Wki

Så se till att din hund är ok efter förlossningen

Hur man handskas med en hund som föder, och vara säker på att alla är i bra form efteråt.

Steg

Så se till att din hund är ok efter förlossningen. Hundar ska börja leta efter en skyddad plats att ha valpar (hund graviditeter håller ungefär 63 dagar, i fall du räknar).
Så se till att din hund är ok efter förlossningen. Hundar ska börja leta efter en skyddad plats att ha valpar (hund graviditeter håller ungefär 63 dagar, i fall du räknar).
 1. 1
  Hundar ska börja leta efter en skyddad plats att ha valpar (hund graviditeter håller ungefär 63 dagar, i fall du räknar). Du kan hjälpa henne genom att ge en sådan plats. Den ideala situationen är ur hushållens trafik, varmt och torrt, som en liten håla. Hon kommer att bo där med valparna tills de är gamla nog (gradvis, ca 8 veckor tills avvänjning). Garderober ser ofta bra, ibland under skrivbord eller i lådor (beroende på hundens storlek).
 2. 2
  Håll dig lugn! Om du är orolig, kommer den nya mamma plocka upp detta och det kommer att göra henne nervös, alltför.
 3. 3
  Var noga alla valpar har fötts. Om mamman är lugn och avslappnad, bosatte sig i att rengöra och sjuksköterska valparna, saker är bra. Om hon verkar bekymrad eller det blöder, ringa veterinären!
 4. 4
  Var noga med rent vatten är tillgänglig och nära (men inte där valpar kan falla i och drunkna). Samma för livsmedel. Mamma vill inte gå långt från valparna, eller för mycket länge i början.
 5. 5
  Håll hunden isolerad, med en "håla" hon kan ta hand om valparna i utan en massa störningar. Hon kommer att vara skyddande, låt inte främlingar (speciellt barn) att vara där ensam, och inte låta någon röra valparna om det inte är riktigt klart mamman inte tänka. Vanligtvis kommer detta att vara efter deras ögon är öppna och de vandrade runt lite.
 6. 6
  Tänk på att du måste hålla hunden ren och bekväm. Ändra sängkläder regelbundet, det blir några urin och valpen bajs att städa upp.

Tips

 • Brösten ska vara större än vanligt, vilket innebär att hennes mjölkkörtlar är redo att föda barn. Den första "mjölk" är ett ämne som kallas råmjölk, och är en sorts gråaktig-vit, det är normalt. Den är laddad med antikroppar för att skydda små från infektion.

Varningar

 • Valpar behöver ofta vara "avmaskade" efter förlossningen, och kommer att behöva skott. Kontakta veterinären att göra dessa saker.
 • Om du har frågor eller funderingar, kontakta din lokala veterinär för mer information!

Saker du behöver

 • Sängkläder som är tvättbara eller som kan kastas när du städa upp det. Massor av sängkläder. Det kommer att finnas valp kiss och bajs, de kommer inte rumsrena, och inte är gamla nog för ca 12 veckor.

Efter födseln:

- Massor av handdukar (så att du kan tvätta en uppsättning, och har en ren uppsättning till hands!) - Skala - massor av mat för mamma! - Vi höll vår mamma och valpar i en baby pool för leverans och efteråt, till dess ganska trevligt och enkelt tvätta regelbundet.