Wki

Hur berätta om ett ägg är dåligt

Behöver du kunna berätta om ett ägg är bra eller dåligt? Här är tre olika tester.

Steg

Hur berätta om ett ägg är dåligt. Placera ägg i en skål med kallt vatten.
Hur berätta om ett ägg är dåligt. Placera ägg i en skål med kallt vatten.

Flytande prov

 1. 1
  Placera ägg i en skål med kallt vatten. Vattennivån bör vara ca två gånger högre än ägget.
 2. 2
  Observera vad ägget gör.
  • Färska ägg kommer att sjunka till botten av skålen och förmodligen ligga på deras sidor.
  • Något äldre ägg (ca en vecka) kommer att ligga på botten men bob något.
  • Om ägget balanserar på sin minsta spets, med den stora spetsen nå för toppen, är nära det förmodligen till tre veckor gamla.
  • Ägg som flyter på ytan är dåliga och bör inte konsumeras.

Sloshing testet

 1. 1
  Håll ägget upp till örat.
 2. 2
  Skaka ägget försiktigt.
 3. 3
  Lyssna efter skvalpar. Om du kan höra ett distinkt skvalpande ljud, är det bäst att inte konsumera ägget. Om du inte kan höra någonting, är ägget troligen böter.

Krackning testet

 1. 1
  Knäck ägget på en plan yta, som en tallrik.
 2. 2
  Observera äggula och äggvita.
  • Om äggulan är något klotformad och sittande hög, och albumin (eller äggvita) samlas tätt runt det, då ägget är färskt.
  • Vid äggulan sitter lite lägre och äggvitan är genomskinlig, men ändå samlades nära, då ägget är lite äldre, men ändå säkert äta.
  • Om äggulan är platt och äggvitan är rinnande (nästan som vatten), då ägget är dåligt.

Tips

 • De två första testerna arbete för samma anledning: den luftficka inuti ägget blir större med tiden eftersom ägginnehållet förlorar både fukt och koldioxid. När luften fickan blir större, är ägget mer sannolikt att flyta i vatten eller göra en "sloshy" ljud när skakas.
 • När ett recept kräver flera ägg, knäcka dem i en separat skål och tillsätt dem till ingredienser när du är säker på att de är alla bra. Om du är orolig för ett enskilt ägg förstöra de andra, knäcka dem i skålen och lägg till ingredienserna en i taget.
 • Om du är orolig för ägget att befruktas, tänk på att de flesta äggen kommer från storskaliga operationer där värphöns aldrig utsätts för en tupp. Om äggen kommer från en mindre gård där tuppar är närvarande, finns det en chans att de kan bli befruktade. Ägget kan inte se något annorlunda om inte en höna sätter på den i minst 24 timmar, eftersom ett embryo inte kommer att utvecklas i ett kallt ägg. Du kan kontrollera utvecklingen av genomlysning. Med detta sagt, befruktade ägg är inte mer eller mindre näringsrik än obefruktade ägg och båda är säkra att äta.
 • Blod fläckar (även kallad "kött" fläckar) inte betyder inte en dålig eller befruktat ägg. Det orsakas av en brusten blodkärl under bildningen av ägget. Eftersom blodfläckar späds eftersom ägget åldras innebär deras närvaro faktiskt du har ett färskt ägg. Du kan äta det på ett säkert sätt, eller ta bort blodet fläcken med spetsen på en kniv, om det får dig att må bättre.
 • Trådiga, rep-liknande strängar av äggvita är chalazae som är närvarande i varje ägg att hålla äggula centrerad. De är inte ett tecken på att ägget är dåligt eller befruktade, och de kan konsumeras på ett säkert sätt eller tas bort.