Wki

Hur man börjar guerilla gardening

Guerrilla trädgårdsskötsel är en term som används för att beskriva otillåten odling av växter eller grödor på lediga allmän eller privat mark. För vissa utövare är Guerrilla Trädgårdsskötsel ett politiskt uttalande om markrättigheter eller reformer, för andra är det framför allt en möjlighet att försköna och förbättra försummade, karga eller igenvuxna ytor. Guerrilla trädgårdsskötsel kan ske antingen via hemlighetsfulla natten uppdrag eller öppet i ett försök att engagera andra i idén om samhället förbättras, oavsett vilken metod man tar, det finns vissa grundläggande steg som är viktiga för att lyckas höja växter under krävande förhållanden upplevs av dessa trädgårdar. Följ stegen nedan för att lära sig hur man startar en egen gerilla trädgård.

Steg

Hur man börjar guerilla gardening. Hitta en lämplig tomt.
Hur man börjar guerilla gardening. Hitta en lämplig tomt.
 1. 1
  Hitta en lämplig tomt. I de flesta stads-och förortsområden, oanvända och uncared-för utrymmen i överflöd. Du kan hitta dem längs trottoarer, på sidorna av vägbroar eller motorväg på-ramper, mellan byggnader, på väg medianer och mer. Plantera nära en vattentäkt, om brist på vatten är ett problem. Du behöver inte en hel del mark.
  • Kan inte hitta en plantering plats? Gör ett. Fästa containrar till inlägg och räcken kan lägga till en frodig och färgstark touch till en annars livlös plats.
 2. 2
  Ta del av tillståndet i landet. Det kommer nästan säkert behöva vissa förberedelser innan du sätter igång. Kommer du att behöva ta bort, skräp eller andra former av avfall? Är det steniga, lerliknande eller mer jordnära?
 3. 3
  Bestäm vilka växter att använda i din trädgård. Detta är ett kritiskt steg, ditt val av växter har en enorm effekt på sannolikheten för framgång eller misslyckande i din trädgård. Här är några förslag:
  • Välj härdiga växter som kan trivas med intermittent omsorg. Du förmodligen inte kommer att kunna enkelt vatten, ogräs och din trädgård på samma sätt som du skulle om du var trädgårdsarbete runt ditt hem. Välj växter som tål variationer i vattning och andra scheman vård. Xeriscaping går hand i hand med gerilla gardening.
  • Välj växter som naturligt växer i ditt område. Inhemska växter är ett ekologiskt hållbart val, eftersom de inte tenderar att överbefolka andra delar av livsmiljön. De kommer också att vara väl lämpad för den mängd sol och regn, temperatursvängningar och andra klimatologiska faktorer.
  • Var medveten om villkoren tomten som du kommer att växa på. Till exempel är det skuggade tungt eller det får en hel del på morgonen eller eftermiddagen solen? Var noga med att välja växter som är en bra för ditt ljus, fukt och markförhållanden.
  • Välj billiga växter. Spara dyr växter för trädgårdar i skyddade områden. En Guerrilla trädgård är föremål för vandaler, djur och mycket mer. Välj växter som du enkelt har råd att ersätta.
  • Välj effektfulla växter, de som kommer att vara grön och ljus och kommer att göra skillnad för så stor del av året som möjligt. Visa även växter som skapar livsmiljöer för fjärilar, fåglar och andra inhemska arter.
 4. 4
  Planera din första trädgårdsarbete uppdrag. Bestäm när du ska arbeta, som kommer att hjälpa dig, och vad du behöver (växter, verktyg, vatten, gödsel, etc.). Ordna en konkret dag och tid för att göra jobbet.
 5. 5
  Samla ditt material. Några av de saker du behöver:
  • Växter - tillägnar sig ett tillräckligt antal av de växter du har valt att täcka din tomt. Du kan köpa plantor från butikerna, eller för ett billigare men mer tidskrävande alternativ, börja frön hemma. Överför dem till trädgården platsen när de är väl etablerade, så att de har en bättre chans att överleva.
  • Verktyg - Kontrollera att du har de verktyg du behöver för jobbet: krattor, hackor, spadar, handskar, skottkärror, etc.
  • Vatten - Ta i lite vatten för att hjälpa dina växter att komma igång. Oanvänd bensin / bensin behållare sluter tätt, packa väl och är lätt att transportera.
  • Gödning - Du kanske vill lägga lite gödsel när plantera din trädgård, tänk på att inte använda några kemikalier du skulle inte vilja få i det lokala vattensystemet.
  • Sopsäckar - Du kommer förmodligen att behöva ta bort skräp och ogräs och annat avfall från platsen.
  • Transport - Om din trädgård är mycket nära ditt hem, måste du vara säker på att du har ett fordon eller annat sätt att få allt till och från platsen.
  • Skyltar - Låta folk veta vad som planteras det kan göra dem mer medvetna om sajten och mindre benägna att trampa på den (eller låta sina hundar för att använda den som ett badrum).
 6. 6
  Starta din trädgård.
  • Rensa landet av ogräs, skräp och andra oönskade saker.
  • Förbered jorden för plantering. Gräv / lufta vid behov.
  • Anläggning / vatten dina växter.
  • Rengör området noggrant innan de lämnar. Lämna inte skräp, ogräs eller något som reflekterar dåligt på dig eller andra trädgårdsmästare gerilla.
 7. 7
  Återgå ta hand om din trädgård. Trädgårdsskötsel är bara en liten del av jobbet. Det är ditt ansvar att vatten, ogräs och annat behålla din trädgård (även om det är inget fel med att uppmuntra andra att hjälpa).
 8. 8
  Sprid ordet om denna unika, miljövänliga sätt att förbättra ditt samhälle. Lämna gärna små tecken eller plack i din trädgård uppmuntra andra i samhället till vattnet och hjälpa till vård för det.


Tips

 • För svåra att nå platser, kan du göra frö bomber genom att kombinera frön med lera och gödsel. Dessa kan sedan kastas till den platsen när förhållandena är gynnsamma för att hjälpa nya växter att växa där.
 • Om du inte har mycket tid att ta hand om de växter, tulpaner är ett bra alternativ. Köp lökarna i bulk från en lokala garden center. Om du använder en skruvdragare med en borrspets, kan du plantera enkelt 100 lökar på mindre än en halvtimme.
 • Överväg att installera fågelhus för inhemska fågelarter. De kommer inte bara lägga livet till platsen, men fåglarna kommer också hjälpa till att hålla insekter under kontroll.
 • Betrakta den potentiella användningen av områden innan man planterar om du bara försöker att göra ett uttalande och inte riktigt bryr sig om dina växter. Den druvsorter och fikonträd nära en militär staket i bilden ovan, till exempel, kommer sannolikt att förstöras på grund av säkerhetsproblem så fort de är stora nog att hämma vyn eller ge ett gömställe för en potentiell inkräktare (eller tidigare, som en del av löpande underhåll för att förhindra det från att hända).
 • Överväg att använda inhemska växter när det är möjligt. Många trädgårdsväxter kan naturalize och bli oönskade invasiva främmande ogräs (dvs. kudzu, murgröna, blåregn, bambu, etc.)
 • Det finns många communities på nätet och runt om i världen (särskilt i Storbritannien, Europa och USA) deltar i gerilla gardening. Dessa samhällen kan vara en ovärderlig resurs för information och ett bra sätt att interagera med andra som delar visionen om en grönare värld.

Varningar

 • Intrång på privat egendom är mot lagen. Dock kan vissa markägare att invända mot din trädgårdsskötsel på deras mark. Försök att få tillstånd innan en övergiven tomt under dina vingar.
 • Kontrollera lokala förordningar för att se om din trädgård är lagligt. I vissa kommuner är det mot lagen, medan det i andra är det inte.
 • Det kanske inte är en bra idé att äta växter-eller deras produkter-som planteras på vissa offentliga platser. Marken kan vara förorenad. Om livsmedelsgrödor är ditt mål, kan markundersökning göras av de flesta stora universitet och högskolor statliga, eller genom din lokala kooperativa förlängning tjänst. Dessa tester kommer att säkerställa att du inte äter bly eller värre gifter tillsammans med dina produkter, och är oftast gratis eller mycket billigt.
 • Plantera inte något som lokalt är definierad som en "skadlig weed." Skadeväxter varierar beroende på område, och de omfattar växter som är farliga, invasiva eller dåligt för lokala djurlivet.