Wki

Hur att växa en solros i en kruka

Solrosor har många användningsområden såsom för framställning av bio-diesel och matolja. Men den bästa användningen av en solros är att lysa upp din trädgård under de soligare månader, eller till och med att lysa upp växthus eller en solrummet som helst på året.

Denna snabbguide till odla en solros i en container är något även barn kan njuta av som en snabb och rolig trädgård projektet. Förgyll din dag med hemodlade solrosor.

Steg

Hur att växa en solros i en kruka. Köpa eller återanvända behållare eller krukor som är lämplig för odling av solrosor i.
Hur att växa en solros i en kruka. Köpa eller återanvända behållare eller krukor som är lämplig för odling av solrosor i.
 1. 1
  Köp solrosfrön. Du kan erhålla lämpliga solrosfrön från en lokal plantskola eller garden center. Var försiktig om den sort du köper men som bara dvärg solrosor är verkligen lämpar sig för behållare växer. Lämpliga dvärg solros sorter är (och som namnen varierar, fråga din lokala återförsäljare för specifik vägledning i din region):
  • Pacino: denna ljusa gula solrosor växer till ca 30cm (12 ") i höjd.
  • Stort leende: denna solros har gula kronblad och en svart center och växer till ca 30cm (12 ") i höjd.
  • Teddy Bear: denna solros växer till ca 40cm (15 ") i höjd.
  • Solfläck: denna solros har en otroligt stor flowerhead (ca 25cm eller 10 inches över), men är fortfarande en dvärg sort, växer till ca 60cm eller 2 meter i höjd.
  • Music Box: denna solros når ca 60cm (2 fot) och har massor av små blommor.
 2. 2
  Köpa eller återanvända behållare eller krukor som är lämplig för odling av solrosor i. Behållarna skall vara rena och sterila om du återanvända dem och glöm inte att lägga tefat för att fånga vattnet. Mäta storleken på behållaren som behövs i enlighet med höjden av blomman du planterar, tillsammans med eventuella andra faktorer såsom hur många solrosor du vill växa per kruka men vissa föreslagna storlekarna är:
  • Om du börjar i en kruka med en mycket liten radie, kommer solros behöva transplanteras ganska tidigt, en del människor gör detta för att ge solros ett försprång när trädgårdsjord är fortfarande kallt, men vara medveten om att solrosor är inte mycket partiell att transplanteras.
  • 30cm-40cm eller 12 "-16" width behållare för de flesta dvärg solrosor bör räcka.
  • Fönster eller veranda box - en djup fönster eller veranda box kan vara perfekt för en rad av frön dvärg solrosfrön. Du måste tunna ut svagare plantor tidigt (förklaras nedan).
  • Stora eller mammut solrosor behöver behållare på minst 18 liter eller 5 liter:
   • En mjölk låda kan användas - bara vara säker på att rada det bra eller har du jord spill.
   • Halv ett fat för riktigt höga solrosor. Självklart kommer detta att behöva sitta på en solig veranda eller i trädgården om du inte har en solig plats fri inne i huset.
 3. 3
  Sätt jorden i behållaren, kruka eller fönster / veranda box. Först lägga ett lager av dränering material, såsom stenar, grus, terrakotta bitar, eller små bitar av polystyren skum. Häll sedan i kvalitet container jorden såsom en blandning av och kommersiell jord mix. Det bör komma till en nivå ca 2,5 cm / 1 tum från toppen av behållaren. Vatten det väl.
  • Överväga att lägga Vattentäta kristaller för att lindra den mängd vattning behövs och se till att solrosorna kommer att få tillräckliga mängder vatten.
  • Lägga väl ruttnade kompost är viktig som en källa till mat för solros, så försök att göra detta om du kan.
 4. 4
  Placera solrosfrön i behållaren. Sow 2 till 10 frön i par, beroende på storleken eller längden på behållaren som du har valt. Inte alla av de plantor kommer att hållas, så oroa dig inte för mycket om krossa dem i detta skede men vara beredd att kasta alla de svagare förekommer plantor senare. Vid plantering, växt 2,5 cm (1 tum) djup och minst 10 cm (4 ") från varandra.
  • Det är möjligt att montera ca 8 solros växter i en container längd 90cm (3 fot), så använder detta som en guide, skulle du plantera cirka 16 anläggningar i en sådan behållare och räknar med att tunna ut cirka åtta.
 5. 5
  Vara beredd att vatten solrosor oftare än många andra växter. Tillsätt ca 25 ml (0,83 dl) vatten för varje frö planteras. Vatten gång varje eller varannan dag i samma summa, beroende på hur fuktig marken stannar. Se till att jorden håller fuktig tills fröna gro.
 6. 6
  Vänta fröna att gro. Groning bör ske under de kommande tre till åtta dagar. Om inte, vänta lite längre men med 13 dagar är det klart att utsädet inte kommer att växa.
 7. 7
  Om grobarheten har varit framgångsrik, så bra gjort! Efter groning, tunna ut den svagare plantor i varje par och ta bort eventuella sjuka eller missbildade plantor. Om utrymmet är ett problem, gå till ytterligare behållare, men kom ihåg att solrosor inte trivs på transplanteras.
  • Håll vattna som innan tills varje solros är ungefär en fot (30cm) lång, vid vilken tid du ska dubbla mängden vatten som de har fått.
 8. 8
  Sätt solros behållaren i en trevlig solig del av ditt hus, trädgård eller på verandan () om du föredrar. En solros bör placeras så att den får full sol hela eller större delen av dagen, ingen solros klarar skugga under större delen av dagen. Om du har solros växer inomhus, välj ett soligt rum men undvika att placera den för nära ett fönster eftersom luften nära fönster är ofta varmare eller kallare än rumstemperatur och detta kan vara skadligt för anläggningen. Försök att hålla behållaren borta från extrema regn.
 9. 9
  Fortsätt att tendera anläggningen med vatten och allmän anläggning vård. Under två veckor ska nu finnas en anständig storlek.
 10. 10
  Vid denna punkt ger solrosor 75ml (2 0,5 fl oz) vatten. Solrosen knoppar bör nu vara bara visa.
 11. 11
  Gödsla om så önskas. Även solrosor inte behöver extra utfodring, ge dem extra näring kan ge flowerheads ett uppsving. Applicera en allmän gödselmedel purpose anläggning som Osmocote (följ anvisningarna på behållaren för blommor).
 12. 12
  Under en månad solros knopp bör fortfarande utvecklas under de kommande två veckorna (vattenreglering bör öka till 100 ml / 3 0,3 dl vatten). Knoppen ska bara vara redo att blomma.
 13. 13
  Njut av solros som ett dekorativt inslag i ditt hem eller varhelst du har placerat behållaren. I många fall kommer du att finna att det solros blir topptyngda och måste sättas upp för att hålla den härliga flowerhead upp högt. En enkel bambu eller liknande spel med vegetabiliska band kommer att vara tillräcklig för att hålla solros huvudet högt. Detta bör dock troligen förankras till något annat än potten om du inte är helt säker på att potten är stark nog att hålla utan att falla över. Du kan knyta insatsen till en vägg rör, en bokhylla ram, eller liknande föremål i huset, eller i stupröret, väggen eller andra föremål, om utanför. Var medveten om att inte alla solrosor behöver stöd - helt enkelt se hur din solros klara på egen hand innan du bestämmer dig.
 14. 14
  Om du vill göra kulinariska användning av, kronblad från blommor gör en nätt tillägg till sallader, och både frön och knoppar kan också ätas.
  • För att få frön, måste du låta blomman dör på anläggningen och bara vänta. Som blomman torkar ut, fröna mognar och torrt också. Även om detta är inte särskilt vacker, åtminstone fåglarna inte kan ta frön om du har fått dina solros inomhus!
  • Om att äta knopparna, blanchera dem först för att ta bort bitterhet, sedan med ånga eller koka i tre minuter. De är läckra kastade i vitlökssmör.

Tips

 • Solrosor är infödda till norra Europa och odlas som höga ettåriga i trädgården.
 • Ju större kruka, desto större solros, speciellt om du inte växer dvärg sorter.
 • Om sådd solrosor i marken, ju tidigare du sått dem i slutet av våren, ju förr de kommer blomma. För container trädgårdsskötsel, förutsatt att du har en solig plats för dem, de kan odlas året runt.

Varningar

 • Mammoth solrosor (de som växer över 180cm eller 6 fot) är inte lämpliga för behållare växer om du inte använder en mycket stor behållare, såsom halv fat. Om du tvingar sådana solrosor växa i en mindre behållare, är det osannolikt att blomstra och du kan även se hela solros tillväxtprocess ske i en helt förkrympta formen (vilket är ganska tråkigt att titta på eftersom en sådan magnifik blomma aldrig når sin fulla potential ).
 • Se till att krukan har dräneringshål eller risker frö ruttna.

Saker du behöver

 • Solrosfrön från en plantskola i paket med identifiering av etiketter - Not: medan du kan försöka att odla fröna du köper för att äta från snabbköpet, kommer typ vara okänd, och de får inte vara fertil ändå. Försök inte att växa solrosfrön utan skal som avlägsnande av beläggningen utsätter dem för luft och ljus och definitivt inte försöka odla något som har rostat eller saltade
 • Vatten
 • En lerkruka eller annan lämplig rund behållare (30cm/12 "diameter minimum för en kruka, bredare om att lägga massor av frön), eller, ett fönster eller veranda box, mjölk låda, halvt fat, etc. som föredras, alla breda
 • Jord
 • Ruttnade kompost för nutrition
 • För förbättrad dränering, lägg några stenar i botten