Wki

Hur man gör lut

Lut, även känd som NaOH, natriumhydroxid, eller kaustik soda, används för att göra tvål och i biodieselbränsle produktion. Kaliumhydroxid, eller kaliumhydroxid, kallas också lut. Liksom natriumhydroxid, kan den också användas vid framställning av biodiesel, även om receptet kommer att behöva justeras något, till skillnad från, NaOH, men det kan lättare göras hemma. Detta recept är för KOH, kaliumhydroxid.

Steg

Hur man gör lut. Få ett träfat och en kork ca 3 tum (7 0,6 cm) lång.
Hur man gör lut. Få ett träfat och en kork ca 3 tum (7 0,6 cm) lång.
 1. 1
  Starta ett regn fat att fånga mjukt vatten. Detta är ett viktigt steg. Beroende på hur mycket lut du vill laka, se till att du har 2 eller 3 liter mjukt vatten innan du fortsätter.
  • Vatten från en avfuktare fungerar lika bra.
  • Du kan också använda elektriskt destillerat vatten. Ju renare vattnet, desto mer kalium som kan lakas ur askan. Använd inte flaska källvatten eller vatten från kran! (Du kan använda buteljerat destillerat vatten som bearbetades med hjälp av ångdestillation.)
 2. 2
  Få ett träfat och en kork ca 3 tum (7 0,6 cm) lång. En cask-sized eller midja-hög fat kommer att fungera. Du hittar dessa på en lokal bryggeriets försörjning hus.
 3. 3
  Borra ett hål i cylindern ungefär 2in (5cm) ovanför botten. Se till att korken kommer att passa väl i hålet.
 4. 4
  Placera trumman på en tegelsten bas nånstans där det kommer att vara ostörd. Lut är frätande, vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. Lägg några tegelstenar ner och placera tunnan ovanpå dem. Den tegel Underlaget måste vara stabilt. Det väcker tunnan upp så att du lätt kan tappa av lut i en behållare när den är klar. Ge dig själv utrymme att arbeta.
 5. 5
  Täck botten av tunnan med några handflata rena stenar (e. G. River rock). Täck stenarna med cirka 6in (15cm) i halm (detta kan vara hö eller gräs). Detta kommer att filtrera askan och hjälpa din lut avlopp rent.
 6. 6
  Samla grenar och / eller stockar av ek, ask, eller fruitwoods. Kom ihåg att det bästa lut är tillverkad av lövträd, så undvik tall, gran och andra evergreens. Palmblad fungerar bra om de är helt torkade och brunt.
 7. 7
  Bränn grenarna till aska. Du kan göra detta utanför i en stapel eller, ännu bättre, i en nyligen tömd spis eller vedspis där askan inte blir blandat med någonting annat.
 8. 8
  Scoop askan ut och sätta dem i prepped pipan. (. Kontrollera att askan är helt kall, eller så kan du ställa din pipa och allt runt det på elden) Du kan fylla tunnan med aska, men är det inte nödvändigt, du kan göra mindre mängder med mindre aska.
 9. 9
  Blötlägg askan. Sätt en kastrull under hålet och ta bort korken. Häll mjukt vatten tills du ser det börjar rinna i pannan, sedan sätta korken igen tätt. Efter en dag, bör den första askan sedimentera och du kan lägga till mer aska.
 10. 10
  Låt askan dra i minst tre dagar. Om du vill använda mer aska, kan du lägga det hela veckan och tömma den regelbundet (ex. på en viss dag i veckan).
 11. 11
  Kontrollera om din lut är klar. Av vilken anledning är du utlakning denna lut? Body tvål eller tung städning? Lye koncentrationen blir starkare med varje urlakning. För genomsnittliga tvål gör, mäta koncentrationen genom att släppa en knytnävsstora potatis eller ett rått ägg i pipan (var noga med att kasta någon av dessa bort efteråt). Om det flyter nog för en kvarts storlek område för att höja sig över vattnet, är den klar. Om den inte gör det, måste du lägga till fler aska eller dränera allt vatten och re-Leach det (häll tillbaka den i fatet och låt det stå ytterligare en cykel).
 12. 12
  När den är klar, fånga din lut en trä lerkruka eller glasbehållare. Sätt den under kranen, dra försiktigt korken och fyll din behållare. Lämna tillräckligt med takhöjd så att de blir säkra och lätt att hälla. Se till att du har snäva, tättslutande lock.
 13. 13
  Förvara din lut i en sval mörk plats tills användning. Ju tidigare du använder det, desto bättre.

Tips

 • Att avyttra gamla, urlakade askan, gräver ett hål bort från allt och häll muck in det. Täck inte det förrän askan torka ordentligt.
 • Starta inte projektet förrän du har samlat 2-3 liter regnvatten och har köpt eller rensas alla dina leveranser.
 • Se till att din lut pipan har en stabil grund och är på ett säkert ställe där den inte kan vältas av, till exempel, kringströvande barnen.

Varningar

 • Lut är en bas, även känd som ett alkali. Baser är frätande, de "bränna" något som de berör. Använd sunt förnuft och följ tipsen. Underlåtenhet att följa korrekta förfaranden kan leda till personskador eller tom döden.
 • Håll lut borta från barn, brännbara material och behållare av metall, lut kan äta igenom vissa metaller.
 • För alla bakgård kemister, kemikalieresistenta handskar (de gula köket och kära kommer att göra), skyddsglasögon, och arm och kropp täcker är obligatoriska.
 • Utbilda dig på giftinformationscentralen innan du börjar göra tvål eller biodiesel. Besök lämpliga åtgärder att vidta om lyewater eller lut kristaller spiller på dig, av misstag svalts, eller komma i ögat.
 • I en nödsituation, ring 911 eller din lokala giftcentralen s larmnummer.
 • Kör brännskador under vatten. Försök inte att behandla en brännskada med ättika. Den starka basen kan orsaka svåra brännskador, och du kanske inte känner av effekterna direkt följd av nervskada.