Wki

Hur man använder en vedgas eller rök brännare spis

De avancerade vedgas eller rök brännare spis (ej "vedspis") är ny teknik kan användas säkert utan en kamin rör eller skorsten, används på rätt sätt. Dessa är de mest effektiva goda kaminer eftersom de kan bränna röken. Det är bekvämligheten med att välja och använda olika typer av tillgänglig biomassa, på en daglig basis.

Steg

Hur man använder en vedgas eller rök brännare spis. vedgas eller rök brännare spis.
Hur man använder en vedgas eller rök brännare spis. vedgas eller rök brännare spis.
 1. 1
  Förstå hur röken-brännare spis fungerar baserat på utformningen av förbränningskammaren (dess dimensioner, primära och sekundära hål luft och antingen luft pumpas med en fläkt eller med självdrag utan fläkt).
  • Om kaminen använder en fläkt, då det kallas en forcerad luft TLUD (Top lit Updraft)
  • Om kaminen används endast gravitation lufttryck, kallas det ett naturligt drag TLUD.
  • Följ instruktionerna för varje modell.
 2. 2
  Röker: Det finns en chans att din kamin ibland kan generera för mycket rök, av följande skäl
  • Chips av trä eller spån är våt.
   • En bra vattenhalten varierar från endast 10-12%.
  • Överskott av kol (i rök) 30-40% av stökiometriskt luft (4.7kg luft / kg biomassa)
  • Otillräcklig mängd luft från den primära luften källan - blockeras av biomassa material, eller material packas för hårt, eller biomassa av olika storlekar (stora och små bitar blandat), etc.
 3. 3
  Kök miljö: Använd alltid ett väl ventilerat kök eller semi-ventilerade eller helt öppna områden. Om frånluftsfläktar finns, hålla dem på under och efter tillagningen tills allt kol har vänt kallt eller vände sig till aska.
 4. 4
  Utomhus: skydda kaminen från vinden med en vindruta.
 5. 5
  Fyll på rätt sätt med ditt valda bränsle: Det bör finnas kopplingar mellan bitar av bränsle (inga håligheter, men inte packade för tätt - det bör finnas möjlighet för flöde av primär luft). Homogen storlek biomassa bitar / spån, Undvik våt biomassa och bark av vissa träd i biomassan.
 6. 6
  Tända bränsle: Använd små bitar av träspån blöt (inte för mycket) i en mild eld olja (fotogen / diesel / vegetabilisk olja / etc). Bred ett lager av det jämnt på toppen av bränslet avgiften, ljus med en tändsticka / tändare, sedan placera skål / behållare för matlagning, och slå på fläkten.
 7. 7
  Multigrade bränsle: Om du använder multigrade bränsle, sortera / sil det och kunde klassificera den i två klasser för användning. Säg 1 tums storlek bränsle / 2-tums storlek bränsle, etc.
  • Om du vill använda två sorters bränslen genast använda den stora storleken betyget i botten och sedan den lilla storleken bränslet i toppen, se till att denna lilla storlek bränslet helt enkelt inte glider nedåt medan du bränner. Om det är sant trä gasspis, kommer röding-massproducerade ha viss sprödhet / stelhet och finare biomassa inte kommer att röra sig nedåt. I kvasi-wood gasspis den lilla storleken bränsle kan få för mycket luft och omvandlas till aska från glöd som kan röra sig nedåt genererar en viss mängd av överskjutande rök, vilket är oväntat.
 8. 8
  Om en pott kjol är tillgänglig, använd den. Det kommer att förbättra effektiviteten i kaminen mellan 20% till 50%.
 9. 9
  Döda elden, när matlagning sker, om kaminen ska stå utan tillsyn, töm resterande bränsle och träkol i en balja med vatten eller i en lufttät eld och värme-behållare för att förhindra brännskador, rök och kolmonoxidförgiftning.
  • Undvika ånga skada: dumpa den i en "stor mängd kallt vatten". Om du dumpa i hett vatten eller en liten mängd kallt vatten, kan en farlig mängd varm ånga produceras vilket kan orsaka svåra brännskador på händer eller armar.

Tips

 • Vad göra då det plötsligt finns en massa rök och kaminen inte brinner på grund av flera orsaker som (mer fukt / brist på primär luft / olika kvaliteter av bränsle används / läckage av den sekundära luften från kaminen, etc.)
  • Stäng av fläkten omedelbart.
  • Om du kan se lågan stiger helt ur kaminen innan den släcks och det finns en hel del rök, innebär det att det finns för mycket luft från de primära hålen och inte tillräckligt med luft från de sekundära hålen och röken stiger snabbare än lågans hastighet. Om detta händer nära slutet av bränningen så ska du antingen minska primär hål storleken på ökningen sekundära hålets storlek eller minska hastigheten på stigande rök.
  • Om den tunga röken händer nära slutet av bränningen, och de flesta trä har förkolnat, men det finns fortfarande en del virke kvar, kan det vara så att läget för den primära lufthål inte ger tillräckligt med luft för att nå oförbrända trä. Sätt hela spisen i en lufttät behållare (sätta en inverterad behållare över spisen) för att släcka brinnande röding. När svalnat, använd en sked eller slev att sakta ut rödingen att identifiera var i kaminen det finns oförbränt trä. Antingen lägga primär luft till den platsen eller placera en icke-brännbara föremål (t.ex. en metall kon eller någon röding) på den platsen för att förskjuta trä, nästa gång.
  • Om kaminen brann bra och röken inträffade efter att du lagt mer ved, kan det vara så att den låga temperaturen och fuktigheten i den tillsatta träet släcka lågan. Om så är fallet, sedan vänta tills röken blir tyngre då ljus röken med en tändsticka eller tändare.
 • Om lågan lades ut av en vindpust, vanligtvis kan du sätta en tändsticka eller tändare för att röken och lågan kommer att brinna igen som förut.
 • Om det finns tillräckligt med bränsle och du vill försöka igen, använder fotogen blötlagda spån och tände den igen. Avlägsna det mesta av de förkolnade trä ovanpå den oförbrända virket före lägga till spån.
 • Det sista alternativet är att ha vatten redo och sedan ta förbränningskammaren i ett öppet område, dumpa allt bränsle, och släcka med vatten.

Varningar

 • I varmluft Modeller fläktar används, kan det finnas gnistor genereras under tillagningen, så håll undan de brännbara eller mycket brandfarliga saker ifrån spisen.
 • Vänligen håll kaminerna borta från barn, eftersom kaminen också ibland bli mycket varm under processen för matlagning.
 • Röken som genereras av dessa spisar är låg, fortfarande låta all röken ut från ditt kök, vardagsrum - mer viktigt att komma ihåg innan du somnar i natt.