Wki

Hur man gör en lyftsele skott

Slingshots är inte bara leksaker. Med rätt konstruktion och ammunition, kan denna gamla apparat också vara ett dödligt vapen som lämpar sig för jakt på småvilt i en överlevnad situation. Den här artikeln innehåller instruktioner för att göra både en handhållen och katapult-stil slangbella.

Steg

Hur man gör en lyftsele skott. Hitta en robust, y-formad trästycke.
Hur man gör en lyftsele skott. Hitta en robust, y-formad trästycke.

Standard slangbella

Gör ett handtag

 1. 1
  Hitta en robust, y-formad trästycke. Du kan göra en slangbella med en kluven gren av nästan vilken storlek, men en bit ca 6 till 9 inches lång med en ganska jämn tjocklek på 1 till 2 inches gör en stark, enkel att använda slangbella. Försök att hitta en bit med så få brister som möjligt, även måttliga sprickor kan göra din slangbella farligt eller oanvändbar. Om det finns knutar eller knölar du kan klippa eller sand dem.
 2. 2
  Dra av barken. Med barken borta slangbella kommer att bli mer bekväm att hålla. Du kan behöva låta grenen torka lite innan du kan få barken.
 3. 3
  Låt träet torka. Detta steg är inte nödvändigt, men om träet är fortfarande gröna, är det en bra idé att låta det långsamt torka. Detta kommer att ge det mer stabilitet och styrka.

Gör en sele

 1. 1
  Få ett långt, tjockt gummiband att bilda avfyrningsmekanismen. Du kan göra en starkare avfyrningsmekanismen med kirurgisk slang eller flera gummiband lindade runt varandra. Du kan experimentera med längden för att ta reda på vad som fungerar bäst, men det är viktigt att det är starkt och tjockt.
 2. 2
  Skär gummiband i hälften. Du har nu ett band för varje sida av slangbella. Om du använder kirurgisk slang eller flera gummiband, kan du hoppa över det här steget, bara se till att varje band (för endera sidan av avfyrningsmekanismen) är lika långa.
 3. 3
  Få en rektangulär bit läder eller stark duk. (Flera rektanglar av silvertejp fastnat ihop arbete, också.) Detta blir ditt innehavaren eller "ficka." Det bör vara något rektangulär, med varje sida mäter mellan 2 till 4 inches.
 4. 4
  Skär en skåra på vardera sidan av fickan. Använd en kniv för att göra ett snitt ungefär 1/4 till 1/2 tum i från varje kant. Slitsarna bör löpa parallellt med de kortare kanterna på fickan och på samma avstånd från sina respektive kanter. Slitsarna bör också vara precis tillräckligt stor för gummibandet att passa genom utan att vara skrynkliga.
 5. 5
  Slip ena änden av en av dina gummiband genom slitsen och vik den tillbaka över sig själv så att det gör en liten ögla runt kanten av fickan. Fäst slingan genom att sätta en liten, men robust gummiband runt. Den mindre gummiband kommer förmodligen att fördubblas eller tredubblas runt sig själv för att göra det tätt nog. Upprepa denna andra gummiband på den andra sidan av fickan. Se till banden på båda sidor är fortfarande lika långa.

Montera för användning

 1. 1
  Säkra de fria ändarna av de långa gummiband till handtaget genom att binda dem eller använda elektriska band. Fäst ena fria änden till endera gren av "Y" nära spetsen. Återigen se banden är lika långa.
 2. 2
  Skjut din slangbella. Använd små stenar, bollar gummi och vadderade-upp bitar av papper - bara om någon liten projektil - som ammunition. Var försiktig när du skjuter din slangbella och ögonskydd.

Kraftig slangbella

 1. 1
  Få en y-formad trädgren (lönn är bäst) ca 2 till 3 inches i diameter i botten och 5 meter hög. Gräv ett hål och begrava den stående så att mindre än hälften sticker upp ur marken.
 2. 2
  Ta alla gummiband utanför ett par moon skor och göra 4 trådar, med 6 band virade ihop i varje sträng.
 3. 3
  Skär hål i varje hörn av en bit tyg. Klipp inte för nära kanterna eller tyget kan riva.
 4. 4
  Fäst strängarna av band i hörnen på tyget på samma sätt som du fäst banden tillsammans. Detta kommer att skapa ett starkt grepp.
 5. 5
  Bind de fyra fria ändarna av strängarna till den y-formade pinne.
 6. 6
  Använd denna slangbella för tyngre föremål. Till exempel bör du kunna kasta en 2-kilos sten ca 50 meter.

Tips

 • Torkat virke fungerar bättre för slangbellor. Kontrollera att det är torkat långsamt eller det kan vara benägna att spricka.
 • Kirurgisk slang fungerar bättre än gummiband. Det är mycket starkare på grund av sin form, och kan köpas på nätet eller ens på några hobby eller hårdvara butiker.
 • Tätt linda handtaget med tejp eller snöre för att ge en säkrare, mer bekvämt grepp.
 • Du kan göra slangbellor av nästan alla storlekar. Prova olika storlekar för att ta reda på vilken som fungerar bäst.
 • Head band kan användas i stället för gummiband eftersom de inte bryta så lätt och är längre.
 • För att skydda dina ögon, inte höja slangbella till ögonhöjd. Med lite övning kan du vara lika noggrann (eller fler) genom att hålla den laddade fickan i en fast position nära kroppen (nära höften till exempel), och flytta kroppen av slangbella för att sikta.

Varningar

 • Om du har en träram, först se till att det är ett massivt stycke trä som inte har sprickor eller hål.
 • Dra aldrig påsen tillbaka till ögat. Om gummit snaps, kommer du träffar dig i ansiktet.
 • Skydda dina ögon och använda din slangbella med omsorg.
 • Se till att filialen har inga tecken på röta, en död gren kan leda till allvarliga skador.
 • Aldrig brand din slangbella i riktning mot människor eller djur. Din slangbella bör behandlas med samma försiktighet som ett dödligt vapen.
 • Alltid vara medveten om din omgivning.
 • Använd din slangbella ansvarsfullt. Behandla det med den respekt den förtjänar.
 • Dina gummiband bör vara så stark som möjligt. Därför är det viktigt att de inte är uttorkade, spruckna eller trasiga.

Saker du behöver

 • En eller två långa, tjocka gummiband. Alternativt, en längd av kirurgisk slang eller något annat stretchigt, starkt material
 • Mindre gummiband
 • En liten bit av läder
 • En Y-formad gren
 • En kniv