Wki

Hur man gör en ambigram

En ambigram är en form av typografisk konst som tillåter ett ord, som skall läsas i ett antal olika sätt. Den vanligaste ambigram är roterande, eller flipscript, och kommer att läsa samma när papperet roteras 180 grader (dvs. vänt både vertikalt och horisontellt). Här är hur du gör din egen ambigram.

Steg

Hur man gör en ambigram. Skriv ordet baklänges.
Hur man gör en ambigram. Skriv ordet baklänges.
 1. 1
  Skriv ut ordet i tryck i samma mål (t.ex. versaler). Du kan använda blandade ärenden, men det ser trevligare när de är alla samma. För den här guiden kommer vi att ordet "" i en ambigram.
 2. 2
  Skriv ordet baklänges. Under ditt ord, bokstavera det med bokstäverna i bakåt ordning som på bilden nedan.
 3. 3
  Para upp dina brev. Nu när du har orden skrivs ut, kan du se vilka bokstäver du behöver för att para. I detta fall kommer vi att koppla ihop "W" och "W", "I" och "O", "K" och "H" och "I" och "I." Arbeta med ett par i taget i nästa steg.
  • I vissa fall kommer de två bokstäverna i paret vara samma, till exempel "jag" i, eller varje bokstav i ett palindrom (se tips). Detta gör vanligtvis ambigram lättare att bygga och ger dig en stabil punkt att bygga runt.
 4. 4
  Skriv den första bokstaven i paret. Bestäm om att arbeta i övre eller nedre fall kommer att ge dig mer flexibilitet.
 5. 5
  Rotera brevet 180 grader. Om du skrev brevet på papper, kan du bara vända den sidan så att brevet är uppochner. Om du är på en, kan det finnas en möjlighet att rotera 180 grader medurs, eller du kan vända horisontellt och vänd vertikalt.
 6. 6
  Gör den roterade bokstaven ser ut som sin partner. Till exempel, för att göra ett roterat "Jag" ser ut som en "O," du kan vända raden till en långsträckt cirkel. Lämna pricken, när "O" är läsbar, kommer det att se dekorativt, men det kommer att göra det igen som ett "jag".
 7. 7
  Rotera paret runt för att se till att din nya brev ser ut både ursprungliga bokstäver. Vad du bör vara kvar med är en bild som ser ut som en bokstav i paret, men när du vrider den 180 grader, det ser ut som den andra bokstaven i paret.
 8. 8
  Arbeta igenom de andra paren. Sätt nya bokstäver tillsammans för att bilda ambigram.
 9. 9
  Rådfråga internet. Om detta är för svårt, det finns ett par ambigram generatorer på internet (t.ex. FlipScript) som kan göra detta åt dig.

Tips

 • Att arbeta i är bäst, eftersom du har mer kontroll och du kan enkelt radera för finare detaljer.
 • Prova att använda olika teckensnitt (t.ex. serif vs sans serif, gotiska bokstäver, etc.) om du fastnat.
 • Ibland kanske du kan kombinera två bokstäver för att bilda en enda bokstav när vänt.
 • Fokusera inte för mycket på de uppenbara bokstavspar. Fokus på formar av alla bokstäver i stället. Det är ofta möjligt att skapa ett brev formulär som ser ut som två eller flera bokstäver när roteras. Breda bokstäver som W och M är särskilt bra för detta.
 • Detta är inte att förväxla med en palindrom, ett ord som kan läsas framåt och bakåt. Till exempel, "nivå" är en palindrom eftersom när den läses baklänges, det fortfarande stavar "nivå". Men, om du vrider ordet 180 grader, kommer det inte se ut som sig själv längre. Vid konvertering palindrom till ambigrams, kommer varje bokstav i ordet ha sig själv som en partner.
 • Ett praktiskt knep är att flytta brev ligaspel ett steg åt vänster eller åt höger. Den sista bokstaven kan rotera för att bli en konstnärlig blomstra i början av ordet, eller den första bokstaven kan rotera för att bli en konstnärlig blomstra i slutet av ordet. Utdelning är att du kanske kan undvika obekväma bokstavspar (till exempel, jag och W) i mitten av ordet.
 • Försök att använda ett datorprogram, t.ex. " Paint ", som den kan rotera bokstäverna för dig.
 • Titta på exempel på hur vissa par av bokstäverna är "maskor" för inspiration i att hantera din egen ambigram.

Varningar

 • Att göra detta utan framgång för länge kan orsaka huvudvärk, särskilt om du är benägna att frustration. Takten själv genom att göra ambigrams endast så länge verksamheten är roligt.