Wki

Hur att växa kallor

Du kan växa kallor inomhus i behållare eller utomhus i din trädgård. I områden med varmare klimat (zoner 9 till 11 i Europa) kallor växer ständigt året runt. I kallare klimat, kan du odla kallor som ettåriga eller gräva upp dem i höst att återplantera följande året.

Steg

Hur att växa kallor. Starta din kallor från knölar eller rhizomer.
Hur att växa kallor. Starta din kallor från knölar eller rhizomer.

Starta kallor i krukor

 1. 1
  Starta din kallor från knölar eller rhizomer. Även om de kan startas från frö, tar det lång tid och Calla Lily frön inte har en hög grobarheten.
 2. 2
  Plantera vilande rotknölar inom 6 till 8-tums (15 till 20 cm) krukor några veckor innan sista frosten väntas i ditt område. Om du bor i ett varmt klimat eller hotet om frost har redan passerat, kan du plantera knölarna direkt i trädgården.
  • Bury knölarna 3 till 4 inches (7,5 till 10 cm) under ytan av jorden.
 3. 3
  Placera krukorna i ett soligt fönster. Håll jorden fuktig tills plantorna börjar växa och det är dags att sätta dem i trädgården eller transplantera dem i större behållare.

Plantera kallor utanför

 1. 1
  Välj en plats utomhus som får partiell solen och behåller fukten om du bor i ett varmt klimat. Välj ett område med full sol och fukt om du bor i ett kallare område.
 2. 2
  Förbered jorden för kallor. Bruka jorden före plantering och berika jorden med organiska kompost för att hjälpa den att behålla fukten. Detta är särskilt viktigt om du har stenig eller sandig jord.
 3. 3
  Transplantera startade växterna eller knölar i marken när det inte finns någon risk för frost.
  • Space växterna minst 12 inches (30 cm) från varandra. Vissa kallor växa så högt som 4 fot (1,2 m) med ett löv sprids av en fot (30 cm) eller mer.
 4. 4
  Vattna blommorna väl och hålla jorden fuktig hela växtsäsongen.
 5. 5
  Gödsla blommorna regelbundet använder en vattenlöslig allmän gödningsmedel. Du kan behöva gödsla mer än normalt när växterna bildar sina blommor.
 6. 6
  Stoppa vattning och utfodring växter i slutet av växtsäsongen. Detta medger att jorden torka ut och växterna att dö av. Även om du bor i ett varmt klimat, kallor behöver gå in i en period av vintern dvala att blomma igen året därpå.
 7. 7
  Gräva kallor ur marken innan den första frosten om du bor i ett svalt klimat. Ta anläggningen nära marken och vicka den fram och tillbaka tills jorden runt basen lossnar, dra försiktigt knölarna från marken.
 8. 8
  Sålla genom marken med händerna eller slå försiktigt med en hand spade för att hitta några små knölar som bildas under jord, men har inte tid att odla en växt.
 9. 9
  Skär alla återstående växtmaterial från knölarna, sedan lägga dem i solen för att torka i ett par dagar.
 10. 10
  Förvara knölarna i torr torv i en papperspåse. Förvara dem vid 50 till 55 grader Fahrenheit (10 till 13C).
 11. 11
  Bryt kluster isär i enstaka knölar före plantering dem på våren.

Väx kallor i behållare

 1. 1
  Starta din vilande rotknölar i 16-tums (40 cm) krukor eller större, om du vill växa blommor i behållare. Även callaliljan rotsystem inte sprider ut mycket, med en stor pott hjälper jorden att stanna fuktig och ger tillräckligt med utrymme för knölarna för att sprida och göra ytterligare anläggningar.
 2. 2
  Använd en planteringsjord med en organisk kompost bas eller berika jorden med organiskt material innan plantering.
 3. 3
  Håll behållare inomhus. Callaliljar gör samt golv växter nära stora fönster eller dörrar av glas där de får massor av solljus.
 4. 4
  Flytta växterna utanför efter alla tecken på frost har passerat, om du vill odla dem utomhus i plantageägarna. Kallor odlas i plantageägarna göra trevliga tillägg till trädgårdar, uteplatser, verandor och däck.
 5. 5
  Vattna blommorna regelbundet och se till att jorden förblir fuktig. Växter som odlas i behållare torkar ut snabbare än de som växer i marken.
 6. 6
  Gödsla krukväxter kallor med ett allrengöringsmedel plantgödsel när blomknoppar först utvecklas på växterna.
 7. 7
  Stoppa vattning och utfodring växter i slutet av växtsäsongen för att låta dem gå i dvala.
 8. 8
  Skär växterna till marken och sätta krukorna tillbaka inuti för vintern om du bor i ett kallt väder klimat. Förvara krukorna på en sval, mörk plats som inte blir kallare än 40 grader Fahrenheit (4,4 C). Eller, kan du gräva knölarna ur sina krukor och förvara dem i torv för vintern.

Varningar

 • Kallor är ofta värdar till spinn. Om du ser bandet på bladen, slang anläggningen med en stark vattenstråle och sedan spraya växten med en lösning av vatten och diskmedel.