Wki

Hur att mjuka upp hårt vatten

Hårt vatten är hög på mineraler, vanligtvis kalcium-och magnesiumjoner, men bikarbonat och sulfater nivåer ibland bidra till vattnets hårdhet. Studier har inte hittat några hälsorisker eller medicinska skäl för avhärdning av vatten, men det är en olägenhet ändå. De flesta frågor härrör från det faktum att hårt vatten sänker effektiviteten i alla former av rengöringsmedel och tvålar. Hårt vatten förkortar ofta livslängden på kläder, hushållsapparater och VVS. Det finns flera sätt att mjuka hårt vatten.

Steg

Hur att mjuka upp hårt vatten. Bestäm att ditt vatten är hårt.
Hur att mjuka upp hårt vatten. Bestäm att ditt vatten är hårt.

Mjuka upp hela utbudet hushållsvatten

 1. 1
  Bestäm att ditt vatten är hårt.
  • Hårt vatten existerar i spridda vattenförsörjning hela världen. Även hårt vatten finns i vattentäkter i alla stater, den högsta koncentrationen av hårda vattenförsörjningen i Europa inkluderar områden i Arizona, Kalifornien, Kansas, New Mexico och Texas.
  • Om du använder en offentlig vattenförsörjning, information om din nivå av vattenhårdhet är tillgänglig från din lokala stadshuset vatten avdelning.
  • Denna information kan också fås från din lokala stadshuset om du har egen brunn. Baserat på din plats, kan din stadsstyrelsen kunna berätta den primära källan av vattenförsörjningen i området och ge dig några testresultat, inklusive vattennivåer mjukhet.
  • Ta ett vattenprov till en lokal vatten testar arbetskraft för att testa ditt vatten hårdhet eller använda ett kommersiellt sålda vatten kit hårdhetstest om du har en egen brunn och misstänker att ditt vatten är hårt.
  • Titta mängden skumning som uppstår när du använder rengöringsmedel som tandkräm, diskmedel, tvättmedel och andra rengöringsmedel. Om du måste lägga en hel del tvål till vattnet för att arbeta upp lödder ditt vatten är nog svårt.
 2. 2
  Installera en mekanisk avhärdare som ersätter kalcium och magnesium med natrium om ditt vatten källa är svårt.
  • Mekaniska avhärdare förhindrar kalk, öka effektiviteten för uppvärmning av ditt vatten, och förlänger livslängden på dina kläder och andra föremål som du regelbundet tvättar.
  • Det finns flera avhärdare på marknaden som varierar i pris, driftskostnader och effektivitet. Du måste testa det behandlade vattnet innan du dricker det.
 3. 3
  Installera en magnetisk vatten balsam som förändrar kalciumjoner så de inte kan orsaka kalkavlagringar.
  • Vatten balsam är billigare och oftast billigare att driva, och den resulterande vattnet är säkert att dricka.
  • Balsam är inte effektiva om alla fall av hårt vatten och brukar inte komma med mjukgörande garantier. Kritiker är skeptiska till att de fungerar alls. Graden av mjukgörande varierar mer än vatten behandlas med mekanisk mjukgörare.

Mjuka vatten före användning

 1. 1
  Koka ditt vatten innan du dricker det. Du kanske också vill använda kokt vatten för rengöring ditt kök och badrum, borsta tänderna, bada och tvätta håret för att öka effektiviteten i dina rengöringsprodukter.
  • Efter kokande vatten i några minuter, låt den svalna. Synliga kalkpartiklarna kommer sätta sig på ytan av vattnet. Scoop bort det översta lagret av partiklar och kasta dem innan du använder vattnet.
  • Alternativt, låta vattnet sitta längre och partiklarna kommer att falla till botten. Kammar ut den friska vatten försiktigt för att inte störa de sedimenterade kalkpartiklarna. Kasta botten några inches vatten där kalkpartiklar kvar.
 2. 2
  Mjuka vatten med tvätt soda eller kalk.
  • I det förflutna, mjuknade hushåll med hårt vatten ofta det genom att fylla stora öppna fat med vatten och sedan lägga till några tvätt-soda eller kalk. Vattnet måste stå i flera dagar och sedan måste dras från toppen av tunnorna.
  • Denna metod är inte allmänt används idag på grund av den tid det kräver.
 3. 3
  Lägg ammoniak, borax, lut eller tvätt-soda till vattnet på samma gång du lägger tvålen när man gör tvätt och andra hushållsändamål.
  • Dessa produkter kommer inte mjukgöra vattnet, men är kända för att förhindra kalk från att interagera med tvålen, hjälper lödder formuläret. Följ paket varningar och instruktioner noggrant vid användning.
  • Lös 1 kilo tvätt-läsk i 1 liter kokande vatten. Efter kylning lagra lösningen i en sluten flaska. Blanda två matskedar av lösningen i en liter vatten för att använda vid rengöring.
  • Lös 1/4 msk lut i en kopp vatten. Blanda lösningen i en liter vatten.
 4. 4
  Använd en kanna vatten filter som ger vatten mjukgörande för dricksvatten. Dessa finns i många butiker under många varumärken. Några av dessa filter ger avhärdning hjälpa dricksvatten, kaffe, te och andra drycker behåller sina smaker och aromer.
 5. 5
  Sätt en liknande typ av filter på ditt kök och badrum kranar sink att ge mjukgörande för vatten ut genom kranen. Detta är den enklaste metoden om du vill filtrera vatten för rengöring. Vissa modeller har nedsläckningen ventiler så att du kan dra vatten från kranen utan att köra det genom filtret om du väljer.

Tips

 • Mjukgörande ditt vatten kommer att ge omedelbara besparingar på rengöringsmedel eftersom du kommer att behöva mycket mindre av allt, från tandkräm till tvättmedel, och du kommer att få bättre resultat. Elektrisk eller annan strömförbrukning bör också minska när du rengör det enklare, snabbare och krävs mindre ofta. Avhärdare kan också förlänga livslängden på din VVS och dina hushållsapparater, samt de artiklar du tvättar i dessa apparater.
 • Även om alla medel för uppmjukning ditt vatten har kostnaderna, ofta kostnaden för uppmjukning är långt uppvägs av de besparingar. Vissa metoder har upfront kostnader, andra har löpande kostnader och flera har båda. Men du bör också överväga att en vattenavhärdare kommer att spara pengar.

Varningar

 • Med tiden kan städa ditt hus med hårt vatten skapar ett hushåll miljö där bakterier, bakterier, mögel, allergener och andra föroreningar kan växa och frodas.