Wki

Hur att växa stockrosor

Stockrosor i allmänhet anses en biennal. De växer lämnar det första året och blomma, frö och dör nästa. Men beroende på odlingsförhållanden och härdighet hos växterna, de lever ofta längre än 2 år, i vissa klimat, de är mer av en kortlivad perenn. Om du startar stockrosor inomhus, eller om du bor i ett område med en lång växtsäsong, finns det en chans att du kan få blommor det första året.

Steg

Hur att växa stockrosor. Köp hollyhock frön i ditt val av sort och färg.
Hur att växa stockrosor. Köp hollyhock frön i ditt val av sort och färg.
 1. 1
  Köp hollyhock frön i ditt val av sort och färg. Stockrosor kommer i ett sortiment av nyanser av vitt, gult, rosa, rödbrunt och röda blommor, som växer på 6 9 fot (1,8 till 2,7 m) stjälkar.
  • Stockrosor kommer reseed sig för därpå följande odlingsår. Du kan också skörda frön från växter i höst.
 2. 2
  Öka dina chanser att första-års blomning. Starta hollyhock frön inomhus i höst. Gro frön i oktober eller november och låta dem växa ett tag och uppleva en vinter. Detta kan lura blommorna i blommande våren därpå.
 3. 3
  Så frön i lådor fulla av sandjord. Hollyhock frön är stora, har en hög grobarheten och komma fåtal till ett paket, så det är bäst att plantera varje frö individuellt. Lägg varje frö 1/4 till 1/2 tum (0,5 till 1 cm) under jord.
  • Placera brickorna nära ett fönster där de får solljus.
  • Vatten i marken som behövs för att hålla den fuktig. Hollyhock frön gror vanligen i 1 till 2 veckor.
 4. 4
  Transplantera hollyhock plantor till enskilda 4 till 6 tum (10 till 15 cm) krukor om du började frön i höst. Håll krukor i en solig plats och låta stockrosor att odla inomhus genom hösten och vintern.
 5. 5
  Plantera de stockros utomhus i våras, har efter alla tecken på frost passerat och marktemperatur är minst 50 grader Fahrenheit (10 C). Alternativt, kan du sår hollyhock fröna direkt i marken vid denna tid om du inte börjar växter inomhus.
 6. 6
  Välj rätt plats. Även stockrosor kan odlas i ett antal klimat och miljöer, kommer dina växter frodas om din trädgård ger dem vad de behöver mest.
  • Hitta ett område som får fullt solljus. Stockrosor tål halvskugga så länge de får minst 6 soltimmar per dag, men blommorna kan vara mindre och färgerna inte lika levande.
  • Välj en skyddad plats. Eftersom stockrosor växa så högt, de torn över många trädgård blommor, vilket gör dem mer sårbara för vindar och nederbörd. Plantera dem nära en vägg, undangömt i ett hörn av stängsel, eller i en trädgård med andra blommor av liknande höjd för bästa resultat.
 7. 7
  Berika jorden med organisk kompost om det behövs. Stockrosor gör bäst när odlas i rika fuktig jord.
 8. 8
  Space hollyhock växter 12 till 24 tum (30-61 cm) från varandra.
 9. 9
  Mulch jorden runt plantorna med 2 till 3 inches (5 och 8 cm) av organiskt material. Den kompost hjälper till att hålla jorden fuktig, ger ett ogräs barriär, och skapar en miljö för frön att gräva in i höst för våren grobarhet.
 10. 10
  Vatten hollyhocks regelbundet. Vatten dem dagligen medan växterna att etablera sig, då vatten två gånger i veckan under resten av växtsäsongen när regn utbudet är otillräckligt.
 11. 11
  Insats blommorna eller binda upp dem med snöre om de blir topptyngda eller har problem stående. Knyt blommorna löst så att god luftcirkulation.
 12. 12
  Fortsätt att vattna blommorna när de är gjort blommar. Frökapslar på stjälkarna är fortfarande närande och växande frön för nästa års blommor.
 13. 13
  Skörda frökapslar när de blir bruna och är helt torra. Plocka skida och separera fröna från tunna, torra skalet. Eller lämna baljor på växterna och de kommer dray och öppna, släppa frön för förökning.
 14. 14
  Plantera eller lagra hollyhock frön. Du har tre alternativ:
  • Plantera frön i samma område av trädgården om dina stockrosor gjorde väl på den platsen, eller bara låta dem falla av anläggningen till marken. Fall-planterade frön kommer vintern över och gror på våren.
  • Så frön direkt i utsäde brickor för inomhus växer om du vill starta en ny cykel av inomhus stockrosor i hopp om första våren blommar.
  • Du kan också lagra frön i kylskåp för utomhusbruk plantering nästa år.
 15. 15
  Skär växterna ner till marknivå och täcka dem med ett lager kompost för vintern skydd. Vissa odlare föredrar att lämna flera inches av anläggningen intakt och täck stubben med kol aska. Askan håller fukten borta från stammen och avskräcker sniglar och sniglar.

Varningar

 • Hollyhock är benägen att blad svampsjukdomar, såsom mjöldagg och rost. Vattna blommorna från basen och undvika stänk upp på bladen. Spraya växterna med svavel eller koppar spray efter tillverkarens rekommendationer för användning om du ser tecken på missfärgning eller missbildning av blad eller knoppar.