Wki

Hur man äter med pinnar


Vill du asiatisk mat, men vill ha hela upplevelsen genom att äta det som det var tänkt att ätas - med ätpinnar? Ätpinnar är den viktigaste matbestick i Kina, Korea, Japan, Taiwan, och Vietnam. Korea använder snygga och tunna metall ätpinnar. De övriga fyra länder använder trä pinnar som varierar i längd och tjocklek. Titta på andra som använder ätpinnar kan få det att se så lätt, men när du försöker det, du sluta be om en gaffel. Här är hur man ska säga adjö till denna gaffel för gott och sätta dessa pinnar till handling!

Steg

Hur man äter med pinnar. Plocka upp den första chopstick med långfingret och tummen.
Hur man äter med pinnar. Plocka upp den första chopstick med långfingret och tummen.
 1. 1
  Plocka upp den första chopstick med långfingret och tummen. Stelnar handen för ett fast grepp. Har den breda änden av matpinne låg på den del där tummen och pekfingret ansluta. Vila den smala änden på toppen av ringfingret, och håll den på plats med spetsen på långfingret. (Tips: försök hålla det på det sätt du håller en penna för att skriva det kan vila på ringfingret eller långfingret, hålls på plats av pekfingret Placera matpinne sedan lyfta pekfingret så att den kan hålla det andra chopstick...)
 2. 2
  Ta tag i andra chopstick med pekfingret. Sätt tummen över den andra chopstick. Justera greppet till en mer bekväm position. Se till de smala spetsarna på ätpinnar är även med varandra för att hjälpa till att förhindra dem från att passera eller att inte kunna "nypa" maten.
 3. 3
  Håll den stadigt. Denna pinne ska inte röra sig när du försöker plocka upp mat. Alternativt, håll den första chopstick stadigt och flytta den andra (överst) chopstick genom att flytta spetsen av pekfingret upp och ner medan tummen förblir relativt stabil, agerar som en pivot punkt. Den översta chopstick hålls nedtryckt till pekfingret från spetsen genom den första leden. Rörelsen kommer från böja leden närmast knogen. Räta pekfingret öppnar ätpinnar och böja det stänger dem, med kanske en liten böjning av tummen för att hålla ätpinnar uppradade med varandra. (OBS: Detta alternativ skiljer sig från bilderna i hur den övre chopstick hålls Rörelsen kommer uppifrån chopstick, inte den undre, så att överkanten chopstick hålls så att den kan flyttas enkelt använda den metod som är.. bekväm för dig.)
 4. 4
  Praktiken att öppna och stänga pinnar. Se de breda ändarna av ätpinnar inte göra ett "X" eftersom detta gör det svårt att plocka upp mat.
 5. 5
  Plocka upp mat på en bra vinkel (prova ungefär 45 grader från plattan), lyft det något uppåt. Om det känns instabilt, lägg ner och försök igen.

Livsmedelshygien

 • När man äter med traditionell kinesisk stil, (med alla plocka mat från delade plåtar i mitten av tabellen), se till att antingen:
  • Dela en allmän par servering ätpinnar som aldrig röra din egen skål med ris / mat
  • Plocka med den andra (icke-ätande) i slutet av dina ätpinnar. (Förutsatt att du inte tuggar på dem).

Tips

 • Skillnaden mellan att se ut som en olärd människa och ser ut som en raffinerad odlade personen visas när du håller ätpinnar. Håll inte ätpinnar nära slutet. Ju längre bort dina händer är från maten, desto bättre. Inte knivhugg mat, eftersom detta anses vara oförskämd och / eller en förolämpning mot kocken eller kock som lagat maten.
 • Börja hålla ätpinnar i mitten eller närmare tipsen när du vänjer till rörelsen och hålla de tips linje. När du blir mer bekväm och självsäker, försök hålla ätpinnar närmare de breda ändarna.
 • Applicera en fast men lätt tryck på maten, precis tillräckligt för att hålla maten från att falla från ätpinnar. För mycket press är mer sannolikt att orsaka dina ätpinnar att passera på de smala ändarna om de inte är perfekt i linje och kunde starta din mat över bordet.
 • Ha tålamod eftersom det tar ett tag att lära sig att använda dem på rätt sätt. Det är helt tillåtet att be om en gaffel eller sked om du blir alltför frustrerad.
 • Detta är det korrekta sättet att hålla ätpinnar. Men i sista hand, om du kan bekvämt plocka upp mat och föra den till munnen, använder du faktiskt ätpinnar.
 • Alternativt, kan du greppa den undre pinnen (från bild nr 1) med spetsen på ringfingret men vilar på pinky nagelbädden. Då tummen låser denna pinne på plats. Den övre pinnen kommer att flytta upp och ner för att gripa maten.
 • Även om det kan tyckas lättare vid första att hålla ätpinnar nära sina tips, hålla dem längre tillbaka innebär att de är närmare parallellt, vilket hjälper till att få upp maten (som ris) underifrån. Du kommer också att kunna plocka upp större bitar av mat (se bild # 3 ovan).
 • Ta ätpinnar hem för att öva på att använda dem. Följ stegen ovan och lyft en jordnöt, en penna, eller en bit fisk. Försök att äta middag med dem.
 • Trä eller bambu ätpinnar är det enklaste att använda på grund av den gripande struktur i spetsen. Plast som kommer att bli svårare att använda. Metal ätpinnar, som gynnas av koreanerna, är det svåraste av allt. Mästare ena, och flytta upp till nästa. Nästa gång du går ut, kommer din värd att bli imponerad!
 • Floppy och / eller skivad mat som pålägg eller skivad ost är bra att öva på. De är mer förlåtande än kubik mat medan du lär dig att hålla ätpinnar uppradade och hur hårt man bör ta.
 • När får mat ur en skål som används av andra, använda de större ändarna av ätpinnar. Detta håller bakterier från munnen, vilket skulle vara på de mindre ändarna, från att komma in i resten av maten.

Varningar

 • Undvik passerar mat med pinnar. Liksom i föregående varning, liknar detta en del av den traditionella japanska begravningen, där familjemedlemmarna passerar ben med ätpinnar. Istället, när de passerar mat, placera maten på en mellanhand platta, företrädesvis med hjälp av en servering plastsked eller, om ingen finns, förvandla dina ätpinnar runt så ändarna som inte har varit i munnen röra maten, sedan ge plattan till vem.
 • Det är inte lätt att använda ätpinnar så håll hjärtat samtidigt lära sig.
 • Korsa inte dina ätpinnar. I kinesiska kulturer, är det en symbol för döden. Alltid lägga dem parallellt med varandra.
 • Kinesiska etikett säger att du kan lyfta ditt personliga nära ris skål till munnen med en hand, som du använder ätpinnar att driva riset i munnen. Men, säger koreanska etikett detta är mycket dålig form! Var medveten om de människor du äter med, och vad tullen är.
 • Undvik att hålla dina ätpinnar i din ris rakt ner. Det är dålig stil, eftersom det liknar rökelse som familjemedlemmar bränna att sörja en död släkting. Den liknar också det sätt på vilket ris symboliskt erbjuds de döda i Japan, Korea och Kina. När du är klar, sätta pinnar över skålen och lägg dem plant.
 • Inte plocka tänderna med dina ätpinnar, även om det inte finns någon tandpetare där du äta.
 • Pekar inte på folk med dina ätpinnar.
 • Slå inte skål eller tallrik med dina ätpinnar. Det var vad tiggare gjorde i det gamla Kina.
 • Bestäm vilken mat i skålen du vill ha innan du sätter dina ätpinnar i det. Plocka saker i skålen anses mycket oartigt.

Saker du behöver

 • Chopsticks
 • Mat / dryck
 • Någon som är lätt imponerad.