Wki

Hur att tända en eld i en eldstad

Upptändning i en eldstad är i allmänhet ses som en lätt uppgift. På grund av detta, kan en majoritet av människor glömmer några viktiga steg i den process som skulle hjälpa dem att njuta av sin eld bättre. Vad kunde ha varit en trevlig kväll vid brasan kan lätt bli en rök fyllda rum. Här är en rekommenderad metod som om de följs, bör bidra till att göra din eld njutbar från början.

Steg

Hur att tända en eld i en eldstad. Kontrollera att spjället är öppet.
Hur att tända en eld i en eldstad. Kontrollera att spjället är öppet.

Metod 1: starta en brand med ett galler

 1. 1
  Kontrollera att spjället är öppet. Spjället är en anordning som styr mängden luft som strömmar genom rökkanalen. Det är passagen eller kanalen för rök i en skorsten. Känn i skorstenen eller pop huvudet inne att titta på spjället med en ficklampa. Det bör finnas en spak som du kan prova att flytta ett eller annat sätt. En riktning stänger spjället, den andra kommer att öppna det - kontrollera att spjället är öppet, annars rök kommer att hälla tillbaka in i rummet. Det är mycket lättare att göra innan du tänder en eld i det. När du har fastställt att spjället är öppet, är du redo att sätta igång.
 2. 2
  Om din spis har glasdörrar, öppna dörrarna 30 minuter innan du tänder din eld. Detta gör att insidan av eldstaden för att komma till rumstemperatur. Kall luft är tyngre än varm luft, så om utsidan är för kallt, kan det skapa en flod av kall luft som strömmar ner i skorstenen, i den öppna spisen, och fångade det med dörrarna. Genom att öppna dörrarna och låta lite varm luft från rummet att stiga upp i skorstenen, kan det vara tillräckligt för att starta utkastet rör sig uppåt.
 3. 3
  Kontrollera utkastet. Tänd en tändsticka nära öppningen av rökkanalen och se om det förslaget kommer ner eller gå upp. Om det fortfarande kommer ner, måste du hitta ett sätt att vända förslaget och få det att gå upp. Under inga omständigheter kan du elda med förslaget kommer ner. En metod är att använda en förrätt blocket (StarterLogg är ett varumärke - bryta bort en fjärdedel av en pinne) eller en kommersiell vax log (t.ex. Duraflame eller Pine Mountain). Dessa kommer att tändas och lysa med fast sken, skapa lite värme inne i eldstaden och hjälpa de uppåt utkast start, och de brinner med lite rök:
  • Stäng spjället. Detta stoppar luften från att komma ner och trycka in luften i ditt vardagsrum.
  • Placera blocket på baksidan av spisen spade, tända den och placera den upp inuti eldstaden nära rökkanalöppning. Vad du försöker göra är att värma den övre delen av eldstaden.
  • När du har uppvärmd det (du kommer att behöva använda trial and error för att avgöra hur länge denna process är) långsamt öppna spjället och med tur och skicklighet kommer du att finna att den värme och eld från din lilla blocket kommer att tvinga luften upp i skorstenen. När förslaget helt har vänt (du hör luften suger elden och värmen från startmotorn blocket), kan du tända säkert din eld.
 4. 4
  Ställ in basen av din eld med tidningen och andra fnöske. Tidning eller fnöske hjälper ljus elden och skapa massor av lågor i början.
  • Crumple upp fyra eller fem sidor av tidningen till lätta buntar och placera dem på rosten som strö. Använd inte för mycket, eller du kommer att generera en hel del onödig rök.
  • Om du inte har tidningen, kan du använda andra för att skapa lågor. Fnöske är ljust, torrt material som torr mossa, halm, små kvistar, eller tidning som tar en gnista. Fnöske blir tänd först och brinner väldigt snabbt. Nyckeln är att få tillräckligt med fnöske under tändved så att tändved börjar brinna.
 5. 5
  Stapla tändved på din fnöske i ett rutnät, skapar en stabil grund för dina större stockar. Tändande brinna lättare än stora stockar, hjälper generera en större låga i början och upprätthålla elden under en längre tid.
  • Var noga med att stapla din tändved horisontellt. Detta innebär att om det ner platt, inte stå upp på slutet. Dessutom lämnar luckor för luft att passera igenom. Luft är bränsle till en eld.
  • Stack det i lager, genomkorsas. Stack två eller tre större bitar av tändved ovanpå tidningen, och sedan två eller tre bitar ovanpå dem vid en rät vinkel, vilket skapar ett slags rutnät. Fortsätt att stapla mindre bitar av tändande på nätet, var nya nivåer vinkelrät från den sista.
 6. 6
  Stapla en eller två större stockar ovanpå din tändande bas. Beroende på din tändved placering, kanske du kan passa ett par stockar över din tändande säkert.
  • Generellt väljer mindre stockar över större. Större stockar får svalna trevligare och roligare att brinna, men de har större yta, vilket gör dem svårare att fatta eld. Två stockar som är storleken på en är nästan alltid att föredra.
  • Stapla veden till högst två tredjedelar av höjden på spisen. Du vill inte din eld att rasa utom kontroll när du tänder den.
 7. 7
  Tänd tidningen först. Den tändande ljus från det. Titta röken noggrant för den första halvtimmen. Röken ska vara nästan omöjlig att upptäcka om det redaktionella rätt upp i skorstenen.
  • Om röken från skorstenen blir svart, är branden får inte tillräckligt med syre. Använd din eldstad poker att lyfta virket stack försiktigt, bara bända upp det lite, som att palla upp en bil. Var försiktig här - allt du behöver göra är att tillåta viss luft att komma under det. Om din bädd av kol nedanför gallret är för högt, använd poker för att sprida ut dem i elden, lämnar ett par inches av luftrummet.
  • Om röken är grå, är det mesta av det brännbara materialet går upp genom skorstenen i stället för att bränna.
   • Du har förmodligen inte tända eld från ovan.
   • Du kan ha använt vått trä.
   • Branden blir för mycket syre. Ja, det är förvirrande - eld är en känslig balans mellan luft och bränsle. När det finns för mycket syre, har elden en hård tid att fånga tag i bränsle, och kan göra mer rök än normalt.
 8. 8
  Öppna ett fönster något. Om du fortfarande har problem med att få ett bra förslag på spisen, och rök kommer tillbaka in i rummet, kan du prova att öppna ett fönster om en tum. Detta fungerar bäst om fönstret är på väggen mittemot spisen, med några hinder - du kommer inte vill ha folk sittande mellan fönster och öppen spis. Ibland, bryter detta ett slags "ånglås" på rummet och tillåter röken att stiga upp i skorstenen.
  • Om människor är mellan spisen och fönstret, kommer de kylas ned eftersom eldstaden börjar suga luft upp. Det börjar dra hårt i det fönstret, vilket kommer att skapa en ström av kall luft som kör mellan fönster och öppen spis.
  • Håll dig ur vägen och låta det gå - ibland om skorstenen inte är tillräckligt hög, är detta det enda sättet att få förslaget går bra och hålla röken ut ur rummet. Resten av rummet ska hålla värmen, det är bara utkastet väg som kommer att vara lite kyliga.
 9. 9
  Lägg riktigt stora stockar. Om du försöker att njuta av en kväll, kan du vara säker på att branden kommer att gå en stund utan tendens genom att bygga det ordentligt att börja med. När elden går bra, bör du börja se några röda, glöd under branden.
  • Eftersom de mindre trä fångster och elden brinner varmt, ta ett större, lår-stor träbit. Sätt det ovanpå elden noga, att vara så säker som möjligt att stapeln inte lutar sida till sida någon riktning.
  • Ju större trä tar en stund att fatta eld, men när den gör det kommer det att bränna en lång tid utan att du behöver gå upp och rör om eller flytta runt. Glöden kommer att hålla saker varma, och du bör vara trevlig och toasty för ett par timmar på detta sätt.
 10. 10
  Rör träet ner minst en halvtimme innan du vill att det ska gå ut. Bryt upp det med din poker och försöka sprida ut det så mycket du kan över området av eldstaden. Ju tunnare den spread, desto snabbare kommer det att brinna upp och gå ut. Kontrollera efter branden är ute för att försäkra att kolen och glöd är alla döda. Om så är fallet, stäng spjället så att du inte förlorar värdefulla hem värme genom skorstenen hela dagen lång.

Metod 2: starta en brand utan ett galler

 1. 1
  Sätt två stora stockar - Ju större desto bättre - Parallellt ca 15 inches isär. Se till att de är vinkelrätt mot rutan i de stängda glasdörrar, eller eldstadsöppning. Dessa stora stockar blir sängen av branden och innehåller glöden att mata den.
 2. 2
  Placera en tvärslå över de två stora stockar. Denna logg ska vara om diametern på din underarm, och det borde ligga parallellt med rutan i glasdörren eller eldstadsöppning, närmare öppningen av den öppna spisen.
  • Denna cross-bar kommer att hålla den andra ved och hålla en luftventil öppnas där branden kan dra frisk luft för att mata den underifrån.
 3. 3
  Crumple tidningar (ej glansigt papper) på botten av eldstaden. Alternativt, använd andra fnöske som torkade kvistar eller träspån som bas.
 4. 4
  Placera några tändande ovanpå tidningen. Placera inte något större stockar eller bränsle på toppen ännu. Om du kan stapla tändved i en grid mode, lämnar gott om utrymme i mellan för luft att passera igenom.
 5. 5
  Tänd eld från tidningen eller fnöske. Se till att tända börjar brinna - du kommer att vilja höra knastrande ljud.
 6. 6
  Placera några loggar in mellan de stora stockar ovanpå cross-bar. Återigen bör dessa loggar vara (ungefär halva diametern på din underarm, vilar parallellt vett tvärslå Håll detta arrangemang hela tiden:. Två stockar, en cross-bar på toppen och ved som innehas av cross-bar.

Tips

 • Om du fortfarande har problem med förslaget, är det möjligt skorstenen inte är tillräckligt hög, eller din eldstaden är för stort eller för litet. Om du har en kort skorsten, försöka få ett par förlängare - oftast kan du få dem från eldstad butiker, eller platser där de säljer murverk leveranser. Använd lite tak patch för att hålla det till den befintliga skorstenen. Du kan också prova att ta bort gnistfångaren - ibland toppar är placerade för nära den slutna delen. Använd lite mesh, som hardcloth över toppen av öppningen för att fånga större gnistor och glöd, men lämna toppen av. Detta kan också hjälpa en svår utkast situation.
 • Om kall luft strömmar in, använd en hårtork. Öppna bara skorstenen och sikta den varma luften från torken upp skorstenen, kommer den kalla luften bakåt.
 • Var noga med att använda torr ved för eld. Wet trä är svårare att bränna. (Det kommer att brinna, men, så om det är en nödsituation, kan du bränna det våta.)
 • Kontrollera vindhastigheten. Om det är över 20 km / h, och sedan stänga dörrarna på din spis. Den kalla luften sjunker ner i skorstenen, vilket gör att varm luft och kall luft att cirkulera, därför inte tillåter någon brand att utvecklas.

Varningar

 • Lämna inte en eld som bränner i din spis utan uppsikt. Alla möjliga oväntade saker kan hända - det kan vara en ficka av fukt eller sav i en logg som kan få den att dyka med värmen. Om det skjuts ut förbi skärmen och hamnar på mattan eller möbler, snarare än på spisen, kan du vakna upp till en obehaglig överraskning.
 • Var noga med att utkastet fungerar korrekt innan du tänder brasan.
 • Investera i ett par av brandsäkra handskar (svetsning handskar fungerar) i fall en bit av brinnande trä faller ut och du måste hämta det omedelbart.
 • Se till att din skorsten och eldstad är ordentligt rengjorda och underhållas. Kontroll av sprickor gång per år kommer att säkerställa att du inte har eld flyr skorstenen och belysning ram i ditt hem. Det skulle inte vara bra. Eliminera kreosot uppbyggd (oljig sot) från insidan av skorstenen kommer att hålla dig från att drabbas av en skorstensbrand, vilket är en fruktansvärd sak - mycket svårt att lägga ut, och mycket destruktiv. Se Hur att inspektera en öppen spis skorsten.

Saker du behöver

 • Tinder liknande tidningen
 • Kindling
 • Trä
 • En anordning för att starta bränder (tändstickor, tändare, etc...)
 • Öppen spis verktyg (poker, spade, tång, etc.)