den ideala vattentemperaturen varierar beroende på vilken typ av te som stupade. Ju mer oxiderad (fermenterat) te (t.ex. svart te) det varmare vattnet ska vara, medan mindre oxiderade teer (vit, grön) bör doppats i vatten som inte är så varmt.
  • Vita eller gröna teer (full blad): Väl under kokpunkten (170-185 F eller 76-85 C). När vattnet kokar, stäng av värmen och låt vattnet svalna i 30 sekunder för vitt te och 60 sekunder för grönt te innan du häller den över bladen.
  • Oolongs (full blad): 185-210 F eller 85-98 C
  • Svart te (full leaf): Vatten måste vara en rullande koka (212 F eller 100 C). Det vanligaste misstaget är att brant svart te med vatten som inte är tillräckligt varmt, vilket kan hindra de aktiva substanserna i svart te från att utvecklas.
  • Pu-erhs: Full rullande koka (212 F eller 100 C).
  • Tepåsar: Låt aldrig vattnet koka. Eftersom tepåsar ofta inkluderar te damm och Fannings (de minsta te partikeln kvaliteter) och så har mer yta, använd något mindre varmvatten.
 5. 5
  Låt brant. Täck med den mysiga att behålla värmen. Olika tesorter kräver olika majsstöpvat tider. I allmänhet bör hela blad te dränkas längre än trasiga-teblad. Markera rutan för vägledning. Om det inte finns några instruktioner, brant för en minut eller två, sedan smakar ofta tills den är smakrik men inte bitter. Om öva gong-fu bryggning att göra flera infusioner, använda kortare infusionstider, vanligtvis 30 sekunder till 1 minut. För normal (Western) bryggning, blötläggningen är längre. Följande rekommendationer är riktlinjer:
  • Oolong teer: 4-7 minuter
  • Svart teer: 3-5 minuter
  • Grönt te: 2-3 minuter
 6. 6
  Avlägsna tebladen från potten (om du har en sil eller infuser) eller häll upp vätskan i ett annat kärl med en sil för att fånga några teblad. Tuck tekanna tillbaka inuti en tehuva om det finns te kvar i potten efter att ha avtjänat alla. Detta hjälper till att hålla teet varmt längre.
 7. 7
  Infuse igen. Många teer, speciellt hela blad gröna och oolong teer, kan ges flera gånger, så upprepa stegen ovan, ökar stöpning tid med varje infusion, för att få ut det mesta av ditt te. I vissa kinesiska traditioner, är det te först genomsyrad i 15-30 sekunder för att skölja bort eventuella ytföroreningar från bladen, och den resulterande vätskan används också för att skölja bort eventuella koppar och redskap som kommer i kontakt med följande infusioner, vilket är den som ska delges.
 8. 8
  Servera varmt te med mjölk, socker, citron eller honung. Servera inte te med både citron och mjölk eller mjölk kommer ISA. Om du använder mjölk, tillsätt mjölken i koppen först och sedan lägga till te, detta förhindrar den varma te från skållning mjölken genom att värma det gradvis.

Tips

 • För en söt, krämig dessert-liknande te, tillsätt hälften grädde och hälften te, och sedan lägga till tre bastanta skedar socker.
 • Kalka av vattenkokaren ofta för att ta bort mineralfyndigheter.
 • Kokande vatten kan skada teblad, se till att du kolla vilken temperatur te du använder bör ha.
 • Det kanske vanligaste sättet är med grädde och socker. Beroende på om du vill ha en stark te smak och en mer vattnig te eller en krämigare te, kanske du vill justera mängden kräm du sätter in, och hur mycket socker eller sweetner du sätter in beror naturligtvis på hur söt du vill ha ditt te.
 • Affär te i en lufttät behållare för att begränsa exponeringen för syre eller fukt. Använd en behållare som inte kommer att ge smak på te. Svart te har en längre hållbarhet än grönt te, medan Pu-Erh te faktiskt ökar med åldern. Om du kan förvara te under en längre tid, använder torkmedel paket eller syreabsorbtionsprodukter paket och vakuumförsegling.
 • Om att göra te från hela blad, kan du njuta av stöpning dem i en fransk press och titta på färgerna utstrålar från den pågående bladen.

Varningar

 • Om du bor i ett bergigt eller hög höjd område, kan den lägre kokpunkt gör det svårt att riktigt branta teer som kräver en hög temperatur (t.ex. svart, pu-erh).
 • Om du kokar vatten i mikron, vidta försiktighetsåtgärder för att se till att vattnet inte exploderar (ett farligt fenomen som kallas överhettning). Placera en trästicka eller chop stick i vattnet innan mikrovågsugnen för att förhindra överhettning.

Saker du behöver

 • Icke-reaktivt tekanna att koka vattnet
 • Keramik eller porslin tekanna
 • En skål att hälla överblivna varmvatten från tekanna
 • Tesil eller tekula
 • Socker och gräddersättning
 • Tea mysig (tillval)
 • Te