Wki

Hur man botar påskliljelökar för återplantering

Påskliljor är ett säkert tecken på, men tyvärr är deras bloom tid så kort. Den goda nyheten är att en uppståndelse i nästa säsong är fullt möjligt. Många hem trädgårdsmästare lämnar sina lökar i marken året runt, men andra föredrar att ta upp dem och förvara dem tills hösten planteringssäsongen, när de kan planteras i en annan del av gården. Här är några tips på vad du kan göra för att rädda påskliljelökar för ännu en säsong med bota dem.

Steg

Hur man botar påskliljelökar för återplantering. Klipp av den blommar (om du inte redan har gjort det) och de vissnade bladen direkt på marken linjen.
Hur man botar påskliljelökar för återplantering. Klipp av den blommar (om du inte redan har gjort det) och de vissnade bladen direkt på marken linjen.
 1. 1
  Låt blommar och bladen att helt försvinna på egen hand. Undvik att skära dem tillbaka tills de är helt förtvinade. Detta tar vanligtvis cirka sex veckor. Även om det kanske ser scraggly samlar bladverk solens energi genom fotosyntes och pumpar ner den i lampan så att den kan växa nästa år. Om du vill, kan du klippa den förbrukade tidigt, men se till att lämna stammen intakt.
 2. 2
  Klipp av den blommar (om du inte redan har gjort det) och de vissnade bladen direkt på marken linjen. Om du ska lämna dem i marken, det är allt du behöver göra. Normal vattning av trädgården och vintern regnar kommer inte att föra dem upp till knopp tills de är "redo". Det var allt. Om du föredrar att ta upp dem för över-sommar förvaring, fortsätt till nästa steg.
 3. 3
  Gräv djupt i jorden flera inches från där lampan är placerad. Försök att sätta lampan med en ren spade full av och glödlampan. Använd inte skada lampan. Hantera dem försiktigt, eftersom blåmärken dem kommer att orsaka dem att ruttna.
 4. 4
  Rengör lampan genom att borsta jordiga bort med fingrarna. Eventuella lampor som är hopklumpade tillsammans kommer troligen skilja på egen hand när du borsta bort smutsen. Låt de som är fast knutna till modern lampa som är. Ta bort alla "caked-på" fuktig jord som är klängande till glödlampan.
 5. 5
  Undersök lökarna efter tecken på röta, försämring eller skada som kan ha orsakats av knapra critters. Släng lökar som inte verkar vara friska.
 6. 6
  Ställ lampan åt sidan i fria luften under en kort tidsperiod (vanligtvis ca en timme) tills den sista biten av jord har torkat. Då, med en borste eller en handduk eller trasa, ta bort eventuella ytterligare klängande jord.
 7. 7
  Löst Placera lökarna i en väl ventilerad väska. En maska ​​lök påse eller benet klippt från ett par strumpbyxor eller nylonstrumpa fungerar mycket bra. Inexpensive tyll från en tygaffär kan användas för att utforma en påse, för. Närbild öppnandet av påsen med garn eller, lämnar tillräckligt överskott för att bilda en ögla för upphängning. Du kan också vila dem på ett gammalt fönster skärm inställd på två lådor eller bockar så att luft kan strömma under dem.
 8. 8
  Häng bulb-fyllda säcken i ett område som inte kommer att utsättas för direkt solljus, värme eller fukt. Avlägsna hörn (från dörren) i garaget är bra, men undvik att placera påsen nära en varmvattenberedare eller apparater tvätt. Generellt är en skuggig plats med god luftcirkulation bra.
 9. 9
  Låt lökarna att bota. Om du använder en väska och du har hängt den inomhus, kan du helt enkelt lämna dem ensamma tills du är redo att göra hösten plantering. Om du använde ett fönster skärm eller om du lämnade dina lökar utanför, föra dem in och lägg dem i en papperspåse för förvaring i en mörk, sval, väl ventilerad plats.
 10. 10
  Undersök lökarna igen innan omplantering dem. Leta efter tecken på röta eller mögel och kasta dem om de inte verkar friska. Plantera de återstående lökar och vänta på dem att blomma på våren!

Tips

 • Plantering påskliljelökar och se dem växa är en underbar och givande aktivitet för. Bjud in dem att delta.
 • Om du inte har något annat val än att lyfta lökarna under blomningen eller strax efter blomningen, häl dem i en reserv säng och hålla fuktigt så att bladen kan mogna, detta gör att lökarna att bygga upp matreserver för följande säsong blommor.
 • Påskliljor gör också bra i krukor. Använd inte trädgårdsjord. Linje en stor korg (eller en korg tvättkorg) med billig säckväv, fyll den med planteringsjord och plantera lökarna i korgen. Lägg några lobelia för en fantastisk kontrast av färg och Voila! Du har en fantastisk innesluten trädgård bukett!
 • Påskliljor är en enkel att odla lök. Hälsokost, fuktig men inte blöt jord är den viktigaste faktorn för tillväxten av vackra blommor. Filtreras eller låg solljus är perfekt för dessa rejäla stammar av gula glädje. Plantera några runt basen av ett träd för en touch av iögonfallande färg.

Varningar

 • Var försiktig när du arbetar med trädgårdsredskap.
 • Skydda ögon och hud. Håll händerna borta från munnen förrän du har rengöras händerna med tvål och vatten.