Wki

Hur att plocka Blåhallon

Blåhallon är en gemensam vilda bär som växer på många håll i norra Europa, med flera nära släktingar i många europeiska länder. Relaterat till hallon, boysenberries och björnbär, är de mindre och mindre produktiva, men för vad de saknar i storlek, de gör upp i smak. Här är några steg för att hjälpa dig skörda dessa läckra bär framgångsrikt.

Steg

Hur att plocka Blåhallon. Bestäm när bären börjar bära i din region.
Hur att plocka Blåhallon. Bestäm när bären börjar bära i din region.
 1. 1
  Bestäm när bären börjar bära i din region. Normalt Blåhallon börjar mogna ca 6 veckor efter de sista frysning temperaturer inom ett område, och fortsätter att vara försedd med flera veckor, om inte torka eller extrem värme får dem att bli vilande.
 2. 2
  Hitta en plats där du kan plocka. Se till att du är på allmän egendom, eller har tillstånd att resa in privat egendom till foder för dina bär. Motorväg och järnväg right-of-vägar, skogsbruk brand körfält, och landsvägar är bra ställen att leta. Var medveten om att vissa highway avdelningar spraya ogräsmedel på höger-av-vägen, så du kanske måste göra lite forskning för att se bären du tycker är säkra att äta.
 3. 3
  Titta efter tecken på mognad bär. Du kommer att märka mörkgröna klumpar av buskiga vinstockar med purpurröda stjälkar i öppna områden med full sol och god dränering. Strax efter den sista frosten kommer dessa klumpar täckas med ljusa vita, fem-petaled blomningar, och snart efter, kommer bären att visas. Se när de framsteg från grönt till rött, sedan djupt lila eller blanksvart, vid vilken tidpunkt de är redo att plocka.
 4. 4
  Klä dig lämpligt för en naturupplevelse. De Dewberry vinstockar är täckta med vassa klistermärken, så långbyxor och stadiga stövlar rekommenderas. Långa ärmar är en mycket bra idé. Sandskädda på några myggmedel om du är känslig för insektsbett, och tillämpa vissa solskyddsmedel eller bära en bredbrättad hatt för att skydda huden.
 5. 5
  Hitta en lämplig plockning behållare för din insats. Plast matkassar, kommer små hinkar som en gallon hinkar glass eller plast skålar arbeta för detta steg. Handtag gör transporterar dessa behållare lättare om de har dem. En en eller två liter hink med ett handtag fastsatt på bältet kommer att frigöra båda händerna för att plocka, eller en hand för plockning och en att hålla ditt minne.
 6. 6
  Ta med en käpp eller något annat redskap för att sondera den tjocka briar vinstockar för ormar eller andra faror om du ska plocka in ett område med tjock tillväxt där man inte kan se det område där du går tydligt.
 7. 7
  Lokalisera ett område att plocka där det finns rena områden att stå, för att undvika en oväntad konfrontation med ormar eller myror brand eller andra ovälkomna varelser. Helst ska du välja på en plats där det finns lite damm från trafik eller andra källor, eftersom Berrys små lober gör rengöring damm från dem svårt.
 8. 8
  Undersök området kring Dewberry vinstockar för faror, som kan omfatta getingbon, gift ek eller, myror brand, eller ens giftormar. Leta efter trafikfaror också, om du plockar längs en väg.
 9. 9
  Lär dig att skilja de främsta bär, har de som är helt mogna, men inte börjat vissna. Leta efter märken bugg sting där stinkbugs eller andra skadedjur har redan dined på din frukt. De ideala bären blir glänsande svart, med en fast känsla och lite rött förekommer på någon av flikarna.
 10. 10
  Plocka bär längs omkretsen av plåstret av vinstockar du söker, väljer de på vertikala stammar som kan nås utan att placera dina händer för långt in i härva. Dewberry vinstockar har små, knivskarpa törnen som lätt kan sticka en intet ont anande plockare smärtsamt.
 11. 11
  Fatta individuella bär försiktigt för att inte krossa eller blåmärken dem. Dra bär i en vinkel från stammen, göra sönder den bort snarare än rycka den. Detta kommer att lämna bud på rankan stjälkar, snarare än bär, vilket sparar tid senare när du rengör dem.
 12. 12
  Dra bär i koppen i handflatan, så att du kan använda din tumme och fingrar för att fortsätta plocka fram din handflata är full, snarare än att ta enstaka bär till hinken varje gång du väljer en.
 13. 13
  Släpp bären i din behållare försiktigt, hålla dem från att krossas eller blåmärken. Dessa bär har anbud mycket skinn, och missbruka dem kommer att göra det omöjligt att rengöra dem ordentligt för att äta senare.
 14. 14
  Tvätta bär när du får hem dem genom att placera dem i en stor skål, och långsamt fylla skålen med vatten tills bären har tillräckligt med vatten och utrymme för att flyta fritt. Rör dem försiktigt med handen för att få bort all smuts och skräp som samlades med dem.
 15. 15
  Njut av dina bär i en fräsch paj, skomakare, eller täckt med färsk grädde och socker.

Tips

 • Plocka tidigt på morgonen när det finns dagg på vinstockarna eller strax efter en regnskur för färska, rena bär.
 • Håll dina bär ut i solen när du reser, och skydda dem från att skakas om och blåslagen.
 • Titta runt på alla sevärdheter medan du plockar. Du kan se djuren, deras spår, andra bär som mognar senare, och massor av våren blommor.
 • Tvätta inte bär tills du är redo att använda dem, eftersom vattnet kommer att göra det lättare för mögel att växa på ytan. Bär kan frysas omedelbart för senare användning - ta ur frysen, skölj och använda i recept utan upptining.

Varningar

 • Skallerormar är frekventa besökare till vilda Dewberry patchar, där de kan ofta hitta en enkel måltid.
 • Räkna med att stöta Redbugs, även kallade Chiggers. Dessa små kvalster föredrar speciellt varma, fuktiga områden som området bakom knäna och runt midjeband av kläder. Redbug bites kan orsaka en liten, kliande, röd bård. För att undvika Redbug bites, använd en repellerande på kläder där det kommer i kontakt med marken och vegetationen, duscha och byta kläder snart efter bärplockning. Att behandla en Redbug tugga, applicera en liten mängd av anti-kliar kräm innehållande prednizone, hydrokortison, väteperoxid och capsaicin grädde är också effektivt för att lindra klåda, som är ett bad med Epsom salter eller ens vanlig vinäger. Vissa människor tror att, liksom den tropiska och subtropiska chigoe loppa kan redbugs eller chiggers håla under huden, och därför avlivas genom att tillämpa en klick tydlig nagellack till synlig vit prick i mitten av bården och därmed beröva den inbäddade chigger av luft. Men sandloppsbett orsakas av larvstadiet av kvalster, som livnär sig på huden genom att bita och injicera en mag vätska. Vid tiden obehag av bettet är märkt, har kvalster avgick redan, det aldrig Burrows under huden.
 • Dewberry Briars, även små, kan orsaka smärtsamma sår.

Saker du behöver

 • Lämplig klädsel för din utflykt
 • Behållare för att plocka in