Wki

Hur krympa bomullstyger

Bomull, en vegetabilisk naturfiber från frökapsel av bomull anläggningen, kan vara en flyktig tyg. På grund av bomull tendens att expandera när det är vått och krymper när det torkar, har de flesta alla en historia att berätta om bomull katastrofer i tvättstugan, från krympta tröjor till alltför snäva jeans. Ibland dock kan en person behöva krympa ett bomullstyg med flit. Lyckligtvis finns det ett par enkla sätt att uppnå detta mål.

Steg

Hur krympa bomullstyger. Koka en stor, ren kastrull med färskvatten.
Hur krympa bomullstyger. Koka en stor, ren kastrull med färskvatten.

Kokande vatten metod

 1. 1
  Välj ditt tyg. Se till att tyget är 100% bomull. Inse att den krympande processen är permanent, så se till att du verkligen vill krympa det objekt som du använder den här metoden.
 2. 2
  Koka en stor, ren kastrull med färskvatten. Se till att lämna tillräckligt med utrymme för att sätta tyget på utan vattnet rinner över.
 3. 3
  Blötlägg bomull posten i kokande vatten i ca 5 minuter. Du kanske vill röra tyget med en träslev för att se till att den är helt blöt.
 4. 4
  Ta försiktigt bort objektet från vatten och placera den i torktumlaren. Ställ torktumlaren för högsta möjliga inställning och torktumlas ditt objekt tills det är helt torrt.
 5. 5
  Upprepa stegen så många gånger som behövs tills tyget är den storlek som du vill ha.

Varm tvätt / heta torra metoden

 1. 1
  Välj ditt tyg. Återigen, vara säker på att tyget är 100% bomull och att du faktiskt vill ha det krympt.
 2. 2
  Placera bara tyget du vill krympa i tvättmaskinen. Kör inte brickan med andra kläder och tyger som inte behöver krympas eller som kan blöda i tvätten.
 3. 3
  Ställ in vattentemperaturen för både och sköljningar till "hot", och starta tvättmaskinen. Vissa människor rekommenderar att lägga ett enzym lösning på tvätten, men detta har inte verifierats.
 4. 4
  Placera tyget i torktumlaren när tvätten är klar. Än en gång, ställa torktumlaren på högsta möjliga värme inställning och vänta tills tyget är helt torrt.
 5. 5
  Upprepa dessa steg tills tyget är den storlek du vill ha.

Tips

 • Använd endast desized tyger.
 • Använd inte förkrympt bomull. Det finns lite kvar där för att krympa, och det kan krympa ojämnt.
 • Använd rynka-resistenta tyger, eftersom du kommer att ha mer tur med dem.

Varningar

 • Var försiktig med någon av dessa metoder på kläder eller tyger som har screentryckta mönster eller grafik på dem. Bilderna håller sällan upp efter den krympande processen.
 • Var alltid försiktig när du placerar objekt i eller ta ut föremål av kokande vatten.