Wki

Hur man odlar sin egen mat


För hela mänsklighetens historia har människor lyckats att försörja sig själva, antingen genom,, samla och / eller självhushåll. Nu, med storskalig livsmedelsproduktion, är trädgårdsarbete ofta bara en hobby. Men växande sin egen mat kan innebära ökad säkerhet, hälsa och njutning. Eftersom detaljerna i odla din egen mat beror på din unika språk, här är en allmän översikt för att komma igång.

Steg

Hur man odlar sin egen mat. Bestäm vilka grödor du kan ta upp i ditt läge.
Hur man odlar sin egen mat. Bestäm vilka grödor du kan ta upp i ditt läge.

Planering

 1. 1
  Bestäm vilka grödor du kan ta upp i ditt läge. Uppenbara faktorer inkluderar klimat, nederbörd, och tillgängligt utrymme. Ett snabbt och roligt sätt att lära sig vad som växer bra i ditt klimat är att besöka en närliggande gård eller trädgård. Här är några detaljer att fråga erfarna odlare om eller undersöka dig själv:
  • Klimat. Vissa lokaler har endast en kort växtsäsong, såsom norra Europa och Afrika. Detta innebär växande snabba producerande växtsorter som kan skördas och lagras till vintern. Andra områden har årslånga varmt väder, där färska grönsaker och spannmål kan skördas på begäran.
  • Jord. Beroende på vilken typ du har tillgängligt, kan du förvänta dig mycket höga utbyten från ett stort område, eller magra skördar från små områden. Den bästa plan att följa är att plantera ett livsmedel gröda som blomstrar i dina förhållanden som en stapelvara, och använda överskottet mark för att odla "lyx" livsmedel som kräver mer gödsling och ansträngning.
  • Nederbörd. Inga växter trivs med minimal nederbörd, så de flesta livsmedelsgrödor kräver stora mängder vatten från bevattning eller regn. Betrakta den normala nederbörden pris för ditt område, och tillgången till bevattning när man väljer grödor. Om du bor i ett torrt område, överväga att samla regnvatten.
  • Space. Om gott om utrymme finns, kanske du kan växa massor av livsmedel med konventionella metoder, men där utrymmet är begränsat, kan du behöva titta på andra metoder, inklusive, container trädgårdsskötsel, sharecropping och vertikala trädgården.
 2. 2
  Förstå hur en växtsäsong spelar ut. Växande mat är mer än bara plantera frön och väntar på en skörd. Nedan, i "tilltagande" sektionen, är en typisk sekvens av steg i att odla en gröda av en växt. Du kommer att behöva förbereda varje enskild anläggning gröda princip på samma sätt, men när du har förberett marken för plantering, kan du plantera så många olika grödor som du vill på en gång.
 3. 3
  Bekanta dig med de olika typerna av livsmedelsgrödor. Vi tänker ofta på de grönsaker som vi ser i producera avsnitt av en marknad som trädgården grönsaker, och på sätt och vis är detta sant, men att verkligen odla din egen mat, måste du överväga din hela diet. Detta är en allmän lista över de typer av mat du kommer att vilja överväga växa.
  • Grönsaker. Detta inkluderar baljväxter, bladgrönsaker, rotfrukter, majs (ett korn, studeras närmare senare), och vining grönsaker som squash, gurkor, meloner och pumpor. Dessa ger många viktiga näringsämnen och vitaminer, inklusive:
   • Proteiner. Baljväxter är en bra källa av proteiner.
   • Kolhydrater. Potatis och rödbetor är en utmärkt källa till komplexa kolhydrater, samt mineraler.
   • Vitaminer och mineraler. Bladgrönsaker, som kål och sallad, samt vining grönsaker som gurka och squash, är en bra källa till många viktiga vitaminer och mineraler.
  • Frukt. De flesta människor förstår att frukt är en stor källa till C-vitamin, men de bidrar också många andra vitaminer och mineraler till din diet, samt erbjuda ett bredare utbud av smaker att njuta. Frukter också kan ofta bevaras genom torkning eller konservering, så kyla är inte skyldig att förvara överskott.
  • Korn. Växande spannmål är inte vad de flesta människor föreställer när de tänker på att odla sin egen mat, men kornen är en stapelvara i de flesta dieter. De är fyllda med kolhydrater och fibrer, och kan lagras lätt för långa tidsperioder. I många tidiga civilisationer, och i vissa länder i dag, är spannmål den primära livsmedel för befolkningen. Denna kategori av livsmedelsgrödor inkluderar:
   • Corn. Ofta äts som grönsak med måltider, är majs också en mångsidig korn som kan lagras hela unshucked, skalade (bort från kolven, med hela korn), eller mals till mjöl för användning vid tillverkning av bröd eller mush rätter som gryn. Majs är förmodligen det enklaste säden att växa för hemmet levebrödbonde. är det enklaste sättet att bevara det för vinterbruk.
   • Vete. De flesta människor är bekanta med vete, varifrån vi får de flesta av våra mjöl för bakning allt från bröd till tårtor och bakverk. Vete butiker väl efter skörden, men skörden sig är mer arbetskrävande än för majs, eftersom hela anläggningen är oftast skära ner, buntade (placeras i högar), bärgas och tröskas (slagen att frigöra frön), och mals till fint pulver (mjöl).
   • Havre. En annan spannmål är havre som livsmedel bearbetas mer än vete eller majs, och arbetsmarknaden som deltar i skörden är lika med vete. Ändå kan det vara ett alternativ i vissa områden där det är lätt att odlas.
   • Rice. För våta utrymmen, områden där översvämningar, eller som kan vattenfyllas, är ris det självklara valet. Ris är allmänt odlas i grunt nedsänkt jord och skördas mycket som vete är.
   • Andra kärnor inkluderar korn och råg, som liknar vete och havre.
 4. 4
  Markera de grödor och sorter som är lämpliga för din växande region. Det är där instruktionerna i den här artikeln inte kan räcka för att ge fullständig och korrekt information som är specifik för dig. Istället kommer vi att titta på grundläggande växande krav för olika växter enligt standard växande regioner, såsom anges av USDA (Europa Department of Agriculture) på sin anläggning härdighet karta som du kanske kan använda genom att jämföra klimat för latitud och höjd till din region.
  • Bönor, ärtor och andra baljväxter. Dessa planteras efter hotet om frost och kräver 75 till 90 dagar att producera frukt, som kan fortsätta att producera så länge plantorna vårdas till hösten frosten.
  • Kalebasser. Denna grupp av växter inkluderar squash, meloner och pumpor, och är planterad efter förväntat sista frosten, och tar mellan 45 dagar (gurka) till 130 dagar för pumpor, för att producera skördas frukt.
  • Tomater. Denna frukt (vanligtvis grupperas med grönsaker) kan planteras i behållare om de hålls varma, och transplanteras i marken efter hotet om frost, och kommer att producera säsong lång samt.
  • Korn. Det finns en stor skillnad i växtsäsonger med korn, samt sommar och sorter vintern många av dessa. Generellt sommar korn, såsom majs och sommar vete, planteras nära slutet av vintern när minusgrader inte väntas fortsätta i mer än ett par veckor, och de tar ca 110 dagar att mogna, sedan ytterligare 30-60 dagar torka tillräckligt för att skörda för lagring som utsäde.
  • Orchard frukter. Äpplen, päron, plommon och persikor betraktas som fruktträdgård frukter i de flesta ställen, och inte kräver årlig plantering. De träd som bär dessa frukter kräver beskärning och underhåll och brukar ta 2-3 år innan de första, blygsamma skörd. När träden börjar producera frukt, bör avkastningen ökar årligen, och när de blir mogna och etablerade, kan ett enda träd producerar bushels av frukt varje år.
 5. 5
  Utveckla en "gård plan" på den mark du tänker använda för din livsmedelsproduktion. Du kommer att behöva ta itu med särskilda frågor i din planering, inklusive vilda intrång, vilket kan kräva eller andra permanenta åtgärder, eftersom vissa växter kräver mer solljus för att framgångsrikt producera än andra, och topografi, eftersom markberedning mycket branta marken är förenat med problem.
  • Lista alla möjliga grödor du ska försöka odla på din mark. Du bör försöka att ha så olika ett urval som möjligt för att tillgodose näringsbehov nämnde tidigare. Du kanske kan uppskatta en total avkastning per gröda objekt genom att forska den växande framgången för andra i ditt område, eller genom att använda information från den källa du köper din säd från. Med hjälp av listan, och plantering plan du började tidigare, måste du räkna ut den mängd utsäde du behöver. Om du har massor av utrymme, växt ett överskott för att möjliggöra för dålig prestanda tills du har ett fast grepp om vad du gör.
  • Planerar att använda din mark så effektivt som möjligt om du är begränsad i rymden. Utom i mycket kalla områden, kan du förvänta dig att kunna odla och skörda sommar, höst, vinter och grödor våren. Detta gör att du kan njuta av några färskvaror året runt. Rödbetor, morötter, blomkål, snö ärter, kål, lök, rovor, collards, greener senap, och många andra grönsaker faktiskt föredrar växer i kallt väder om marken inte fryser. Höstsådda grödor är också betydligt mindre utsatta för insekt problem. Om du är väldigt tätt på space, överväga dina alternativ (se tips).
 6. 6
  Planera på din lagring metod. Om du ska odla säd, behöver du lador som kommer att hålla din lagrade skörden torr och säker från insekter och skadedjur. Det är troligt att om du tänker producera all den mat du äter för dig själv, kommer du att finna att en kombination av lagring och bevarande metoder kommer att vara användbart. Stegen ovan nämner flera av dessa metoder, men som en resumé, de vanliga metoderna för att lagra livsmedel är:
  • Torkning (eller dehydrering). Detta är en användbar metod för lagring av frukt och vissa grönsaker. Det kan göras utan högteknologiska prylar i de flesta ganska torra, varma klimat.
  • Canning. Detta kräver behållare (som kan återanvändas med undantag av lock, som kan förvärras med tiden) men kräver noggrann förberedelse, matlagning utrustning, och skicklighet. Betning bedöms i den här artikeln som en "burk"-processen, även om det inte behöver vara så.
  • Frysning. Detta, återigen, kräver vissa matlagning förberedelser, samt en frys och rätt behållare.
  • Sängkläder. Ej tidigare nämnts är detta en metod för att lagra rotfrukter såsom potatis, kålrötter, rödbetor, och andra rotfrukter. Det åstadkoms genom att skikta produkten i en torr, sval, plats i ett strå säng.
  • I Ground Lagring: kan Många rotfrukter och Cole grödor övervintrat i trädgården. I de flesta fall är det viktigt att förhindra marken från att frysa. Mildare vinterklimat kanske bara behöver en frost filt. Men kallare klimat kan behöva kompost på upp till en fot och ett plastöverdrag. Denna typ av lagring är ett effektivt sätt att spara utrymme och hålla din producera frisk.
 7. 7
  Bestäm fördelarna med denna verksamhet jämfört med kostnaden. Du kommer att investera en betydande summa pengar i uppstartskostnader om du inte har några material och utrustning som finns i början. Du kommer också att ha en hel del arbetskraft investerat, vilket kan leda till extra kostnader om du avstå från ett vanligt jobb att driva detta arbete. Innan du investerar mycket tid och pengar, forskning dina lokala odlingsförhållanden, tillgängliga val gröda, och din förmåga att hantera denna arbetsintensiva ansträngning. Fördelarna kommer bland annat att ha mat som du kan njuta av utan att oroa dig för växtgifter, bekämpningsmedel och andra föroreningar, förutom de som används på din diskretion.
 8. 8
  Börja ditt projekt i etapper. Om du har rikligt med mark och tillräcklig utrustning, kan du börja på en ganska stor skala, men om du inte har tillräcklig kunskap och erfarenhet, kommer du att spel som de växter du väljer är lämplig för din jord och klimat. Att prata med människor i ditt område kommer ofta att ge dig den bästa källan för specifik information om hur du väljer dina grödor och plantor tider, men om detta inte är ett alternativ, växt "rättegång" planteringar av nya grödor första året för att se hur väl de producerar. Börja i mindre skala, kanske försöker odla en viss procentandel av din mat krav för att ge dig en uppfattning om den totala avkastningen du kan förvänta dig, och arbeta dig upp till en självförsörjande nivå.

Växande

 1. 1
  Bryt marken. För odlad mark, är detta helt enkelt processen att lossa jorden, och "vänder under", eller täcker, växter eller växtrester från en tidigare skörd. Det kan också kallas "", och görs med en plog eller rorkult dras av en dragdjur eller traktor, eller i liten skala, med en självgående maskin som kallas en "rototiller". På en liten tomt och på grund av ekonomiska begränsningar, kanske du måste återgå till användning av plocka, spade och hacka. Detta kan åstadkommas kollektivt. Du bör rensa bort alla stora stenar, rötter och lemmar, tunga ansamling av vegetation, och annat skräp innan markberedning.
 2. 2
  Avskeda rader. Med modern jordbruksutrustning, beror denna process på vilken typ av gröda planteras, och "nej till" plantera faktiskt hoppar detta och föregående steg. Här är vi med tanke på den allmänna metod som skulle användas av någon som inte har den här typen av utrustning och expertis. Markera det område du tänker växt, och med en hacka eller plöja, skapa en något upphöjd bädd i den lösa jorden i en linje över längden på tomten. Därefter gör din fåra (ett grunt spår snitt i marken) med din valda redskapet.
 3. 3
  Placera dina frön i fåran på djupet krävs för särskild gröda du planterar. Detta kan variera beroende på ditt val av växter. Som regel, saftiga växter som baljväxter (bönor och ärtor) och meloner, squash är gurkor planteras mellan 3/4 och 1 tum (2 - 2,5 cm) djup, där majs och potatis får planteras 2 1 / 02-03 januari / 2 inches (6,3-9 cm) djup. Efter placering av utsädet i fåran, täck dem och tamp (försiktigt packa ner) jorden lätt så såbädden (den täckta fåra) inte torkar ut så snabbt. Fortsätt tills du har det antal rader som du planerat på plantering.
  • Alternativt kan du "starta" frön inomhus (t.ex. i växthus) och transplantera dem senare.
 4. 4
  Odla dina grödor när marken blir packad av regn, eller ogräs blir ett problem. Eftersom du planterar denna gröda i rader, kommer du att kunna gå centrumområdet mellan raderna (mittbiten) för att åstadkomma detta, om du gör det för hand. Du kommer att vilja hålla jorden runt rötterna lossas utan att skada rötterna själva. Du kan ansöka kompostmaterial att minska, om inte eliminera "weed" / oönskad tillväxt av oönskade växter.
 5. 5
  Håll utkik efter insekter och djur som kan skada dina växter. Om du ser bladen som har ätit, måste du avgöra vad som orsakar skadan. Många djur finner anbud unga plantor i en trädgård mer aptitlig än infödda tillväxt, så du måste skydda växter från dessa, men insekter är ett mycket mer utbrett problem med att odla mat. Du kanske upptäcker att du kan hålla insektsskador till ett minimum genom att helt enkelt avlägsna och döda dem så du hittar dem, men för allvarliga problem, kan du behöva tillgripa kemisk eller biologisk kontroll (användning av omgivande bugg myggmedel växter).
 6. 6
  Harvest. Du måste utbilda dig till viss del på när du ska skörda din gröda. Många vanliga trädgård grönsaker skördas när de blir mogna, och fortsätta att producera under hela växtsäsongen med tillbörlig omsorg. Korn, å andra sidan, oftast skördas när de är fullt mogna och torra på plantan. Skörden är en arbetsintensiv verksamhet, och när du blir erfarenhet växer, kommer du att upptäcka att du behöver minska produktionen av vissa växter, så att skörden kan hanteras.
 7. 7
  Bevara. För vanliga grönsaker, har du flera alternativ för att lagra dem genom icke växande säsongen. Morötter kan rovor och andra rotfrukter förvaras väl in i vintermånaderna i kylskåp eller en jordkällare. produkter är ett alternativ för långsiktigt bevarande av kött, frukt och grönsaker, samt för utsädespotatis typ som baljväxter, kommer detta att ge utmärkta resultat. För suckulenter och, kanske du vill överväga konservering eller frysning din skörd. Ett vakuum sealer ger bättre resultat i frysning grönsaker för långvarig användning.

Tips

 • Även familjer som inte äter mycket kött besluta ofta ta upp några djur liksom för att få ägg. Kycklingar kan matas mestadels på avfallet från en familj trädgård, kommer de att äta vegetabiliska peeling, inaktuella bröd, och många andra saker som du annars skulle kasta ut eller kompost. När kycklingarna slutar om, är det dags att planera en kyckling middag.
 • Bygg ett växthus, vilket gör att du kan odla mat året runt, även i kalla klimat.
 • Prata med grannarna om co-oping. Det är lättare att hantera ett mindre antal olika grödor, och du kanske kan odla tillräckligt för en del av ditt val av mat för två familjer, och en annan familj skulle växa tillräckligt av andra grödor som du kan byta dem.
 • Titta på externa källor av mat för att komplettera din odling insats. Fiske kan samla vilda bär och nötter, letar efter ätbara växter som växer vilt i din region, även infångning och jakt finnas möjligheter för att öka omfattningen av din kost.
 • Ge inte upp odla dina egna grönsaker på vintern! Överväg växande groddar i ditt kök. Om du växer en mängd olika groddar, såsom rädisor, broccoli, alfalfa och klöver, kommer du att ha en mängd olika smaker och typer av grönsaker för att lägga till ny grön till din diet för att komplettera din frysta och konserverade sommar grönsaker.
 • Titta på alternativa metoder för att odla mat om din utrymmet är mycket begränsat och din önskan (eller behov) är tillräcklig för att motivera det. Det finns ett antal hög produktion, kompakt odlingsmetoder. Här är några med en kort beskrivning och länkar till källor med utförligare information:
  • Hydroponiska trädgårdsarbete. Detta är en metod för odling i ett flytande medium, även känd som "soiless jordbruk".
  • Vertikal trädgårdsarbete. Denna metod är för "vining" grödor som i regel kräver en hel del utrymme för att sprida ut, vilket ger lägre enheter per kvadratfot. Genom att bygga spaljéer, staket eller andra stödstrukturer, kan du multiplicera din avkastning per kvadratmeter, eftersom vinrankorna växer uppåt, snarare än utåt.
  • Container växande. Vissa växter kan odlas i nästan vad som helst (även en gammal toalett, trots klibbig). Odling av växter i "blomlådor" har varit vanligt i många år för att ge en trevlig effekt i den annars sterila miljön i en stad lägenhet, men samma process kan användas för att odla mindre, rot beroende livsmedelsgrödor, såsom paprika, squash, tomater, och andra.
  • Pottage trädgårdsarbete. Detta möjliggör koncentrerade block av grönsaker och rotationer. Dessutom kan det bli ett vackert sätt att ersätta en gräsmatta.

Varningar

 • Växande din egen mat kan göras, men du kommer att vara i händerna på naturen, i form av skadedjur och väder, vilket i båda fallen kan förstöra hela grödor i en anmärkningsvärt kort tid.
 • Växande din egen mat kräver tålamod, uthållighet och en hel del böjning och lyfta och bära. Vara beredda att svettas. Bära strumpor i träskor eller lätt att rengöra skor. Skydda dig mot solen och insekter (fästingar och myggor bär livshotande sjukdomar) genom att tvätta noga och ofta.
 • Hemkonservering måste göras på rätt sätt för att vara säkra, för att undvika botulism och andra sjukdomar.
 • Var mycket försiktig med svamp. Var säker på att du vet att de är säkra att äta. Om du är osäker, konsumerar inte dem alls.

Saker du behöver

 • Lämplig mark för jordbruksändamål.
 • Förvaring metoder, verktyg och utrymme.
 • Adekvat sol och tillgång till vatten
 • Utrustning för vinodling.
 • Frön och gödselmedel
 • Farming tidskrifter, såsom Moder Jord Nyheter