Wki

Hur bevara örter

Torkning örter är ett enkelt sätt att hålla din trädgård bounty längre. Torkning dina egna örter låter dig ha total kontroll över ursprunget av örter och beloppet. Även om färska örter kan vara bättre, örter brukar inte tillhandahåller dig genom vintern om inte torkat. Det finns tre huvudsakliga sätt att torka örter: hänga, frysning eller stöpning i olja. Båda har sina fördelar. Så här torkar dina egna örter på något sätt du väljer.

Steg

Hur bevara örter. Harvest örter från trädgården.
Hur bevara örter. Harvest örter från trädgården.
 1. 1
  Harvest örter från trädgården. Använd stark eller ett kök att klippa örterna. Om örten kan överleva vintern (dvs det är en perenn med övervintrande förmågor), skär stjälkarna vid basen av växten. Andra örter kan helt dras ut och rötterna och vedartade komposteras efter kapning. Skär alla örter som används för torkning på ett sätt som lämnar dem med långa stjälkar. Se "Tips" för tips om bästa tiden att skörda.
 2. 2
  Smutsiga örter noggrant. Om du måste tvätta dina örter på grund av smuts, är det bästa du kan göra att försiktigt spraya dem med en fin dimma spruta och sedan torka dem. (Annars kan det finnas en risk för problem under lagring.) Klappa dem med en pappershandduk eller skaka den torr.
 3. 3
  Hängande:


  • Ta bort nedre bladen från stjälkarna och knyta gäng örter tillsammans nära toppen av stjälkarna. Helst ska ett gäng inte innehålla mer än 5 - 10 stammar för att underlätta ventilation.
  • Hitta en torr, varm (ej fuktig), mörkt och väl ventilerad plats som är ur vägen för gångtrafik eller konstant rota. Den idealiska temperaturen för torkning är ca 68 º f/20 º C. Om du inte har en mörk fläck i huset, kan du prova binda papperspåsar lunch över varje gäng och piercing lufthål i påsen. Detta har den extra fördelen att även hålla dammet.
  • Låt örterna torka 1 - 3 veckor. Kontrollera dem då och då för att se hur de torkar - tjockare stemmed örter kommer att ta längre tid. Kontrollera för att se om deras överensstämmelse har blivit smulig genom att gnida ett blad mellan två fingrar. Om de falla sönder, är de redo att tas ned.
  • Ta bort bladen och flaska dem i lufttät glas ört burkar (eller andra burkar du har runt). Plocka ut ludd, bitar vedartade och annat främmande material som du tar bort bladen. Du kan hålla bladen hela, krossa dem i fingrarna för att göra en riktigt fin jord mix för matlagning (men använd detta snabbt för att behålla smaken) eller lämna dem i bladform för te, garnering på soppor, etc. (dessa bör inte vara alltför smulig). Frön bör lämnas hela och krossade endast när det behövs för matlagning.
  • Märk burken och datera den. Förvara örterna i upp till ett år.
 4. 4
  Frysning:


  • Välj lämpliga örter för infrysning. Vanligtvis denna metod fungerar bäst för mjuka blad örter som basilika, dragon, libbsticka och persilja. Vissa örter kan bara frysas eftersom de inte torra, t.ex. gräslök.
  • Tvätta och torka nyplockade örter, som ovan. Skala bladen av och placera dem i fryspåsar eller behållare. Etikett och datum dem som de bör hålla i upp till 3 månader. Om du vill att de ska hålla längre, blanchera dem i några sekunder i varmt vatten och sedan doppa rakt i iskallt vatten och pop dem i frysen i påsar / behållare. Blancherade örter kommer att frysa i upp till 6 månader.
  • Vissa kockar föredrar att frysa örter i is-kub brickor, så att de har praktiska små storlekar för matlagning bruk. Om du väljer att göra det här sättet, frysa ungefär en tredjedel hackade örter till två tredjedelar vatten. Basil är stor mosad med olivolja innan frysningen i iskuber (tillsätt inte vatten). Ta örter frysta som isbitar och förvara i plast fryspåsar. Ta bort bitar som behövs.
 5. 5
  Stöpning i olja: (se varningar nedan)


  • Harvest och rena örter enligt instruktioner ovan.
  • Välj en olja, olivolja är att föredra men andra oljor som du gillar är generellt bra.
  • Du kan välja att hålla bladen fästa stammen eller ta bort dem och lägga dem separat. Om du vill använda den olja som växtbaserade smaksatt olja, stjälkarna är bra. Placera i en flaska som en container, örter kvar på sin stam inne oljan flaskan ser väldigt attraktiv som dekorativa arrangemang, samt är användbara kulinariska objekt. Om du vill ta bort de växtbaserade blad för matlagning, är en kortare, bredare container att föredra så att du kan sätta i en sked och ösa ut de örter och olja.
  • Förvaras svalt eller kyld plats, särskilt under de varmare månaderna. Använd inom 6 månader av förberedelser.
 6. 6
  En annan effektiv torkning metod är att lägga en ren pappershandduk på en bänk. Lägg på ytterligare en ovanpå detta. Snip tvättade bladen bort hejda och ordna i rader på 1/2 av handduken. Lägg på ytterligare ett papper handduk viks i 1/2 över bladen. Lägg ett lager av löv och föra andra 1/2 av första 2 handduk lager för att täcka detta. Låt det torka ca 2 dagar eller 3, beroende på blad tjocklek. Du vet att de är torra när du kan rasa ett löv i handen. Placera i ett blixtlås plastpåse eller plastbehållare.

Tips

 • Den bästa tiden att skörda örter är under en regnig kväll när allt fortfarande är genomblöt, men innan solen slår ner och drar ut de flyktiga oljorna. Sen på morgonen är oftast en bra insats också. Örter plockade under dessa förhållanden kommer att behålla sin smak längre och är mindre benägna att mögel problem.
 • Om du behöver ersätta torkade örter för färska örter i ett recept, kom ihåg att torkade örter är mer potent. Som en tumregel, motsvarar en tesked torkad ört en matsked färsk ört. Överdriv inte tillsats av torkade örter som för mycket kan förstöra hela skålen.
 • Örter som används för sina blad är bäst plockas innan de blommar (dvs. så snart knopparna anländer), vilket kommer att säkerställa den bästa smaken eftersom de innehåller den maximala mängden flyktiga oljor före blomningen.
 • Om du vill klippa örterna två gånger under en säsong, bara skörda små mängder för första skörden. Detta kommer att lämna energi för örterna att växa genom att den senaste skörden, som bör vara mer ädla.
 • Frysta örter kommer aldrig att fungera som en garnering - de är bara bra för matlagning.
 • Vindar, pentryn och varma källare är idealiska platser för torkning örter. Stora, sällan använda skåp eller garderober finns också en annan möjlighet.
 • Ett mycket bra sätt att minska tiden det tar att lufttorka är att sätta en airconditioner filter (ser ut som en stor torktumlare lint catcher) nedåt. Sätt dina örter på det och hålla en mer på toppen av det. försegla med ett gummiband och fäst det hela till en fläkt. (Som kan ses på Alton Browns matlagningsprogram "bra att äta s")
 • Om du vill samla in frön för nästa generation, för matlagning med, vänta tills den blommar har dött av örten. Lär dem innan det blåsiga vädret gör.
 • Örter kan även torkas i en konventionell, en mikrovågsugn ugn eller med användning av en dehyrdator. Dessa metoder påverkar innehållet i ört flyktiga oljor, dock, och ger en sämre produkt. Men om du bor i ett fuktigt klimat, är lufttorkning inte framgångsrik och ugnstorkning kan vara ett val du föredrar.
  • För torkning i en konventionell ugn, är det vanligen rekommenderade temperaturen 200 º F/100 º C. Placera örter på bricka täckt av bakplåtspapper. Titta mycket noga, vänd om nödvändigt (använd tång eller liknande verktyg och grillvantar). Kontrollera konsekvens av örter med några minuter tills de verkar skarp. Det kan hjälpa att lämna ugnsluckan på glänt.
  • Örter placeras i en mikrovågsugn bör insvept i hushållspapper och lägg ett glas vatten för att förhindra torrhet av örter från att påverka ugnen. Prova en minut torkning på hög och kontrollera konsistensen efter varje skur.
 • Vid torkning av färska örter i en mikrovågsugn, alltid bara använda mikrovågsugnen på avfrostning och placera en halv kopp vatten i det med dem så att du inte bryter mikrovågsugn. Ta örter när de fortfarande delvis fuktig och varm och låt svalna eftersom de torkar ut eftersom värmen försvinner. Bästa sättet att hålla massor av smak när man använder en mikrovågsugn.

Varningar

 • Inte skörda örter i fuktiga förhållanden eller medan daggen fortfarande på dem, eftersom de kommer att bli svårt att torka för hand och kommer att vara mer benägna att mögel.
 • Om du har använt kemikalier i din trädgård, även om de inte direkt på de örter, måste du ta större omsorg för att rengöra örter före torkning, även om det innebär att tvätta dem mer kraftfullt än vad som beskrivits ovan. Du och din familjs hälsa är dyrbar så ta inga risker.
 • Lämna inte örter hänga för länge eller deras smak kommer att minska.
 • Herbed oljor kan orsaka botulism förgiftning. Botulism är en potentiellt dödlig matförgiftning kännetecknas av dimsyn eller dubbelseende, tal och andningssvårigheter och progressiv förlamning. Utan snabb och korrekt behandling, kan en tredjedel av diagnostiserade de dör. Clostridium botulinum bakterier är utbredd i miljön och de sporer föröka sig i en miljö utan luft (anaerob) såsom oljor. Därför, ört-infunderas oljor måste ha ordentlig försurning och kylning för att hämma spor tillväxt och toxin produktion.

Saker du behöver

 • Färska trädgård örter eller närproducerade örter
 • Twine, elastiska band eller ull för att knyta klasar tillsammans
 • Mörk, varm, väl ventilerad plats för att hänga örter
 • Förvaring burkar
 • Frys för frysning örter
 • Plastpåsar
 • Olja för majsstöpvat örter
 • Glasflaska eller behållare för örter i olja