Wki

Hur avgöra lämplig höjd för taklampa

Hängande belysning är ett utmärkt sätt att lägga till ljus till din omgivning samt lägga till något dekorativt och estetiskt tilltalande för ögat. Dessa dagar, med så många läckra och dekorativa hängande designer belysning som finns, är det lätt att se varför fler och fler husägare väljer att lägga hängande lampor till sin inredning.

Om du är en av dem, kanske du tänker antalet en fråga som många människor har när de köper en taklampa: Hur högt kan jag hänga den? Här är en bra guide för att välja rätt höjd för din lampa.

Steg

Hur avgöra lämplig höjd för taklampa. Vilken typ av effekt vill jag från denna lampa?
Hur avgöra lämplig höjd för taklampa. Vilken typ av effekt vill jag från denna lampa?

Del ett: fråga dig själv de rätta frågorna

 1. 1
  Vilken typ av effekt vill jag från denna lampa?
  • Tänk på vad du vill ha från hängande ljus. Är det tänkt att ge ett starkt ljus för bearbetning eller ett mjukt stämningsljus? En ljuskrona kan överbelasta ett litet utrymme medan en mer utilitaristisk lampa kunde se för hårda för ditt vardagsrum.
  • Bestäm om lampans syfte och utformning kommer att matcha rummets inredning. En armatur gjord av krom eller rostfritt stål kommer att se snygg och modern. Blåst glas tenderar att ge en konstnärlig känsla. Ljuskronor är mer romantiskt och elegant.
 2. 2
  Var vill jag lampan att hänga?
  • Tänk på storleken på ditt ljus. Som en tumregel, kan ett större ljus flyttas högre medan en mindre ljus kan flyttas lägre.
  • Tänk på storleken på rummet. Hur lång är taket? Rum med ovanligt högt i tak kräver lampor som är större och hänga lägre.
  • Om du hänger ljuset över ett bord eller en köksö, tycker om storleken på det också. Om du har ett stort bord, kan du komma undan med att hänga din lampa något högre upp. Också titta på formen på ditt bord. Är det runda, fyrkantiga eller rektangulära? Om du har ett rektangulärt bord, en ö eller en disk, behöver du förmodligen mer än 1 hängande hängande ljus.

Del två: mäta korrekt höjd

 1. 1
  Häng en lampa över ett köksbord eller ön.
  • Börja med ett avstånd av 28 till 34 inches, mätning från botten av den hängande ljus och ytan av tabellen. Detta område kommer att vara din bas mätning. Använd den som en grov riktlinje när man planerar placeringen av ditt ljus.
  • När hänger en ljus över ett bord, se till att planera för höjden på de människor som kan använda det utrymmet. Ingen vill ha en ljus glo i deras ögon eller knackar dem i huvudet medan de hacka grönsaker.
 2. 2
  Häng en lampa över golvet.
  • Plan för ett avstånd av ungefär 84 till 96 inches från botten av ljuset till golvet. Du bör ge den minst en fot av clearance för person som går nedanför.
  • Beräkna enligt höjden på taket. För en 8-fots tak, bör en taklampa hänger ca 12 till 20 inches nedan. För varje ytterligare fot takhöjd, tillsätt 3 inches.

Del tre: få ett andra utlåtande

 1. 1
  Har en annan person som hjälper dig att bestämma höjden. Ett av de bästa sätten att besluta om den perfekta höjden av din hängande ljus är att få någon annan att sänka eller höja ljuset medan du står en bit bort för att se hur det hela ser ut.
 2. 2
  Öva gå tvärs över rummet eller sitta ner vid bordet medan din partner håller ljuset på plats. Detta gör att du kan vara säker på att lampan inte blockerar vyn, knackar in i ditt huvud, eller ingripa på något sätt med din rutin.

Tips

 • Betrakta en infällbar sladd för din fixtur som gör att du kan variera mängden ljus den ger.
 • När hängande hängande lampor över en köksö eller disk, planera för ungefär en lampa för varje två meter mot rymden. Detta kommer att ge tillräckligt med ljus för en väl fungerande utrymme.
 • Ger gott om utrymme för dina högväxt familjemedlemmar och vänner. Även om det är tekniskt tillräckligt med utrymme, folk har fortfarande en tendens att ducka sina huvuden om en ljus känns för lågt.

Varningar

 • Hängande belysning bör endast installeras av en behörig elektriker eftersom det innebär ledningar elektriska apparater. Dessutom kan vissa typer av ljuskrona belysning vara mycket tungt.