Wki

Hur man gör karamelliserad lök

Karamelliserad lök gör en välsmakande komplement till många rätter. Att göra dem är enkelt - det tar bara tid. Här är hur man gör dessa lökar sött.

Ingredienser

 • Olivolja
 • Söt gul eller vit lök
 • Bra vitt portvin minskning vin eller vinäger
 • En bit av brunt socker
 • Salt

Steg

Hur man gör karamelliserad lök. Bestäm hur många lökar du behöver.
Hur man gör karamelliserad lök. Bestäm hur många lökar du behöver.
 1. 1
  Bestäm hur många lökar du behöver. Caramelizing minskar betydligt volymen av löken så även om du börjar med en kastrull full med rå lök, kommer de laga ned väsentligt. För de flesta ändamål, tjänar en lök per person som en bra tumregel.
 2. 2
  Hitta en stor, tung stekpanna. En tung non-stick eller rutinerade järn stekpanna är bäst.
 3. 3
  Få söt gul eller vit lök. Efter rengöring av lök av den torra huden och rot och stam tips, skär löken i hälften, uppifrån och ned. Sedan skiva löken, flata sidan nedåt, för att göra tunna remsor av lök. Se till att separera skikten.
 4. 4
  Häll tillräckligt olivolja att belägga botten av stekpannan plus ungefär en matsked mer. Värm stekpanna på hög tills oljan är mycket varm men inte rökning. Tillsätt farinsocker till önskad smak.
 5. 5
  Tillsätt lök på en gång och minska värmen till låg-medelhög låg.
  • Om du gör massor av lök på en gång, kan de stapla högt i stekpanna. Med tiden kommer de koka ner.
  • Alternativt kan du caramelize löken i små partier, vilket kommer att hjälpa dem att bli mer karamelliserad än kokt.
 6. 6
  Med hjälp av en spatel, vrid (kasta) löken så att alla bitar får lite olja på dem.
 7. 7
  Fortsätt att vända löken med spatel ungefär var 8 till 10 minuter. Om en del av lök förefaller att brinna, flytta löken åt sidan och lägga till mer olja (en eller två matskedar i taget) och rör om löken i friska olja.
 8. 8
  Fortsätt att kasta löken med spatel tills alla lök skivor har nått en mörk, rik brun färg. Efter 25 till 30 minuter, kommer löken att vara på god väg att bryna. Detta är sockret i lök caramelizing.
 9. 9
  Ta bort lök, stäng av värmen och tillsätt lite vatten eller vitt vin i stekpannan för att deglaze den och få den läckra mörkbrun glasyr som tillagas i stekpannan. Använd bara lite vätska, inte mer än 3 till 4 matskedar, att deglaze. Då rör det resulterande glasyr i löken.

Alternativa metoder

 • Alternativ metod: Låta lök vissnar lite i en het panna innan du lägger någon olja är också mycket framgångsrik för att förbättra sötma. Lägg skivad lök till mycket het panna. Mal lite peppar över dem (ca 3 vridningar per lök). Strö lite socker över dem (ca 1 tsk. Per lök). Rör om ordentligt och titta för att se till att sockret inte bränns (under omrörning). När löken börjar vissna, tillsätt olivolja. Detta tips är anpassad från en bok av judiska recept.
 • En annan alternativ metod: Skala och skiva din lök (minst 6 - resterna kan vara kallt i upp till 3 dagar eller frysas i upp till en månad). Placera i en långsam spis. Ringla löken med ca 2 matskedar olja. Placera locket på den långsamma spis och slå på hög. Koka 8-10 timmar.

Tips

 • Lägg en skvätt soja i slutet av tillagningen. Detta är en kraftfull "hemlig ingrediens" som det ger färg, socker, salt och salta smak. Lägg inte för mycket som du vill ha soja till caramelize också. Detta är speciellt bra för fajitas eller på biffar, eftersom soja ger carmelization utan att behöva koka löken til helt halta. Också lägga till lite smör och en nypa salt precis i slutet för att förbättra smak och konsistens.
 • Tips för att spara en massa tid: Innan du följer instruktionerna ovan, mjuka upp löken i en mikrovågsugn. Placera i en täckt mikrovågsugn skål i 5 till 6 minuter. Din tid kommer att variera med mängden lök och makt av ugnen.
 • Tidpunkten för att slänga löken är löst föreslås vara var 8 till 10 minuter. Variera denna gång om lök på botten är Browning för mycket eller för lite.
 • Om löken är söt att börja med kommer det att finnas något behov av att lägga något socker till processen. Om löken är starka och inte söt, då kan du lägga till lite socker (strösocker eller råsocker) ca 10 minuter in i matlagningen. Använd ca 1 matsked per lök. Du kommer att behöva titta på det mycket noga under hela tillagningen för att sockret inte bränns.
 • Räkna med att spendera 30 till 45 minuter för att förbereda detta, beroende på vilken nivå av värme och mängd av lök att caramelize.
 • Den plattare löken, den sötare blir det. Rounder lökar tenderar att vara starkare.
 • En annan metod: Låt oljan bli varm (ej bränning) innan du lägger löken. Sedan koka på medelhög låg. Koka i 30 minuter omrörning var 10 minuter.

Varningar

 • Användning av för mycket olja kan steka löken.
 • Använd ren olivolja, inte jungfruolja eller andra typer av olja. Det kommer att märkas "olivolja", och är oftast det billigaste tillgängliga. Andra oljor kommer antingen vara för låg temperatur för att fungera bra eller kommer att lägga smaker som du inte behöver. Ett undantag; Jordnötsolja kan ta hög värme och har en hög rök punkt, det kommer också att lägga till ytterligare söta smaker till löken. Se upp för människor med allergier men.
 • En av de bästa oljor för matlagning är rapsolja. Det tål hög värme, är lättare än olivolja och har den bästa fettprofil av alla vegetabiliska oljor.
 • Häll aldrig vatten på löken när du börjar att laga dem. Detta kommer att ånga dem och din caramelizing inte kommer att fungera.
 • Du kan också använda smör... ännu bättre, använd skirat smör (även känd som ghee).

Saker du behöver

 • Tung stor teflonpanna eller kryddat järn stekpanna