Wki

Hur man använder en tryckkokare

Tryckkokare har lite av en dålig rap som farlig, men de har kommit en lång väg. Det finns många fördelar med att använda en tryckkokare, liksom minskad tillagningstid och bättre bevarande av vitaminer och mineraler. Det är fortfarande lite av en inlärningskurva, men, så om du använder en tryckkokare för första gången, här är hur du kommer igång på ett säkert sätt.

Steg

Hur man använder en tryckkokare. Placera maten som ska tillagas inuti tryckkokaren, med en liten mängd vatten.
Hur man använder en tryckkokare. Placera maten som ska tillagas inuti tryckkokaren, med en liten mängd vatten.
 1. 1
  Placera maten som ska tillagas inuti tryckkokaren, med en liten mängd vatten. Helst blöta föremål såsom linser, ris etc. eftersom det minskar koktid och sparar bränsle
 2. 2
  Ta av säkerhetsventilen och stäng locket ordentligt. Placera den på en spis (eller någon värmekälla). Eftersom spisen blir uppvärmd och vatten börja konvertera till ånga, skulle du se ånga kommer ut ur munstycket, på denna punkt plats säkerhetsventilen på munstycket (Du bör tillåta luft att fly eftersom det ger utrymme för ånga, som används för matlagning. ) Trycket nu börjar stiga, tills den når den designade säkerhetsgränsen, tryckkokaren börjar sjuda vid denna tidpunkt. Reducera värmen till en lägre nivå, så att spisen fortsätter att sjuda och inte vissla. Tanken är att upprätthålla trycket under hela tillagningstiden. Om värmetillförseln inte minskas trycket kan fortsätta att stiga och egenvikt eller säkerhetsventilen öppnas (blåser en visselpipa), släppa ut ånga och hindrar trycket från att stiga ytterligare. Säkerhetsventilen är anordnad för att förhindra eventuell bristning av spisen själv, används felaktig som en indikator på tillagningstiden av många. Vattnet kokar vid 100 grader C, men i tryckkokning det kokar vid 121 grader C. Den höga temperaturen gör att maten att laga riktigt snabbt. Undvik tryckkokare att vissla och spara energi. Låt inte 536 kalorier per gram ånga går till spillo i atmosfären och åter göra din AC att arbeta hårdare för att ta bort värmen från ditt kök.
 3. 3
  Skjuta upp värmekällan (gas / el).
 4. 4
  Vänta spisen svalna. (Steam inuti spisen har försvunnit).
 5. 5
  Lyft säkerhetsventilen för att kontrollera om någon ånga fortfarande inuti spisen.
 6. 6
  Ta försiktigt bort locket. Överför lagad mat till servering / lagring skål.

Tips

 • Att koka linser och baljväxter, speciellt ett s som är svårare att laga mat. Blötlägg dem i 8 timmar i vatten. Placera i tryckkokaren och tillsätt vatten tillräckligt för att täcka dem. Koka tills den första matchen. Men för vissa kock tills den andra matchen.
 • Att koka potatis i en tryckkokare. Tvätta potatisen, lägg dem i spisen. Tillsätt vatten nog att hälften täcka dem. Stäng locket och vänta tills de första visselpipan. Sänk värmen och när den andra visselpipan, stäng av värmen. Låt potatisen sitta i den redan byggda trycket. När allt ångan har rymt, öppna tryckkokaren. Skala och använda potatisen och returresa.
 • Koka alla grönsaker på bara några minuter. Grönsaker innehåller vatten, så använd bara en klunk vatten för matlagning dem.
 • För Röda kidneybönor, kikärter eller andra torra bönor, alltid blöta dem i vatten först. Då trycket koka tills den första matchen, och låt sjuda i tryckkokaren i 20 minuter.
 • Cook kött i en tryckkokare, det sparar en hel del tid. Särskilt i matlagning tuffa kött (t.ex. fårkött eller nötkött). Vanligtvis tryckkokning tar 1/2 till 1/3 tid jämfört med normal kokning vid atmosfärstryck (vid havsnivå)
 • Den tillagningen i en tryckkokare fortsätter även efter att du stänger av värmen (tills det byggs upp tryck inuti). För att stoppa tillagningen, kan du ta antingen ånga bort genom att lyfta tryckventil eller helt enkelt placera den varma tryckkokaren under en kran med rinnande kallt vatten. Detta kommer att förhindra att livsmedel från att överkokt.
 • Att koka rödbetor, tvätta dem och placera i spisen med vatten. Efter den första visselpipa, sjuda i 10 minuter. Peel dem när de är kokta. Detta förhindrar att färgen förlust.
 • Vid tillagning av linser som (gul split moong, röd masoor), inte över kock. Så fort du hör trycket byggnaden, stäng av värmen.
 • Cook ris (vanligt ris eller en grönsak ris / pulao), på bara några minuter. Använd 1 och 1/4 dl vatten för varje 1 kopp ris. Stäng av värmen 3-5 minuter (beroende på sort) efter de första visselpipan.
 • Det finns många fördelar med att använda en tryckkokare, inklusive:
  • Mat tillagas mycket snabbare i en tryckkokare. Tillagningstiden kan avsevärt minskas med cirka 70 procent.
  • Energiförbrukningen är mycket mindre än när man kokar, ångkokta eller tillagning. Detta bidrar till att skära ned på din gas-eller elräkningar.
  • De flesta bakterier och virus dödas, på grund av den höga temperaturen inne i spisen.
  • Vitaminer och mineraler inte går förlorade på grund av den lilla mängd vatten som krävs för att göra ångan. Dessutom är livsmedel som inte oxideras av luft exponering, därav de gröna grönsaker (t.ex. sparris, broccoli, bönor etc) behåller sina ljusa gröna färger och vitaminer.

Varningar

 • Undvik matlagning. Tender grönsaker kan bli grötig om överkokt, förstöra strukturen på din maträtt.
 • Försök aldrig att trycka öppna locket på tryckkokaren när det finns ånga inuti. Du kan bli bränd.
 • Innan du försöker att öppna locket alltid se till att all ånga har släppts genom att lyfta tryckregulatorn / vikt.
 • Även när det är säkert att öppna locket, lyfter på locket bort från ansiktet, eftersom innehållet kommer att kokhett.